Munasolujen luovutus
Munasolujen luovutus voi mahdollistaa lapsen saamisen lapsettomalle pariskunnalle tai itselliselle naiselle.
Munasolujen luovutus
Nyt on #aikaluovuttaa! Munasolujen luovuttajista on jatkuva pula. Monelle lapsettomalle luovutetut munasolut ovat ainoa vaihtoehto saada lapsi. Jo yhdellä munasolujen luovuttajan saamisella on koko elämän mullistava merkitys lapsettomuudesta kärsiville.
Suomessa tehdään vuosittain noin 13 000 hedelmöityshoitoa, joista viidesosassa käytetään luovutettuja munasoluja, siittiöitä tai alkioita. Luovutettuja munasoluja voidaan käyttää hedelmöityshoidossa, mikäli toistetuissa lapsettomuushoidoissa lapsettomuuden syy on todettu munasoluperäiseksi tai munasarjojen toiminta on loppunut ennenaikaisesti synnynnäisen häiriön, muun sairauden tai esimerkiksi syöpähoitojen vuoksi. Luovutettuja munasoluja voivat tarvita myös naisparit ja yksin lasta haluavat naiset.
Lue lisäksi:
Miten munasolujen luovutus etenee?
Munasolujen luovutus – esteet
Munasolujen luovuttajaksi sopii 22–35-vuotias perusterve nainen, jolla ei ole esteenä munasolujen luovutukseen vaikuttavia vakavia periytyviä sairauksia. Munasolujen luovuttamisen esteenä ovat myös sellaiset tarttuvat taudit, jotka voivat aiheuttaa vakavan sairauden hedelmöityshoitoa saavalle naiselle tai hoidon tuloksena syntyvälle lapselle. Omat lapset tai raskaudet eivät ole edellytys munasolujen luovutukselle. Munasolujen luovuttaminen ei vaikuta omaan hedelmällisyyteen tai varhenna omia vaihdevuosia.
Felicitas Mehiläinen toimii:
Klinikat tarvitsevat jatkuvasti uusia munasolujen luovuttajia
Mikäli olet kiinnostunut selvittämään, olisiko sinusta munasolujen luovuttajaksi, ota meihin yhteyttä alla olevalla lomakkeella. Valitse toimipisteeksi sinua lähinnä oleva klinikka. Voit halutessasi myös soittaa klinikalle.
Ota yhteyttä
"*" näyttää pakolliset kentät
Miten munasolujen luovutus etenee?
1. Ensimmäinen kontaktisi on klinikan luovutushoidoista vastaava hoitaja, joka haastattelee sinut ja antaa sinulle lisätietoa munasolujen luovutukseen liittyvistä asioista. Mikäli munasolujen luovutus tuntuu mahdolliselta, sovitaan tapaaminen klinikan hoitajalle ja lääkärille. Olet aiemmin saanut terveystietolomakkeen, jossa kartoitetaan elintapojasi sekä sinun ja lähisukusi terveystietoja, jotka saattavat vaikuttaa munasolujen luovuttamiseen.
2. Lääkärin käynnillä tehdään normaali gynekologinen sisätutkimus sekä ultraäänitutkimus emättimen kautta. Munasarjojen aktiivisuuden arviointi on tärkeä selvittää ennen hoidon aloitusta. Sinulle kerrotaan yksityiskohtaisesti hoidon kulku sekä mahdolliset sivuvaikutukset ja riskit, joita hoitoon voi liittyä ja joskus päädytään siihen, ettei luovutusta ole järkevää aloittaa.
3. Munasolujen luovutukseen liittyvistä psykologisista sekä lainopillisista näkökulmista keskustellaan hoitajan ja terapeutin kanssa.
4. Ennen hoitoa tutkitaan hedelmöityshoitolain määräämät verikokeet HIV:n, B- ja C-hepatiitin, klamydian ja tippurin varalta. Lisäksi tutkimme kromosomit.
5. Mikäli munasolujen luovutukselle asetetut vaatimukset täyttyvät, allekirjoitat luovutussuostumuksen, joka on voimassa enintään 15 vuotta.
6. Munasarjojen stimulaatio pistoslääkkein kestää yleensä 9–12 päivää, joiden aikana käyt ultraäänitutkimuksessa 1–3 kertaa. Munasolut kerätään emättimen kautta ultraääniohjauksella pistettävällä neulalla. Kivunlievityksestä huolehditaan erityisen hyvin esilääkkeen ja ennen toimenpidettä annettavan suonensisäisen kipulääkkeen avulla. Keräys kestää noin 10 minuuttia ja toimenpiteen jälkeen saat lepäillä klinikalla pari tuntia.
7. Jälkitarkastus tehdään yleensä 2–6 viikon kuluttua munasolujen keräyksestä. Tällöin lääkäri varmistaa toipumisesi ja hoitajan kanssa hoidat ns. kulukorvausasiat.
Katso lähimmän Felicitas Mehiläisen yhteystiedot
Lue lisää:
Inka kertoo munasolujen luovuttamisesta: ”Apu voi olla jollekin perhettä kaipaavalle korvaamaton”
Munasolujen luovutus – korvaus
Munasolujen luovuttamisesta saatava korvaus ja palkkio on hedelmöityshoitolain määrittelemä 250 €:n korvaus, matkakulut yleisen kulkuneuvon mukaan sekä työttömyysturvalain määrittelemä peruspäivärahan suuruinen korvaus jokaiselta käyntikerralta. Nämä korvaukset ovat veronalaista tuloa.
Luovutusprosessin aikana luovuttaja käy Felicitas Mehiläisellä 5–8 kertaa. Kaikki munasolujen luovutusta edeltävään selvittelyyn sekä luovutukseen liittyvät tutkimukset ja toimenpiteet ovat luovuttajalle maksuttomia.
Lakiasioita munasolujen luovutukseen liittyen
Munasolujen luovuttajaksi ryhtyvän tulee suostua siihen, että hänen henkilötietonsa annetaan Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston (Valvira) ylläpitämään luovutusrekisteriin. Henkilö, joka on syntynyt luovutetusta sukusolusta tai alkiosta, saa 18 vuotta täytettyään halutessaan tietää luovuttajan henkilöllisyyden ilmoittamalla valtakunnalliseen luovutusrekisteriin luovuttajan tunnuksen. Tunnuksen hän saa klinikalta. Tunnusta ei anneta hoitoa saaville eikä sukusolujen luovuttajalle. Klinikan luovutusrekisteriin tallennetaan luovuttajan tunnuksen lisäksi sukusolujen saajan valintaa varten luovuttajan silmien ja hiusten väri, pituus sekä etninen alkuperä.
Luovuttajalla ei ole oikeudellisia velvoitteita eikä oikeuksia syntyvää lasta kohtaan. Luovuttajalle ei kerrota, onko hoidosta syntynyt lapsi.
Suomessa lapsen äiti on henkilö, joka synnyttää lapsen. Äitiyslain mukaisesti myös nainen, joka yhteisymmärryksessä lapsen synnyttäneen äidin kanssa antaa suostumuksen hedelmöityshoitoon, voidaan vahvistaa lapsen toiseksi äidiksi.
Hedelmöityshoitolain mukaan samalta luovuttajalta voi syntyä lapsia viiteen eri perheeseen, mikä huomioidaan, jos munasolujen luovutuksia on useampia.