Tietoa lapsettomuudesta
Tahaton lapsettomuus on yhä useamman parin ongelma. Vuosittain Suomessa noin 3 000 paria hakee apua lapsettomuuteen.
Tahaton lapsettomuus on yhä useamman parin ongelma. Vuosittain noin kolmetuhatta uutta paria hakee Suomessa lääketieteellistä apua lapsettomuuteen lapsettomuushoidoilla.
Varaa aika lapsettomuuslääkärille
Varaa maksuton aika lapsettomuushoitajalle
Ikä vaikuttaa lapsettomuuteen
Ikä vaikuttaa lapsettomuuteen. Lasten saamisen siirtäminen myöhemmäksi on yksi syy lapsettomuuden yleistymiseen. Tämä saattaa tuottaa aikanaan ikäviä yllätyksiä, sillä naisen ikä vaikuttaa keskeisesti sekä raskaaksi tulemisen todennäköisyyteen että lapsettomuushoitojen onnistumiseen. Ikä on raskauden onnistumisen kannalta tärkein yksittäinen tekijä kaikissa niissä hoitomuodoissa, joissa käytetään naisen omia sukusoluja.
Lue lisää naisesta johtuvasta lapsettomuudesta ja naisen hedelmällisyydestä
Milloin hakeutua lapsettomuustutkimuksiin?
Terveellä pariskunnalla, joka on säännöllisesti yhdynnässä pari–kolme kertaa viikossa, raskaus alkaa yleensä vuoden kuluessa ehkäisyn lopettamisesta. Suosituksena on, että jos raskauden yrittäminen ei vuoden jälkeen ole tuottanut tulosta, kannattaa hakeutua lapsettomuustutkimuksiin.
Lapsettomuustutkimuksiin kannattaa hakeutua jo aikaisemmin, jos naisen kuukautiskierto on pidempi kuin 35 päivää tai lyhyempi kuin 25 päivää tai mikäli kierrot heittelehtivät tai vuodot ovat kovin runsaita, pitkäkestoisia tai kivuliaita. Lapsettomuustutkimuksiin on syytä hakeutua jo muutaman kuukauden raskaaksi yrittämisen jälkeen, jos nainen on aiemmin sairastanut munasarjatulehduksia. Tällöin munatorvet saattavat olla tukossa.
Myös silloin, jos nainen on yli 35-vuotias, kannattaa tutkimuksiin hakeutua jo puolen vuoden yrittämisen jälkeen, koska naisen hedelmällisyys laskee tämän jälkeen nopeasti, ja lapsettomuushoitoihin kannattaa edetä rivakasti.
Miehelle kannattaa tehdä siemennesteanalyysi jo muutaman kuukauden yrittämisen jälkeen, jos mies on sairastanut pahoja genitaalialueen tulehduksia, miehelle on tehty kivespussiin tai nivusalueelle kohdistuneita leikkauksia tai jos kivekset eivät olleet syntyessä laskeutuneet kivespusseihin. Tutkimuksiin ja hoitoon kannattaa myös hakeutua, jos miehellä on erektio- tai ejakulaatiohäiriötä.
Lue miehestä johtuvasta lapsettomuudesta ja miehen hedelmällisyydestä
Mistä lapsettomuus johtuu?
Lapsettomuus voi johtua joko miehestä, naisesta tai molemmista. Osalla syy jää tuntemattomaksi. Yleisimpiä hedelmällisyyshäiriöiden syitä ovat:
- munasolun irtoamishäiriöt (20–30 % tapauksista)
- munanjohdinvauriot (10–20 %)
- kohtuviat (2–5 %)
- endometrioosi (10–20 %)
- miehestä johtuvat syyt, esimerkiksi sperman laatu (20-30 %).
Jopa joka viidennellä pariskunnalla lapsettomuuteen ei löydy syytä, mutta silti hoidoista on usein apua. Varsinainen syy saattaa joskus paljastua vasta koeputkihedelmöityksen aikana solutasolta.
Felicitas Mehiläisen asiantuntijoilla on käytössä korkeatasoiset ja alan uusimpien vaatimusten mukaiset lapsettomuuden tutkimus- ja hoitomenetelmät.