AJANVARAUS
Siirry pääsisältöön
Lapsettomuushoidot

Iän vaikutus hedelmällisyyteen

Merkittävin hedelmällisyyttä alentava tekijä on munasolujen ikääntyminen. Myös miehen hedelmällisyydessä tapahtuu heikkenemistä, mutta muutokset ovat hitaita.

Nykyisten tutkimusmenetelmien avulla voidaan selvittää hedelmällisyyteen vaikuttavia taustatekijöitä ja näin luoda omalle hedelmällisyydelle luontaisesti paremmat olosuhteet. Hyvissä olosuhteissa alkanut raskaus on tärkeää myös syntyvän lapsen tulevan terveyden kannalta. 

Milloin hedelmällisyys heikkenee?

Hedelmällisyys heikkenee iän myötä. 35-vuotiaista naisista jo puolella raskauden mahdollisuus on heikentynyt. Tämän takia voi olla hyödyllistä tarkistaa tilanne ja korjata mahdolliset häiriöt jo ennen raskauden yrittämistä. Huolta hedelmällisyydestä on vain harvoin, jos ikää on alle 30 vuotta, on perusterve, eikä kärsi piilevistä yleissairauden oireista, kuukautiset ovat säännölliset ja elää terveellisesti ja säännöllisen ja rauhallisen rytmin mukaisesti.

Joskus hedelmällisyyden heikentymisen syyt ovat selviä ja tilanteeseen kannattaa tarttua viivytyksettä. Toisinaan piilevien sairauksien löytyminen tai esimerkiksi elintapojen muuttaminen riittää ja raskaaksi tuleminen tapahtuukin täysin ilman hedelmöityshoitoja. 

Hedelmättömyyttä sekä hedelmällisyyden tilaa voidaan tutkia usealla tavalla. Hedelmällisyysneuvolassa on mahdollista tehdä esimerkiksi keskenmenon jälkitarkastus. Hedelmällisyyttä voi puolestaan mitata AMH-mittauksella, joka kertoo naisen munasarjojen toiminnallisesta kunnosta.

Tiesitkö tämän hedelmällisyydestäsi?

Tarja Olkinuora (LT, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri) Felicitas Mehiläiseltä (Helsinki) kertoo videolla, mitkä asiat vaikuttavat hedelmällisyyteen. Lisäksi keskustellaan siitä, mitä hedelmällisyysneuvolassa tapahtuu.

Lue myös

Miksi Felicitas Mehiläinen

17 500

lasta autettu maailmaan

30

vuotta lapsettomuushoitojen edelläkävijänä

1990

vuodesta lähtien

Felicitas Mehiläinen on lapsettomuushoitojen uranuurtajana Suomessa.
Meille kaikki ovat samanarvoisia. Haluamme auttaa juuri sinua toteuttamaan unelmasi perheestä.
Pääset nopeasti ja helposti alkuun varaamalla maksuttoman ensikäynnin lapsettomuushoitajalle. Aiempia tutkimuksia tai lähetettä ei tarvita.
Meillä on pitkä ja vankka kokemus ja osaaminen lapsettomuuden hoidosta hyvin tuloksin. Hoitoon tulevista 80 % saa lopulta syliinsä toivomansa lapsen.
Käytössämme ovat lapsettomuustutkimuksen viimeisin tietämys ja uusimmat menetelmät. Meiltä saat yksilöllistä hoitoa.
Toimimme neljällä paikkakunnalla: Helsinki, Turku, Oulu ja Lappeenranta. Hoitojen aloitus onnistuu myös Vaasassa. Vastaanottoja myös etänä.