AJANVARAUS
Siirry pääsisältöön
Felicitas

Kuukautiskierron kartoitus

Kuukautiskierron kartoituksella selvitetään munasarjojen toimintaa raskautta ajatellen.

Kuukautiskierto selville

Kuukautiskierron kartoituksella selvitetään, onko munasarjan toiminnassa poikkeavuutta, irtoaako munasolu ja onko keltarauhasen toiminta riittävää raskautta ajatellen. Nämä paljastuvat verinäytteillä kierron eri vaiheissa. Munarakkulan kehitystä seurataan ultraäänellä.

Alkukierron näytteet

Kierron alkupuolella (yleensä kierron 2.–5. päivä) otetaan verinäytteet, joista määritetään munasarjojen toimintaa säätelevien hormonien tasot. Tutkittavia hormoneja ovat follikkelia stimuloiva hormoni (FSH), luteinisoiva hormoni (LH) ja prolaktiini eli maidonerityshormoni (PRL). Nämä ns. aivolisäkehormonit säätelevät munasarjan toimintaa. Samasta näytteestä tutkitaan myös kilpirauhashormoni (TSH), joka vaikuttaa kuukautiskierron säätelyyn. 

Prolaktiinihormonin eritys vaihtelee vuorokauden ajasta riippuen, ja siksi näyte otetaan aamupäivällä kello 10–12. Ennen näytteenottoa tulee välttää fyysistä rasitusta sekä yhdyntää edellisenä iltana.

Munasarjojen ultraäänitutkimus

Munasarjojen rakennetta tarkastellaan emättimen kautta tehtävässä ultraäänitutkimuksessa. Tutkimuksessa nähdään kehittyvä munarakkula sekä kohdun sisälimakalvon paksuus. Ultraäänitutkimus tehdään kuukautiskierron 10.–13. päivä ja ajoitetaan munasolun irtoamista eli ovulaatiota edeltävään vaiheeseen.

Ultraäänikäynnin yhteydessä sovitaan päivä, jolloin aloitetaan kotona tehtävien ovulaatiotestien seuranta. Ovulaatiotesti muuttuu positiiviseksi noin vuorokautta ennen munasolun irtoamista, kun LH-hormonin pitoisuus veressä nousee.

Loppukierron näyte

Noin viikon kuluttua positiivisesta ovulaatiotestistä otetaan verinäyte, josta määritetään keltarauhashormonin eli progesteronin taso.

Lue myös: Naisesta johtuva lapsettomuus

Felicitas Mehiläisen asiantuntijoilla on käytössä korkeatasoiset ja alan uusimpien vaatimusten mukaiset lapsettomuuden tutkimus- ja hoitomenetelmät.

Varaa aika lapsettomuuslääkärin vastaanotolle

Lue myös

Miksi Felicitas Mehiläinen

17 500

lasta autettu maailmaan

30

vuotta lapsettomuushoitojen edelläkävijänä

1990

vuodesta lähtien

Felicitas Mehiläinen on lapsettomuushoitojen uranuurtajana Suomessa.
Meille kaikki ovat samanarvoisia. Haluamme auttaa juuri sinua toteuttamaan unelmasi perheestä.
Pääset nopeasti ja helposti alkuun varaamalla maksuttoman ensikäynnin lapsettomuushoitajalle. Aiempia tutkimuksia tai lähetettä ei tarvita.
Meillä on pitkä ja vankka kokemus ja osaaminen lapsettomuuden hoidosta hyvin tuloksin. Hoitoon tulevista 80 % saa lopulta syliinsä toivomansa lapsen.
Käytössämme ovat lapsettomuustutkimuksen viimeisin tietämys ja uusimmat menetelmät. Meiltä saat yksilöllistä hoitoa.
Toimimme neljällä paikkakunnalla: Helsinki, Turku, Oulu ja Lappeenranta. Hoitojen aloitus onnistuu myös Vaasassa. Vastaanottoja myös etänä.