TIDSBOKNING
Hoppa till sidans innehåll
Kuukautiskierto

Menstruationscykel

Menstruationscykeln anses börja den dag då blödningen börjar ordentligt. Små mellanblödningar anses inte som början av en ny cykel.

Hur beräknas en menstruationscykel?

Menstruationscykeln anses börja den dag då blödningen börjar ordentligt. Små mellanblödningar anses inte som början av en ny cykel. Om blödningen börjar på natten eller på kvällen efter klockan 18 anses följande dag vara menstruationscykelns första dag.

Menstruationscykeln fortsätter ända till början av följande blödning. Varje cykel inkluderar således en menstruationsblödning. Den genomsnittliga cykellängden är 28 dagar men det finns mycket variation. Cykler på 23–35 dagar anses fortfarande som normala.

Graviditet börjar under ägglossning

Det är möjligt att bli gravid vid tidpunkten för ägglossning (ovulation). Tidpunkten beror på menstruationscykelns längd. Ägglossningen sker alltid 12–14 dagar före början av följande blödning. I en regelbunden menstruationscykel vars längd är 26–29 dagar sker ägglossningen således ungefär mellan den 12:e och den 15:e dagen i cykeln. I en mycket kort cykel kan ägglossningen ske redan runt den 10:e dagen och i en lång cykel först på den 18:e dagen. Äggcellen kan befruktas bara i cirka 24 timmar efter ägglossningen. Bra spermier kan däremot leva i äggledaren i två eller tre dagar.

Ibland har man försökt hitta tidpunkten för ägglossningen genom att mäta normaltemperaturen. Det är ändå inte till nytta eftersom temperaturen stiger för sent efter ägglossningen och då är den fertila perioden redan över. Ovulationstestet är det enda alternativet för att ta reda på tidpunkten för ägglossningen. Det digitala testet är det enklaste att tolka.

Menstruationscykel

Menstruationscykeln regleras av hypofyshormoner. I början av cykeln får FSH, som utsöndras av hypofysen, äggblåsan att mogna. Äggblåsan producerar ett kvinnligt hormon som gör livmoderslemhinnan tjockare.

Den mogna äggblåsan spricker och en äggcell lossnar. Detta kallas för ägglossning (ovulation). Den börjar när en stor mängd luteiniserande hormon (LH) snabbt utsöndras i hypofysen.

En gulkropp utvecklas på äggblåsans plats. Det luteiniserande hormonet stöder dess funktion och utsöndringen av gulkroppshormonet som i sin tur mognar livmoderslemhinnan för graviditet.

Om äggcellen ändå inte befruktas och fäster sig förtvinar gulkroppen och menstruationscykeln börjar igen. Således förnyas livmoderslemhinnorna varje månad för att hålla sig i bästa möjliga skick.

Läs mer

Varför Felicitas Mehiläinen

Felicitas Mehiläinen är Finlands ledande fertilitetsklinik och mest erfarna barnlöshetsklinik.
Vi har kompetens på internationell nivå på flera ställen i Finland: Helsingfors, Åbo, Villmanstrand och Uleåborg.
Hos oss får du bästa möjliga vård. Vi lyssnar till dig och planerar din behandling i enlighet med din livssituation. Vi tar hand om dig helhetsmässigt och känslosamt.
Våra lekare och andra specialister är toppexperter specialiserade på fertilitetsvård och därmed våra behandlingar ärtframgångsrika. Vår målsättning är alltid att verka för våra kunders bästa.