TIDSBOKNING
Hoppa till sidans innehåll

Ultraljudsundersökningar under graviditet

Ultraljudsundersökningen i början av graviditeten visar att graviditeten har satt sig på rätt plats inuti livmodern, och det är möjligt att bestämma graviditetens varaktighet och det beräknade förlossningsdatumet.

Ultraljudsundersökning i början av graviditet

I undersökningen i början av graviditeten säkerställs att graviditeten finns på rätt plats inuti livmodern. I undersökningen bestäms antalet foster och graviditetens varaktighet.

Ultraljudsundersökningen i början av graviditeten kan utföras företrädesvis under graviditetsveckorna 7–8, då fostrets hjärtfrekvens redan kan ses.

Ultraljudsundersökningen i början av graviditeten görs vanligtvis genom slidan. Urinblåsan ska vara tom. Ett tidsbaserat läkararvode läggs till i avgiften för ultraljudsundersökningen.

Mätning av nackuppklarning med ultraljud

Under graviditetsveckorna 11–13+6 kan fostrets nackuppklarning mätas och graviditetens varaktighet och det beräknade förlossningsdatumet verifieras utifrån fostrets hjässa-kokkyxlängd. Undersökningen kan göras genom slidan eller ovanpå bukväggen, beroende på graviditetsveckorna.

Ultraljudsundersökning av fostrets anatomi

Syftet med ultraljudsundersökningen av fostrets anatomi under graviditetsveckorna 19–22 är att identifiera allvarliga strukturella avvikelser hos fostret och att möjliggöra ytterligare undersökningar innan graviditeten har pågått i 24 veckor. I undersökningen bestäms antalet foster, fostrens tillstånd, tillväxt och anatomi, mängden fostervatten och moderkakans plats och struktur. Med den anatomiska screeningen som genomförs under dessa veckor finns det tillräckligt med tid för eventuella ytterligare undersökningar, rådgivning och beslut om ytterligare åtgärder.

Efter graviditetsvecka 24

Efter graviditetsveckan 24 utförs ultraljudsundersökningar för att följa upp fostrets tillväxt och välbefinnande, moderkakans funktion, mängden fostervatten och längden på livmoderhalsen. 

3D/4D-ultraljudsundersökning

En 3D-/4D-ultraljudsundersökning är en tredimensionell eller fyrdimensionell ultraljudsundersökning. Undersökningen ger en flerdimensionell bild av fostrets anatomi, särskilt fostrets ytstrukturer.

Vid 3D-/4D-ultraljudsundersökningen kan fostret observeras både framifrån och bakifrån, i vilket fall man kan se bland annat fostrets ansiktsdrag, ryggrad och eventuella relaterade strukturella defekter eller tumörer.

Även fostrets rörelser ses i tre dimensioner. Bilderna och rörelserna kan sparas i MinMehiläinen-appen för att titta på dem hemma. 

3D-/4D-undersökningar kan vid behov utföras ända till graviditetsveckan 30. Med tanke på undersökningsresultat och synlighet är de bästa veckorna för ultraljudsundersökningen dock graviditetsveckorna 24–26. 

3D-/4D-ultraljudsundersökningen används ibland även i andra gynekologiska undersökningar eftersom till exempel medfödda strukturella avvikelser i livmodern syns bättre med den än med vanliga ultraljudsenheter. 

Efter graviditetsveckan 21 ska du själv ansöka om FPA-ersättning i efterhand.

Läs mer

Varför Felicitas Mehiläinen

Felicitas Mehiläinen är Finlands ledande fertilitetsklinik och mest erfarna barnlöshetsklinik.
Vi har kompetens på internationell nivå på flera ställen i Finland: Helsingfors, Åbo, Villmanstrand och Uleåborg.
Hos oss får du bästa möjliga vård. Vi lyssnar till dig och planerar din behandling i enlighet med din livssituation. Vi tar hand om dig helhetsmässigt och känslosamt.
Våra lekare och andra specialister är toppexperter specialiserade på fertilitetsvård och därmed våra behandlingar ärtframgångsrika. Vår målsättning är alltid att verka för våra kunders bästa.