TIDSBOKNING
Hoppa till sidans innehåll
Äitiysfysioterapia on kokonaisvaltaista ennaltaehkäisevää ja kuntouttavaa fysioterapiaa

Moderskapsfysioterapi

I moderskapsfysioterapin får du övergripande förebyggande och rehabiliterande kroppsvård från våra fysioterapeuter samt styrka för graviditet och återhämtning.

Moderskapsfysioterapin syftar till övergripande välbefinnande. Du kan komma till vår mottagning redan när du planerar en graviditet.

Målet med moderskapsfysioterapin under graviditeten är att hjälpa kvinnan att anpassa sig till förändringar i sin kropp, förebygga smärtor och sjukdomar i stöd- och rörelseorganen, främja kvinnans välbefinnande och ork och lära att motionera på ett lämpligt sätt under graviditeten.

Efter förlossningen hjälper våra moderskapsfysioterapeuter dig att rehabilitera och stärka din kropp, hitta kontakten med kroppen och börja motionera på ett lämpligt sätt. I synnerhet gäller delade magmuskler (diastasis recti abdominis) många kvinnor som fött barn. Våra moderskapsfysioterapeuter kan göra en omfattande bedömning av buksituationen samt vägleda dig om lämpliga, individuellt utvalda övningar. Vår moderskapsfysioterapi handlar inte bara om att rehabilitera delade magmuskler utan att genomföra mycket mer övergripande fysioterapi.

Boka tid hos en moderskapsfysioterapeut

Moderskapsfysioterapi under graviditet

Under graviditeten är det tillrådligt att komma till moderskapsfysioterapin minst en gång eftersom graviditeten påverkar återhämtningen och förstärkningen av kroppen efter förlossningen på många sätt.

Under graviditeten sker stora förändringar i kroppen – de är normala. Förändringarna kan orsaka smärtor eller svårigheter att fungera i vardagen, som våra moderskapsfysioterapeuter kan hjälpa med genom handledning, övningar och manuella behandlingar. Många antar att olika symfys- och ryggsmärtor är en del av graviditeten och de förväntas sluta vid förlossning, men det är långt ifrån alltid fallet. Därför är det lämpligt att söka hjälp för smärtor och besvär så tidigt som möjligt. I värsta fall kan smärtorna förhindra rörelser och göra vardagen svår. Smärtor är inte en del av en graviditet som fortskrider på ett normalt sätt, och de kan effektivt lindras genom terapeutiska övningar och, vid behov, manuella behandlingar eller individuellt bedömda stödbälten.

Under graviditeten får du anvisningar och råd av vår moderskapsfysioterapeut bland annat för att motionera på ett lämpligt sätt under graviditeten och tips om ergonomi i vardagen, positionskontroll och förstärkning och avslappning av bäckenbottenmusklerna.

Boka tid hos en moderskapsfysioterapeut

Moderskapsfysioterapi efter förlossning

Efter förlossningen får du information från vår moderskapsfysioterapeut om hur din kropp har återhämtat sig från förlossningen och hur du kan främja förstärkningen av kroppen med dina egna handlingar. Den spontana återhämtningen av kroppen efter förlossningen är den snabbaste under de första månaderna och det är värt att i början ge kroppen tid att återhämta sig från graviditeten och förlossningen. Du kan boka tid hos vår moderskapsfysioterapeut när som helst: det finns ingen rätt eller fel tidpunkt.

Våra moderskapsfysioterapeuter hjälper dig när det känns utmanande att uppfatta och kontrollera kroppen eller när du är orolig för delade magmuskler eller bäckenbottens tillstånd, är osäker på hur du ska komma igång eller har smärtor i områden som bäckenet, ryggen, sidorna eller bröstkorgen. Dessutom får du anvisningar om behandling av sektions- och episiotomiärr.

På vår mottagning får du alltid rätt övningar för din situation eftersom det inte finns universellt lämpliga övningar till exempel för rehabilitering av delade magmuskler. Våra kompetenta moderskapsfysioterapeuter vägleder och ger dig råd om att lyssna på din lyssna på din kropp och planerar rehabiliteringsprocessen tillsammans med dig.

I moderskapsfysioterapin ligger fokus alltid på moderns välbefinnande, ork, önskemål och mål. Dessa kartläggs vid det första mötet genom en inledande intervju och målen uppdateras när rehabiliteringen fortskrider. Ibland ger även ett besök mycket vägkost för fortsättningen men ofta behövs även kontrollbesök för att fastställa att rehabiliteringen fortskrider i uppåtgående riktning. Det är viktigt att komma ihåg att rehabiliteringen efter förlossningen alltid sker individuellt.

Boka tid hos en moderskapsfysioterapeut

Fysioterapeutisk efterkontroll

Vår fysioterapeutiska efterkontroll är ett mottagningsbesök som är skräddarsytt för den nya modern och endast fokuserar på moderns välbefinnande. Innehållet i mötet bestäms utifrån kundens önskemål och behov.

Mötet inleds med en grundlig inledande intervju, där bakgrunden, graviditets- och förlossningsförloppet, kroppens tillstånd och kundens önskemål och förväntningar diskuteras.
Under vår fysioterapeutiska efterkontroll bedöms kontrollen över hela kroppen och dess funktion i stor utsträckning genom olika funktionstester och observationer. Av denna anledning är mötets längd 90 minuter. Som en del av observationen och undersökningen av hela kroppen bedöms situationen för bäckenbotten, buken och eventuella delade magmuskler.

Bäckenbottens funktion kan bedömas manuellt genom palpation, en ultraljudsenhet för avbildning eller en EMG-elektrod. Undersökningsmetoden väljs utifrån den inledande intervjun och kundens önskemål.

Vid vår fysioterapeutiska efterkontroll bedöms även situationen för eventuella sektions- och episiotomiärr. Du får anvisningar för behandling av ärren. Dessutom får du individuella anvisningar som hjälper dig att främja rehabilitering och förstärkning av kroppen efter förlossningen.

Det är tillrådligt att boka tid för en fysioterapeutisk efterkontroll tidigast cirka 6–8 veckor efter förlossningen, så att kroppen först hinner återhämta sig från förlossningen, men du är välkommen till mottagningen också tidigare eller senare.

Mer information om moderskapsfysioterapi

Det är tillrådligt att söka sig till vår moderskapsfysioterapi så snart som möjligt om du är osäker på hur du ska komma i gång efter förlossningen, har smärtor eller vill ha vägledning om behandling av sektions- eller episiotomiärr.

Du är varmt välkommen att besöka oss på Felicitas Mehiläinen i alla frågor som rör graviditeten, tiden efter förlossningen och bäckenbottensituationen.

Boka tid hos en moderskapsfysioterapeut

Experten i denna artikel är Camilla Marjamäki, moderskapsfysioterapeut på Felicitas.

För mer information om vår moderskapsfysioterapi, kontakta Felicitas Mehiläinens kundtjänst. Du kan också lämna en kontaktbegäran till oss.

Varför Felicitas Mehiläinen

Felicitas Mehiläinen är Finlands ledande fertilitetsklinik och mest erfarna barnlöshetsklinik.
Vi har kompetens på internationell nivå på flera ställen i Finland: Helsingfors, Åbo, Villmanstrand och Uleåborg.
Hos oss får du bästa möjliga vård. Vi lyssnar till dig och planerar din behandling i enlighet med din livssituation. Vi tar hand om dig helhetsmässigt och känslosamt.
Våra lekare och andra specialister är toppexperter specialiserade på fertilitetsvård och därmed våra behandlingar ärtframgångsrika. Vår målsättning är alltid att verka för våra kunders bästa.