AJANVARAUS
Siirry pääsisältöön

Siemennesteen oksidatiivinen stressi

Siemennesteen oksidatiivinen stressi vaikuttaa hedelmällisyyteen.

Tilastojen mukaan noin 50 %:ssa lapsettomuusongelmista taustalla on miehestä johtuvia tekijöitä. Noin puolessa näistä tapauksista siemennesteanalyysi on normaali ja syy jää selittämättömäksi. Uusimmissa tutkimuksissa on todettu, että siemennesteen oksidatiivinen stressi on merkittävä miehen hedelmällisyyteen vaikuttava tekijä.

Oksidatiivisella stressillä eli hapetusstressillä tarkoitetaan epätasapainoa solujen hapetus-pelkistystilassa. Stressitila syntyy, kun happiradikaalien (ROS, reactive oxygen species) määrä ylittää elimistön oman antioksidanttipuolustuksen. Pieni määrä oksidatiivista stressiä tarvitaan siittiöiden normaaliin toimintaan, mutta sen liiallinen määrä johtaa huonompaan hedelmöityskykyyn ja voi aiheuttaa vaurioita siittiöiden pintarakenteissa, liikkuvuudessa ja perimäaineksessa eli DNA:ssa.

Monet sisäiset ja ulkoiset tekijät voivat vaikuttaa oksidatiivisen stressin määrään. Ulkoisia vaikuttavia tekijöitä ovat ilmansaasteet, tupakointi, alkoholinkäyttö, ikääntyminen sekä stressi. Sisäisistä tekijöistä muun muassa kiveskohjut, tulehdukset ja tietyt yleissairaudet, kuten diabetes, voivat aiheuttaa oksidatiivista stressiä. Oksidatiivisen stressin määrään voidaan monissa tilanteissa vaikuttaa ja tilannetta korjata.

Siemennesteen oksidatiivinen stressi voidaan mitata

Felicitas Mehiläisessä on käytössä menetelmä, jolla tutkitaan oksidatiivista stressiä siemennesteessä. Tutkimus antaa lisätietoa miehen siemennesteen laadusta ja hedelmällisyydestä perinteisen siemennesteanalyysin lisäksi. Tutkimukseen tarvitaan pieni määrä siemennestettä, joten testin voi tehdä samasta näytteestä siemennesteanalyysin kanssa.

Mikäli siemennesteessä todetaan liikaa oksidatiivista stressiä, lääkärin kanssa käydään läpi mahdollisia terveydellisiä ja elämäntapoihin liittyviä tekijöitä sen alentamiseksi. Lisäksi voidaan aloittaa antioksidanttivalmisteen käyttö, jolla pyritään vähentämään oksidatiivisen stressin määrää.

Lue lisää: Miehen hedelmällisyys, hedelmällisyyden tutkiminen

Ota yhteyttä lähimpään Felicitas Mehiläisen lapsettomuusklinikkaan ja varaa aika tutkimukseen. Voit jättää meille myös yhteydenottopyynnön.

Lue myös

Miksi Felicitas Mehiläinen

17 500

lasta autettu maailmaan

30

vuotta lapsettomuushoitojen edelläkävijänä

1990

vuodesta lähtien

Felicitas Mehiläinen on lapsettomuushoitojen uranuurtajana Suomessa.
Meille kaikki ovat samanarvoisia. Haluamme auttaa juuri sinua toteuttamaan unelmasi perheestä.
Pääset nopeasti ja helposti alkuun varaamalla maksuttoman ensikäynnin lapsettomuushoitajalle. Aiempia tutkimuksia tai lähetettä ei tarvita.
Meillä on pitkä ja vankka kokemus ja osaaminen lapsettomuuden hoidosta hyvin tuloksin. Hoitoon tulevista 80 % saa lopulta syliinsä toivomansa lapsen.
Käytössämme ovat lapsettomuustutkimuksen viimeisin tietämys ja uusimmat menetelmät. Meiltä saat yksilöllistä hoitoa.
Toimimme neljällä paikkakunnalla: Helsinki, Turku, Oulu ja Lappeenranta. Hoitojen aloitus onnistuu myös Vaasassa. Vastaanottoja myös etänä.