AJANVARAUS
Siirry pääsisältöön
elamantapamuutos

Elintapojen vaikutus hedelmällisyyteen

Terveelliset elintavat edistävät lapsettomuushoitojen onnistumista.

Säännöllisiin ja terveellisiin elintapoihin kannattaa pyrkiä hyvissä ajoin ennen raskaussuunnitelmia ja ennen lapsettomuushoitojen aloittamista. Kaikki päihteet, kuten tupakka, alkoholi ja huumeet, heikentävät sekä naisen että miehen hedelmällisyyttä. Psyykkisten tekijöiden vaikutus on suurelta osin vielä tuntematon, mutta niitäkään ei tule vähätellä. Psyykkisen stressin hellittäminen voi edesauttaa raskauden alkamista.

Huumeiden käyttö ja hedelmällisyys

Huumeiden käyttö häiritsee sekä miehillä että naisilla sukupuolihormonien eritystä ja voi aiheuttaa lapsettomuutta. Kannabis on maailman eniten käytetty huume ja sen hedelmällisyyttä alentava vaikutus on ollut jo pitkään tiedossa. Miehillä kannabis, heroiini ja metadoni saavat aikaan testosteronitasojen laskua ja siittiöiden tuotannon heikkenemistä. Naisilla huumeet aiheuttavat häiriöitä munasolun irtoamisessa.

Tupakan vaikutus hedelmällisyyteen

Tupakanpolton on todettu heikentävän sekä spontaanin raskauden mahdollisuutta että hedelmöityshoidossa olevien raskaaksi tuloa. Tämä koskee sekä naisen että miehen tupakointia. Naisella tupakointi heikentää kohdun ja munasarjojen verenvirtausta ja sillä on haitallisia vaikutuksia munasoluun sekä alkion kiinnittymiseen kohdun limakalvolle. Äidin raskausajan tupakoinnin on myös todettu vaikuttavan haitallisesti sikiön munasarjojen ja kivesten toimintaan, mikä voi myöhemmin aiheuttaa lapsettomuutta. Miehellä tupakka vähentää siittiöiden määrää ja liikkuvuutta sekä niiden laatua.

Alkoholin vaikutus hedelmällisyyteen

Runsas alkoholinkulutus sekä naisella että miehellä aiheuttaa hedelmällisyyden laskua ja vaikuttaa lapsettomuuteen. Kohtuullisellakin alkoholinkulutuksella ja heikentyneellä hedelmällisyydellä on yhteys. Miehellä runsas alkoholinkulutus voi aiheuttaa testosteronitason laskua, siittiötuotannon vähenemistä, libidon laskua ja erektiohäiriöitä.

Ylipainon vaikutus lapsettomuuteen ja hedelmällisyyteen

Sekä naisen että miehen ylipainon on todettu aiheuttavan elimistön hormonitasapainossa muutoksia, jotka heikentävät hedelmällisyyttä ja voivat aiheuttaa lapsettomuutta. Ylipaino heikentää erityisesti naisen hedelmällisyyttä ja lisää keskenmenon riskiä. Ylipainoisella naisella ovulaatiohäiriöt ovat yleisiä ja kierrot, joissa munasolu ei irtoa lainkaan ovat lisääntyneet. Miehellä ylipaino heikentää sperman laatua ja heikentää libidoa. Pienikin painonpudotus kannattaa. Jo 5–10 prosentin pysyvä painonpudotus auttaa ylipainoisia pariskuntia raskaaksi tulemisessa. Vaikeasti lihavan naisen (painoindeksi yli 35) lapsettomuuden ensisijainen hoito on painonpudotus.

Alipaino ja lapsettomuus

Alipainon vaikutuksista hedelmällisyyteen on olemassa lukemattomia tutkimuksia erityisesti naisia koskien. Alipainoisilla aivojen stressitilanteen vuoksi aivolisäkkeen gonadotropiinihormonien eritys aivolisäkkeestä vähenee ja kuukautiset voivat jäädä kokonaan pois. Vakavimmissa syömishäiriöissä kuten anoreksiassa tilanteeseen liittyy monia muita hormonierityksen häiriöitä ja ravintoainepuutoksia, jotka estävät raskauden alkamisen. Usein anoreksiasta kärsinyt tarvitsee apua raskaaksi tulemisessa jopa vuosien kuluttua paranemisesta. Bulimiaa sairastavan elimistö on niin ikään stressitilassa. Stressitilanne voi häiritä ja jarruttaa munasarjojen normaalia toimintaa, vaikka henkilö olisi normaalipainoinenkin.

Lue myös

Miksi Felicitas Mehiläinen

17 500

lasta autettu maailmaan

30

vuotta lapsettomuushoitojen edelläkävijänä

1990

vuodesta lähtien

Felicitas Mehiläinen on lapsettomuushoitojen uranuurtajana Suomessa.
Meille kaikki ovat samanarvoisia. Haluamme auttaa juuri sinua toteuttamaan unelmasi perheestä.
Pääset nopeasti ja helposti alkuun varaamalla maksuttoman ensikäynnin lapsettomuushoitajalle. Aiempia tutkimuksia tai lähetettä ei tarvita.
Meillä on pitkä ja vankka kokemus ja osaaminen lapsettomuuden hoidosta hyvin tuloksin. Hoitoon tulevista 80 % saa lopulta syliinsä toivomansa lapsen.
Käytössämme ovat lapsettomuustutkimuksen viimeisin tietämys ja uusimmat menetelmät. Meiltä saat yksilöllistä hoitoa.
Toimimme neljällä paikkakunnalla: Helsinki, Turku, Oulu ja Lappeenranta. Hoitojen aloitus onnistuu myös Vaasassa. Vastaanottoja myös etänä.