AJANVARAUS
Siirry pääsisältöön
Sperman eli siittiöiden luovutus

Sperman eli siittiöiden luovutus

Luovutetut sukusolut ovat monelle lapsettomalle ainoa vaihtoehto saada lapsi. Ota yhteyttä Felicitas Mehiläisen lapsettomuusklinikkaan, jos olet kiinnostunut sperman eli siittiöiden luovuttamisesta.

Nyt on #aikaluovuttaa! Spermanluovuttajista on akuutti pula. Luovutetut sukusolut ovat monelle lapsettomalle ainoa vaihtoehto saada lapsi, ja jo yhden spermanluovuttajan saamisella on koko elämän mullistava merkitys lapsettomuudesta kärsiville.

Jätä yhteystietosi

Mihin luovutettuja siittiöitä tarvitaan?

Suomessa tehdään vuosittain noin 13000 hedelmöityshoitoa, joista viidesosassa käytetään luovutettuja munasoluja, siittiöitä tai alkioita. Luovutettuja sukusoluja tarvitaan lapsettomuushoidoissa, joissa ei voida käyttää omia sukusoluja. Luovutettuja siittiöitä voidaan käyttää hedelmöityshoidossa, esimerkiksi mikäli miehellä ei ole omaa siittiötuotantoa tai se on voimakkaasti häiriintynyt. Myös miehen perinnöllinen sairaus voi estää oman siemennesteen käytön. Lisäksi luovutettuja siittiöitä tarvitsevat naisparit sekä yksin lasta haluavat naiset.

Monella luovutussukusoluja odottavalla on monien vuosien lapsettomuus takana ja luovutetut sukusolut ovat lapsettomuudesta kärsivän ainoa mahdollisuus saada lapsi. Sperman eli siittiöiden luovuttajista on kova pula ja jo yhden uuden sperman luovuttajan avulla on suuri merkitys.

Lue lisäksi:
Miten siittiöiden luovutus etenee?

Ota yhteyttä

Mikäli olet kiinnostunut selvittämään, olisiko sinusta siittiöiden luovuttajaksi, ota meihin yhteyttä alla olevalla lomakkeella. Valitse toimipisteeksi sinua lähinnä oleva klinikka. Voit halutessasi myös soittaa sinua lähinnä olevalle klinikalle.

"*" näyttää pakolliset kentät

Valitse toimipiste*
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Minkä ikäinen voi luovuttaa spermaa?

Felicitas Mehiläisen klinikoilla siemennestettä voi luovuttaa 22–40-vuotias mies.

Kuka voi luovuttaa siittiöitä?

Luovuttajan terveydentilan tulee olla hyvä. Luovuttajalla tai hänen lähisuvussaan ei saa olla vakavaa periytyvää sairautta tai sellaista tarttuvaa tautia, joka voisi aiheuttaa vakavan sairauden hedelmöityshoitoa saavalle naiselle tai hoidon tuloksena syntyvälle lapselle. Siemennesteen laadun tarkistetaan ennen luovutusta sperma-analyysin, Mioxsys-tutkimuksen sekä pakastusanalyysin avulla.

Miten siittiöiden luovutus tapahtuu?

1. Voit jättää sperman luovutusta varten yhteydenottopyynnön klinikallemme nettisivujen kautta tai soittamalla. Ensimmäinen kontaktisi on puhelimitse klinikan luovutushoidoista vastaavalle hoitajalle, joka antaa sinulle lisätietoa siittiöiden luovutukseen liittyvistä asioista ja haastattelee sinua luovuttamiseen liittyvistä asioista.

2. Mikäli sperman luovutus tuntuu mahdolliselta, sovitaan aika siemennesteen tutkimista varten. Siemennesteestä tutkitaan siittiöiden määrä, siittiöiden rakenne ja liikkuvuus sekä tehdään koepakastus ennen pakastusta ja sulatus.

3. Tutkimusten jälkeen sinulle varataan aika klinikalle lahjasukusoluneuvontaan ja lääkärin terveystarkastukseen. Saat samalla tietoa omasta terveydestäsi ja hedelmällisyydestäsi.

4. Ennen hoitoa sinulta tutkitaan kromosomit sekä hedelmöityshoitolain määräämät veri -ja virtsanäytetutkimukset infektioiden poissulkemiseksi.

5. Ennen luovutusta allekirjoitetaan luovutussuostumus sperman luovutuksen ehdoista.

Siemennestettä luovutetaan keskimäärin 10 kertaa.

Siittiöt pakastetaan ja niitä pidetään karanteenissa puolen vuoden ajan. Tämän jälkeen luovuttajasta otetaan vielä kerran verinäytteet ennen kuin sukusolulahjoitus on valmis käytettäväksi.

Jätä yhteystietosi

Lakiasioita sperman luovutukseen liittyen

Suomessa lain mukaan luovuttajaksi ryhtyvän on suostuttava siihen, että hänen henkilötietonsa annetaan Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston (Valvira) ylläpitämään luovutusrekisteriin. Hedelmöityshoitolain perusteella luovuttajan henkilötiedot voidaan luovuttaa hoidon tuloksena syntyneelle henkilölle hänen täytettyään 18 vuotta, mikäli henkilö niitä pyytää. Luovuttajalla ei ole juridisia velvoitteita syntyvää lasta kohtaan ellei sitä erikseen toivota.

Hedelmöityshoitolain mukaan samalta luovuttajalta voi syntyä lapsia viiteen eri perheeseen, sen jälkeen hänen luovuttamiaan sukusoluja ei saa enää käyttää hedelmöityshoitoon muille.

Sperman eli siittiöiden luovutus – korvaus

Siittiöiden luovuttajalle maksetaan jokaisesta luovutuskerrasta. Korvaamme luovuttajalle matkakulut sekä työttömyysturvalain määrittelemän peruspäivärahan suuruisen korvauksen jokaiselta käyntikerralta. Nämä ovat veronalaista tuloa. Käyntejä klinikalla kertyy luovutusprosessin aikana 10–12.

Kaikki luovutusta edeltävään selvittelyyn sekä luovutukseen liittyvät tutkimukset ja toimenpiteet ovat luovuttajalle maksuttomia.

Katso lähimmän Felicitas Mehiläisen klinikan yhteystiedot

Lue myös

Miksi Felicitas Mehiläinen

17 500

lasta autettu maailmaan

30

vuotta lapsettomuushoitojen edelläkävijänä

1990

vuodesta lähtien

Felicitas Mehiläinen on lapsettomuushoitojen uranuurtajana Suomessa.
Meille kaikki ovat samanarvoisia. Haluamme auttaa juuri sinua toteuttamaan unelmasi perheestä.
Pääset nopeasti ja helposti alkuun varaamalla maksuttoman ensikäynnin lapsettomuushoitajalle. Aiempia tutkimuksia tai lähetettä ei tarvita.
Meillä on pitkä ja vankka kokemus ja osaaminen lapsettomuuden hoidosta hyvin tuloksin. Hoitoon tulevista 80 % saa lopulta syliinsä toivomansa lapsen.
Käytössämme ovat lapsettomuustutkimuksen viimeisin tietämys ja uusimmat menetelmät. Meiltä saat yksilöllistä hoitoa.
Toimimme neljällä paikkakunnalla: Helsinki, Turku, Oulu ja Lappeenranta. Hoitojen aloitus onnistuu myös Vaasassa. Vastaanottoja myös etänä.