AJANVARAUS
Siirry pääsisältöön

Keskenmeno ja keskenmenoneuvola

Keskenmeno aiheuttaa huolta ja surua. Keskenmenoneuvolamme on tukena ja auttaa kaikkia keskenmenon kohdanneita.

Raskauden keskenmeno

Noin 10–15 prosenttia raskauksista päätyy keskenmenoon. 80 prosenttia keskenmenoista tapahtuu ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana. Lisäksi on hyvin varhaisia keskenmenoja, jolloin raskaus ei ollut edes tiedossa.

Keskenmeno aiheuttaa paljon huolta, ja sen kokeneet tarvitsevat riittävästi tukea. Keskenmeno on aina kriisi ja herättää suuria tunteita. Siinä menetetään yllättäen jotain hyvin merkityksellistä. Keskenmeno on kokonaisvaltainen kokemus, sillä se koetaan sen myös fyysisesti. Kumppani voi sen sijaan tuntea neuvottomuutta ja riittämättömyyttä yrittäessään lohduttaa puolisoaan. 

Varaa aika keskenmenoneuvolan lääkärille

Varaa aika keskenmenoneuvolan terapeutille

Keskenmenoneuvola auttaa kaikkia keskenmenon kokeneita

Keskenmenoneuvolamme on matalan kynnyksen palvelu kaikille keskenmenon kokeneille. Keskenmenoneuvolassa keskitymme erityisesti jälkihoitoon, jotta keskenmenon kokenut nainen ja hänen kumppaninsa voivat jatkaa mahdollisimman hyvin eteenpäin.

Keskenmenon kokonaisvaltaisella jälkihoidolla voidaan ehkäistä vakavienkin terveydellisten vaaratilanteiden syntymistä ja auttaa toipumaan traumaattisesta kokemuksesta. Diagnostiikan ja tilanteen jatkokartoituksen avulla löydämme myös esimerkiksi ne tilanteet, joissa tarvitaan alkiodiagnostista tutkimusta seuraavan keskenmenon välttämiseksi. Keskenmenoneuvola on avoin kaikille. Meihin voi ottaa yhteyttä missä keskenmenon vaiheessa tahansa. Haluamme olla tukena ja auttaa kaikkia keskenmenon läpikäyneitä naisia ja pariskuntia.

Keskenmenoneuvolassamme saa

Varaa aika keskenmenoneuvolan lääkärille

Varaa aika keskenmenoneuvolan terapeutille

Keskenmenon yleisimmät oireet ja syyt

Tyypillisiä keskenmenon oireita ovat punainen tai rusehtava verenvuoto, jonka seassa voi olla kudospalasia. Vuodon lisäksi ilmenee yleensä myös alavatsa- ja selkäkipua, mikä johtuu kohdun supistelusta.

Keskenmenon syytä voidaan tutkia POC-tutkimuksella. Yli puolet keskenmenoista johtuu sikiön kromosomipoikkeavuudesta. Muita syitä voivat olla kohdun rakennepoikkeavuudet tai hormonaaliset syyt.

Keskenmenon riskiä lisäävät naisen ja miehen yli 35:n vuoden ikä, toistuvat keskenmenot, ylipaino, polykystiset munasarjat sekä huonossa hoitotasapainossa oleva sairaus, kuten diabetes.

Lievästi keskenmenon riskiä voivat lisätä tulehduskipulääkkeiden, alkoholin, tupakan ja huumeiden käyttö raskausaikana sekä kohtuun kohdistuvat toimenpiteet, kuten lapsivesipunktio ja istukkanäytteen ottaminen.

Keskenmenon todennäköisyys

Yhden keskenmenon saaminen ei vielä lisää todennäköisyyttä uudelle keskenmenolle. Jos keskenmenoja on taustalla kuitenkin useampia, on myös seuraavan raskauden keskeytymisen mahdollisuus tavallista suurempi. Kolmannen keskenmenon jälkeen voidaan puhua toistuvista keskenmenoista.

Keskenmenon lääketieteellinen hoito

Valtaosa keskenmenoista hoidetaan lääkkeellisesti kotona lääkäriltä saatujen lääkkeiden avulla. Vuoto ja kivut voivat yllättää, ja riittävä kipua lievittävä lääkitys on tärkeää. Asiaan perehtyneen lääkärin jälkitarkastuksessa käydään läpi keskenmenon syyt, kartoitetaan nykytilanne ja selvitetään, mitä keinoja on välttää tilanteen toistuminen. Jälkiseurannassa voimme myös varmistaa, että kohtu on tyhjentynyt täysin ja ehkäistä mahdollisen kohtutulehduksen syntyä.

Keskenmenosta toipuminen

Surutyön tekeminen on tärkeä osa keskenmenosta toipumista. Tuleva vauva alkaa piirtyä mielessä heti positiivisen raskaustestin jälkeen. Ilman riittävää surutyötä ja tukea keskenmenoon liittyvät tunteet voivat nousta pintaan uuden raskauden tai muiden elämän kriisien myötä. Kriisin alkuvaiheessa annettu tuki ehkäisee ja lievittää traumaattisen tilanteen aiheuttamaa stressiä.

Lue myös: Kemiallinen raskaus ja varhainen keskenmeno

Varaa aika Felicitas Mehiläisen keskenmenoneuvolaan soittamalla Felicitas Mehiläisen asiakaspalveluun numeroon 010 414 6650 tai varaamalla ajan verkkoajanvarauksestamme.

Varaa aika keskenmenoneuvolan lääkärille

Varaa aika keskenmenoneuvolan terapeutille

Voit myös jättää meille yhteydenottopyynnön ja olemme sinuun yhteydessä.

Jätä yhteydenottopyyntö

Lue myös

Miksi Felicitas Mehiläinen

17 500

lasta autettu maailmaan

30

vuotta lapsettomuushoitojen edelläkävijänä

1990

vuodesta lähtien

Felicitas Mehiläinen on lapsettomuushoitojen uranuurtajana Suomessa.
Meille kaikki ovat samanarvoisia. Haluamme auttaa juuri sinua toteuttamaan unelmasi perheestä.
Pääset nopeasti ja helposti alkuun varaamalla maksuttoman ensikäynnin lapsettomuushoitajalle. Aiempia tutkimuksia tai lähetettä ei tarvita.
Meillä on pitkä ja vankka kokemus ja osaaminen lapsettomuuden hoidosta hyvin tuloksin. Hoitoon tulevista 80 % saa lopulta syliinsä toivomansa lapsen.
Käytössämme ovat lapsettomuustutkimuksen viimeisin tietämys ja uusimmat menetelmät. Meiltä saat yksilöllistä hoitoa.
Toimimme neljällä paikkakunnalla: Helsinki, Turku, Oulu ja Lappeenranta. Hoitojen aloitus onnistuu myös Vaasassa. Vastaanottoja myös etänä.