AJANVARAUS
Siirry pääsisältöön

Raskaus ja suun terveys

Hyvä suun terveys on tärkeä osa ihmisen yleisterveyttä, ja suun terveydellä on merkityksensä niin raskautta suunniteltaessa, kuin myös raskauden aikana.

Hampaiden ja suun terveydestä on tärkeää pitää huolta erityisesti, kun raskauteen liittyvät asiat ovat ajankohtaisia. Myös miehen suun terveydellä on vaikutuksia hedelmällisyyteen. Suun tulehdukset, kuten ikenen alla jylläävä hampaan kiinnityskudossairaus eli parodontiitti, voivat tutkimusten mukaan vaikeuttaa hedelmöittymistä. Naisella suun tulehdukset voivat altistaa erilaisille raskausajan komplikaatioille, kuten keskenmenolle, raskausmyrkytykselle, ennenaikaiselle synnytykselle ja lapsen alhaiselle syntymäpainolle.

Parodontiitti voi olla aluksi oireeton

Parodontiitti on yleisesti merkittävä kansantauti, joka etenee vähäisin oirein ja tuhoaa hampaiden kiinnityskudoksia. Parodontiitti aiheuttaa vain vähän oireita, joten sairaus voi edetä pitkälle potilaan huomaamatta. Hoitamattomana tauti johtaa hampaiden menetyksiin, vaurioittaa koko hampaistoa ja aiheuttaa haittaa myös yleisterveydelle.

Raskauden aikana suun tulehdukset saavat vielä otollisen lisämahdollisuuden, kun raskaudenaikaiset hormonimuutokset heikentävät suun vastustuskykyä hampaan pinnalle kertyvää plakkia vastaan. Odottavan äidin hormonitoiminnassa tapahtuu muutoksia, joiden seurauksena suu happamoituu eli syljen pH laskee. Sylki ehkäisee reikiintymistä palauttamalla syömisen jälkeen suun pH:n happamasta normaaliksi, ja auttaen happojen liuottamien mineraalien palautumista hampaan pinnalle. Kun tämä syljen korjaava vaikutus heikkenee, hampaiden reikiintymisriski kasvaa, ja ientulehdukset pahenevat helposti parodontiitiksi.

Varaa aika hammastarkastukseen

Suun terveyden vaikutukset sikiöön

Parodontiitin taudinaiheuttajat eli patogeenit voivat kulkeutua suusta suoraan verenkierron kautta sikiö-istukka-alueelle ja aiheuttaa siellä esimerkiksi etäinfektion. Lisäksi suun tulehdus voi vaikuttaa sikiö-istukka-alueella myös välillisesti, kun äidin keho reagoi suussa olevaan infektioon, tai parodontiitin äidin kehoon aiheuttamaan matala-asteiseen tulehdukseen.

Siksi säännöllinen hampaiden puhdistus ja terveelliset ruokatottumukset ovat erityisen tärkeitä, ja suu ja hampaat kannattaa hoitaa kuntoon viimeistään silloin, kun suunnittelee raskautta.

Lisäksi lapsen hampaiden hyvän kehityksen turvaamiseksi äidin kannattaa raskausaikana nauttia kalsiumia, D-vitamiinia sekä muutenkin monipuolista ravintoa neuvolan ohjeiden mukaan.

Suunhoitotoimenpiteet raskauden aikana

Varaa aika hammastarkastukseen

Lue myös

Miksi Felicitas Mehiläinen

17 500

lasta autettu maailmaan

30

vuotta lapsettomuushoitojen edelläkävijänä

1990

vuodesta lähtien

Felicitas Mehiläinen on lapsettomuushoitojen uranuurtajana Suomessa.
Meille kaikki ovat samanarvoisia. Haluamme auttaa juuri sinua toteuttamaan unelmasi perheestä.
Pääset nopeasti ja helposti alkuun varaamalla maksuttoman ensikäynnin lapsettomuushoitajalle. Aiempia tutkimuksia tai lähetettä ei tarvita.
Meillä on pitkä ja vankka kokemus ja osaaminen lapsettomuuden hoidosta hyvin tuloksin. Hoitoon tulevista 80 % saa lopulta syliinsä toivomansa lapsen.
Käytössämme ovat lapsettomuustutkimuksen viimeisin tietämys ja uusimmat menetelmät. Meiltä saat yksilöllistä hoitoa.
Toimimme neljällä paikkakunnalla: Helsinki, Turku, Oulu ja Lappeenranta. Hoitojen aloitus onnistuu myös Vaasassa. Vastaanottoja myös etänä.