Infertilitet hos kvinnan
Orsaker till kvinnans infertilitet (ofruktsamhet) är funktionsstörningar i äggstockarna, skador på äggledarna, endometrios och missbildning i livmodern. Över- eller undervikt, stress, ålder eller inflammation i de inre könsorganen kan också vara orsaker till barnlöshet.
Infertilitet hos kvinnan
Orsaker till kvinnans infertilitet (ofruktsamhet) är funktionsstörningar i äggstockarna, skador på äggledarna, endometrios och missbildning i livmodern. Över- eller undervikt, stress, ålder eller inflammation i de inre könsorganen kan också vara orsaker till barnlöshet.
Orsaker i äggstockarna
Hos kvinnan är den vanligaste orsaken till barnlöshet en funktionsstörning i äggstockarna. En oregelbunden och lång menstruationscykel (över 37 dygn) kan vara symptom på s.k. polycystiskt äggstockssyndrom (PCOS). Syndromet ger överproduktion av manligt hormon (androgener) som gör att utvecklingen av äggblåsan avstannar vilket leder till bland annat menstruationsstörningar och störningar i ägglossningen.
Överproduktion av mjölkproducerande hormon (prolaktin) och funktionssörningar i sköldkörteln kan vara orsaker till störningar i äggblåsans mognad och därför tas alltid blodprov för att undersöka utsöndringen av dessa hormoner. Funktionen i äggstockarna påverkas också av över- eller undervikt och därför är det viktigt att sträva efter normalvikt. Överdriven motion kan förhindra äggblåsans tillväxt och därmed minska möjligheten att bli gravid.
Hos cirka en procent av kvinnorna inträder klimakteriet onormalt tidigt och äggstockarnas funktion upphör redan före 40 års ålder. Då kan inte egna äggceller användas vid behandlingen.
Skador på äggledarna
Hos omkring 15 procent av de kvinnor som kommer för fertilitetsundersökningar konstateras skador på äggledarna. Dessa kan vara följder av sjukdomar i inre könsorganen, operationer i lilla bäckenet eller endometrios. Skadan kan vara ensidig och då finns det möjligheter till graviditet utan behandling, men en total tilltäppning förhindrar naturlig befruktning och då behövs provrörsbefruktning. Ibland kan man öppna äggledaren genom en operation, men då kan risken för utomkvädeshavandeskap (extrauterin graviditet) öka. Undersökningarna av äggledarnas funktion inleds med hysterosalpingosonografi (HSSG). Vid undersökningen förs en kateter till livmodern och kroppstempererad koksaltlösning som innehåller luftbubblor sprutas in. Med hjälp av ultraljud följs sedan om luftbubblorna kommer ut i fria bukhålan. Vid behov säkerställs misstänkt tilltäppning med hjälp av endoskopisk undersökning av bukhålan.
Endometrios
Endometrios innebär att det finns livmoderslemhinna i små härdar utanför livmodern. Härdarna förtjockas och blöder på samma sätt som slemhinnan inne i livmodern. Menssmärtor och samlags- eller vibrationssmärtor kan vara symptom på endometrios. Endometrios är en vanligt förekommande sjukdom hos kvinnor i fertil ålder. Vid en gynekologisk undersökning kan den upptäckas i form av en öm knöl, och om härden har skadat en äggledare ser den ut som en chokladcysta vid ultraljudsundersökning. En del av endometrioshärdarna kan endast ses genom ultraljudsundersökning.
Ytterligare information på Endometrioosiyhdistys webbplats
Avvikelser i livmodern
Muskelknutor (myom) som växer inne i livmodern och medfödda missbildningar kan orsaka svårigheter att bli gravid och problem under själva graviditeten. Upprepade skrapningar eller inflammationer i livmodern kan förorsaka sammanväxningar som försämrar möjligheterna att bli gravid. Myom kan konstateras genom ultraljudsundersökning och mer information om livmoderhålan fås med hjälp av hysterosalpingosonografi (HSSG).