TIDSBOKNING
Hoppa till sidans innehåll
Munasolujen luovutus

Donera äggceller

Det råder en ständig brist på äggcellsdonatorer. För många ofrivilligt barnlösa är donerade äggceller det enda alternativet för att kunna få barn. Redan en äggcellsdonator är livsförändrande för personer som lider av ofrivillig barnlöshet.

I Finland utförs omkring 13 000 fertilitetsbehandlingar varje år. I en femtedel av behandlingarna används donerade äggceller, spermier eller embryon. Donerade äggceller kan användas i fertilitetsbehandlingen, om orsaken till barnlösheten efter upprepade behandlingar har konstaterats bero på äggcellerna eller på att äggstockarnas funktion har upphört i förtid på grund av en medfödd störning, annan sjukdom eller till exempel cancerbehandlingar. Även kvinnliga par och ensamstående kvinnor kan behöva donerade äggceller.

En lämplig äggcellsdonator är en i grunden frisk kvinna i åldern 22 till 35 år som inte har några allvarliga ärftliga sjukdomar som utgör ett hinder för donation eller någon smittsam sjukdom som kan orsaka en allvarlig sjukdom hos kvinnan som genomgår fertilitetsbehandlingen eller hos barnet som föds till följd av behandlingen. Varken egna barn eller graviditeter är en förutsättning för donation. En donation av äggceller påverkar inte fertiliteten och tidigarelägger inte klimakteriet.

Felicitas Mehiläinen finns i Helsingfors, Villmanstrand, Uleåborg och Åbo. Klinikerna behöver ständigt nya äggcellsdonatorer.

Den som planerar att bli donator ska ge sitt samtycke till att de egna personuppgifterna lämnas till donationsregistret som upprätthålls av  Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården (VALVIRA) och att dessa personuppgifter på begäran kan lämnas till den person som har sitt ursprung i könscellerna, när denne har fyllt 18 år.

Till godkända donatorer betalas kostnadsersättning för donationen.

Kontakta oss

Om ni är intresserade av att ta reda på om ni lämpar er som donerare, kontakta oss via blanketten nedan. Välj den klinik som ligger närmast er. Om ni föredrar, kan ni även ringa till den klinik som ligger er närmast.

*” anger obligatoriska fält

Välj en klinik*
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.