TIDSBOKNING
Hoppa till sidans innehåll
Felicitas

Fastställande av ägglossningen och kartläggning av menstruationscykeln

Genom kartläggning av menstruationscykeln undersöker man äggstockarnas funktion med tanke på graviditet.

Ägglossning, eller ovulation, är en grundläggande förutsättning för att en graviditet ska kunna börja. Störningar i ägglossningen orsakar oftast störningar i menstruationscykeln, förlängning av cykeln eller frånvaro av menstruationsblödningar helt och hållet. I samband med barnlöshetsundersökningar fastställer vi ägglossningen genom ytterligare undersökningar även om menstruationscykeln är regelbunden. Den normala menstruationscykeln varar 23–35 dagar. Bland äggblåsorna börjar den starkaste äggblåsan att fjärma sig under de första dagarna av menstruationscykeln. Längden på äggblåsornas tillväxtfas eller follikelfasen varierar. Däremot är den normala längden på gulkropps- eller lutealfasen efter ägglossningen 12–14 dagar utan graviditet. När äggcellen har lossnat är den fertil i endast en dag men spermierna är vanligtvis fertila i kvinnans kropp i minst tre till fyra dagar. På grund av detta, i en normal situation, är samlag varannan eller var tredje dag under en normal cykel tillräcklig för att graviditeten ska kunna börja, och det är inte nödvändigt att ta reda på den exakta tidpunkten för ägglossningen.

I början av menstruationscykeln, på dag 3–5, undersöker vi ett blodprov för halterna av luteiniserande (LH) och follikelstimulerande (FSH) hormoner. Undersökningarna utförs särskilt vid menstruationsstörningar. Den vanligaste diagnosen för en patient med menstruationsstörningar är PCO-syndrom. I detta fall kan LH/FSH-förhållandet vara högre än normalt. PCO-diagnosen stöds av oregelbundna cykler, akne, riklig hårväxt och PCO-fynd vid ultraljudsundersökning. En hög FSH-nivå i början av menstruationscykeln kan vara ett tecken på en minskad äggstocksfunktionskapacitet.

Runt den 10:e dagen under cykeln utför vi en ultraljudsundersökning genom slidan. Då har den starkaste äggblåsan (follikeln) börjat fjärma sig och vi kan mäta dess storlek i ultraljudsundersökningen, förutsäga ägglossningen och ge anvisningar för att göra ovulationstester. Samtidigt undersöker vi livmoderslemhinnans tjocklek och struktur.

När äggblåsan är tillräckligt stor, cirka 20 mm, orsakar den en kraftig utsöndring av det luteiniserande hormonet (LH) som kan undersökas i urinen med hjälp av ovulationstester. Testerna görs av kunden själv och är relativt tillförlitliga. Ovulationstestet är positivt 1–2 dagar före ägglossningen.

Efter att äggblåsan har lossnat börjar gulkroppshormons- eller lutealfasen. Äggblåsan som spruckit under lutealfasen måste producera tillräckligt med gulkroppshormon (progesteron) för att graviditeten ska kunna börja. Vid kartläggningen av cykeln mäter vi halten av progesteron en vecka efter ett positivt ovulationstest. Vid en normal 28-dagars menstruationscykel inträffar det på dagarna 21–23 i cykeln. Som tecken på ägglossningen kan vi se gulkroppen och den inre livmoderslemhinnan som blivit tät i ultraljudsundersökningen.

Experterna hos Felicitas Mehiläinen använder högklassiga metoder för barnlöshetsundersökningar och fertilitetsbehandlingar som uppfyller de senaste kraven inom branschen.


Läs mer