Sperman luovutus

Sperman luovutus voi mahdollistaa lapsen saamisen lapsettomalle pariskunnalle, naisparille tai itselliselle naiselle. Luovuttajan tulee olla 22–40-vuotias perusterve mies, jonka tiedossa ei ole vakavia suvussa periytyviä sairauksia. 

Luovuttajaksi hyväksytylle miehelle maksetaan käynneistä kulukorvaus. Luovuttajaksi ryhtyvän on suostuttava siihen, että hänen henkilötietonsa annetaan Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston (Valvira) ylläpitämään luovutusrekisteriin. Hedelmöityshoitolain perusteella luovuttajan henkilötiedot voidaan luovuttaa hoidon tuloksena syntyneelle henkilölle hänen täytettyään 18 vuotta, mikäli henkilö niitä pyytää. Luovuttajalla ei ole juridisia velvoitteita syntyvää lasta kohtaan. 

Ota yhteyttä

Miten siittiöiden luovuttaminen tapahtuu? 

Ota yhteyttä Felicitas Mehiläisen lapsettomuusklinikkaan, jos olet kiinnostunut sperman luovuttamisesta. Yhteydenoton jälkeen saat asiaan perehtyneeltä vastuuhoitajalta tietoa sukusolujen luovuttamiseen liittyvästä prosessista ja hoidosta. 

Mikäli sukusolujen luovutus tuntuu oikealta, varataan sinulle aika Felicitas Mehiläisen klinikalle. Vastaanottokäynnillä selvitetään taustatietoja sekä omaan ja sukusi terveyteen liittyviä tietoja. Käynnillä otetaan luovutusprosessin edellyttämät virtsa- ja verinäytteet tartuntatautien, kuten klamydian, HIV:n, B- ja C-hepatiitin varalta. Halutessasi sinulla on myös mahdollisuus käydä keskustelemassa luovuttamisesta psykologin vastaanotolla. 

Ennen sukusolujen luovuttajaksi hyväksymistä tulee antaa siemennestenäyte. Näyte analysoidaan ja siittiöiden kestävyys varmistetaan koepakastuksella. Luovuttajien sperman siittiötiheys ja siittiöiden liikkuvuus tulee olla korkealla tasolla. Tiukista kriteereistä johtuen kaikki miehet eivät sovi luovuttajiksi. 

Onnistuneen koepakastus- ja sulatusprosessin jälkeen siemennesteen luovutuskertoja on 5–10 noin puolen vuoden aikana. Näytteet pakastetaan ja pidetään karanteenissa puolen vuoden ajan. Tämän jälkeen luovuttajasta otetaan vielä kerran verinäytteet ennen kuin sukusolulahjoitus on valmis käytettäväksi.

Kenelle luovutetut solut menevät?

Suomessa tehdään vuosittain yli 14 000 lapsettomuushoitoa. Noin 15 prosenttia hoidoista tehdään luovutetuilla siittiöillä tai munasoluilla. Luovutetut sukusolut ovat monelle lapsettomalle ainoa vaihtoehto saada lapsi. Luovutetuista sukusoluista on jatkuvasti pulaa, ja jonotusaika hoitoihin on pitkä.

Lue tarina: Aleksi halusi mahdollistaa lapsettomalle perheen luovuttamalla siittiösoluja 

Ota yhteyttä

Mikäli olet kiinnostunut selvittämään, olisiko sinusta luovuttajaksi, ota meihin yhteyttä alla olevalla lomakkeella. Valitse toimipisteeksi sinua lähinnä oleva klinikka. Voit halutessasi myös soittaa sinua lähinnä olevalle klinikalle.

  • Valitse toimipiste