Ovulaation toteaminen ja kuukautiskierron kartoitus
Kuukautiskierron kartoituksella selvitetään munasarjojen toimintaa raskautta ajatellen.
Munasolun vapautuminen eli ovulaatio on perusedellytys raskauden alkamiselle. Ovulaatiohäiriö aiheuttaa useimmiten kuukautiskierronhäiriöitä, kierron pitkittymistä tai kuukautisten puuttumisen kokonaan. Lapsettomuustutkimusten yhteydessä varmistamme ovulaation lisätutkimuksin, vaikka kuukautiskierto olisi säännöllinen. Normaali kuukautiskierto on pituudeltaan 23-35 päivää. Munarakkuloiden joukosta vahvin munarakkula alkaa erkaantua joukosta kuukautiskierron ensimmäisinä päivinä. Munarakkuloiden kasvuvaiheen eli follikkelivaiheen pituus vaihtelee. Sen sijaan munarakkulan irtoamisen eli ovulaation jälkeisen keltarauhas- eli luteaalivaiheen normaali pituus on ilman raskautta 12-14 päivää. Irrottuaan munasolu on hedelmöityskelpoinen vain vuorokauden, mutta siittiöt ovat yleensä hedelmöityskykyisiä naisen elimistössä ainakin kolmesta neljään vuorokautta. Sillä perusteella normaalissa tilanteessa yhdyntä kahdesta kolmeen päivän välein normaalin kierron aikana riittää raskauden alkamiseen, eikä ovulaation tarkan ajankohdan selvittäminen ole tarpeen.
Kuukautiskierron alussa kierron päivänä 3-5 tutkimme verikokeesta luteinisoivan (LH) ja follikkelia stimuloivan (FSH) hormonin pitoisuudet. Tutkimukset tehdään erityisesti kuukautishäiriöiden yhteydessä. Tavallisin kuukautishäiriöistä kärsivän potilaan diagnoosi on PCO-oireyhtymä. Tuolloin LH/FSH suhde saattaa olla tavallista korkeampi. PCO-diagnoosia tukevat epäsäännölliset kierrot, akne, runsas karvankasvu ja PCO-löydös kaikukuvauksessa. Kuukautiskierron alun korkea FSH-taso voi viitata alentuneeseen munasarjojen toimintakapasiteettiin.
Kierron 10. päivän aikoihin teemme emättimen kautta kaikukuvauksen. Tuolloin vahvin munarakkula (follikkeli) on alkanut erkaantua, voimme mitata kaikukuvauksessa sen koon ja ennakoida ovulaatiota ja antaa ohjeet ovulaatiotestien tekoon. Samalla tutkimme kohdun limakalvon paksuuden ja rakenteen.
Kun munarakkula on riittävän suuri, noin 20mm, aiheuttaa se voimakkaan luteinisoivan hormonin (LH) erityksen, jota voidaan tutkia virtsasta ovulaatiotesteillä. Testit ovat itsetehtäviä ja ne ovat suhteellisen luotettavia. Ovulaatiotesti on positiivinen yhdestä kahteen päivää ennen munasolun irtoamista.
Munarakkulanirtoamisen jälkeen alkaa keltarauhashormoni- eli luteaalivaihe. Luteaalivaiheessa puhjenneen munarakkulan täytyy tuottaa riittävästi keltarauhashormonia eli progesteronia, jotta raskaus voi alkaa. Kierron kartoituksessa mittaamme progesteronipitoisuuden viikon kuluttua positiivisesta ovulaatiotestistä. Normaalissa 28 päivän kuukautiskierrossa se ajoittuu 21.-23. kierron päiviin. Ovulaation merkkeinä keltarauhanen ja rakenteeltaan tiiviiksi muuttunut kohdun sisälimakalvo voidaan nähdä kaikukuvauksessa.
Lue myös: Naisesta johtuva lapsettomuus, hedelmällisyyden tutkiminen
Felicitas Mehiläisen asiantuntijoilla on käytössä korkeatasoiset ja alan uusimpien vaatimusten mukaiset lapsettomuuden tutkimus- ja hoitomenetelmät.