Raskaus ja suun terveys
Hyvä suun terveys on tärkeä osa ihmisen yleisterveyttä, ja suun terveydellä on merkityksensä niin raskautta suunniteltaessa, kuin myös raskauden aikana.
Hampaiden ja suun terveydestä on tärkeää pitää huolta erityisesti, kun raskauteen liittyvät asiat ovat ajankohtaisia. Myös miehen suun terveydellä on vaikutuksia hedelmällisyyteen. Suun tulehdukset, kuten ikenen alla jylläävä hampaan kiinnityskudossairaus eli parodontiitti, voivat tutkimusten mukaan vaikeuttaa hedelmöittymistä. Naisella suun tulehdukset voivat altistaa erilaisille raskausajan komplikaatioille, kuten keskenmenolle, raskausmyrkytykselle, ennenaikaiselle synnytykselle ja lapsen alhaiselle syntymäpainolle.
Parodontiitti voi olla aluksi oireeton
Parodontiitti on yleisesti merkittävä kansantauti, joka etenee vähäisin oirein ja tuhoaa hampaiden kiinnityskudoksia. Parodontiitti aiheuttaa vain vähän oireita, joten sairaus voi edetä pitkälle potilaan huomaamatta. Hoitamattomana tauti johtaa hampaiden menetyksiin, vaurioittaa koko hampaistoa ja aiheuttaa haittaa myös yleisterveydelle.
Raskauden aikana suun tulehdukset saavat vielä otollisen lisämahdollisuuden, kun raskaudenaikaiset hormonimuutokset heikentävät suun vastustuskykyä hampaan pinnalle kertyvää plakkia vastaan. Odottavan äidin hormonitoiminnassa tapahtuu muutoksia, joiden seurauksena suu happamoituu eli syljen pH laskee. Sylki ehkäisee reikiintymistä palauttamalla syömisen jälkeen suun pH:n happamasta normaaliksi, ja auttaen happojen liuottamien mineraalien palautumista hampaan pinnalle. Kun tämä syljen korjaava vaikutus heikkenee, hampaiden reikiintymisriski kasvaa, ja ientulehdukset pahenevat helposti parodontiitiksi.
Varaa aika hammastarkastukseen
Suun terveyden vaikutukset sikiöön
Parodontiitin taudinaiheuttajat eli patogeenit voivat kulkeutua suusta suoraan verenkierron kautta sikiö-istukka-alueelle ja aiheuttaa siellä esimerkiksi etäinfektion. Lisäksi suun tulehdus voi vaikuttaa sikiö-istukka-alueella myös välillisesti, kun äidin keho reagoi suussa olevaan infektioon, tai parodontiitin äidin kehoon aiheuttamaan matala-asteiseen tulehdukseen.
Siksi säännöllinen hampaiden puhdistus ja terveelliset ruokatottumukset ovat erityisen tärkeitä, ja suu ja hampaat kannattaa hoitaa kuntoon viimeistään silloin, kun suunnittelee raskautta.
Lisäksi lapsen hampaiden hyvän kehityksen turvaamiseksi äidin kannattaa raskausaikana nauttia kalsiumia, D-vitamiinia sekä muutenkin monipuolista ravintoa neuvolan ohjeiden mukaan.
Suunhoitotoimenpiteet raskauden aikana
- Raskausaikana tulee välttää laajoja hoitotoimenpiteitä hammaslääkärin vastaanotolla. Siksi on hyvä hoidattaa suu kuntoon jo raskauden suunnitteluvaiheessa ja huolehtia säännöllisistä suun tutkimuksista hammaslääkärillä.
- Ensimmäisellä kolmanneksella voidaan tehdä suun perustutkimus ja suun sairauksia ehkäiseviä toimenpiteitä. Joskus pahoinvointi voi vaikeuttaa hoitoa tai estää hoidon kokonaan.
- Jos korjaavalle hoidolle tulee tarvetta, se on parasta tehdä keskikolmanneksella.
- Viimeisellä kolmanneksella vältetään hoitotoimenpiteitä esimerkiksi siksi, että hoitoasento hammaslääkärissä voi tuntua hankalalta ja vauva voi painaa sisäelimiä, palleaa ja/tai suuria verisuonia, jolloin saattaa alkaa pyörryttää.
- Akuutit vaivat hoidetaan koko raskauden ajan.
- Raskausaikana esimerkiksi särkylääkkeiden käyttö on rajoitetumpaa.
- Raskausaikana ei tarvitse välttää puudutusta. Hampaat voidaan puuduttaa kuten muulloinkin.
- Röntgenkuvia voidaan ottaa tarpeen mukaan, niitä ei tarvitse siirtää otettavaksi raskausajan jälkeen. Myöskään lisäsuojausta ei tarvita. Säteilymäärät ovat erittäin pienet, eikä säteily kohdistu suoraan vatsan alueelle. Lue lisää hammasröntgenistä Säteilyturvakeskus, STUK:n sivuilta.