AJANVARAUS
Siirry pääsisältöön
Miehen lapsettomuus

Siemennesteen pakastus

Siemennestettä ja kiveskudosta voidaan pakastaa tulevaa hedelmöityshoitoa varten.

Siemennesteen pakastus voi olla aiheellinen esimerkiksi matkatyön tai hankalan näytteenannon takia, tai pakastus voidaan tehdä hedelmällisyyden säilyttämiseksi ennen alkavaa lääkitystä, säde- tai sytostaattihoitoja tai ennen tulevaa sterilisaatiota.

Siemennesteen pakastamisesta spermapankkiin sukusolujen luovutusta varten voit lukea lisää täältä.

Ennen pakastusta

Ennen pakastusta on hyvä selvittää siemennesteen laatu käymällä sperma-analyysissä. Tarvittaessa voidaan selvittää ennalta myös siittiöiden pakastuskestävyys tekemällä koepakastus.

Ennen siemennestenäytteen pakastusta teemme lain vaatimusten mukaiset verinäytetutkimukset. Näin varmistamme asiakkaiden ja näytteiden turvallisuuden infektiotartuntojen osalta sukusolujen säilytyksen ja hoitojen aikana. Tutkittavat pakolliset infektiokokeet ovat hepatiitti B -virus, hepatiitti C -virus ja HIV-seulontatestit. Siemennesteen pakastuksen voi tehdä vasta verinäytetulosten tulosten valmistuttua. Jos infektionäytteet on otettu muualla, tulee tutkimustuloksista toimittaa virallinen dokumentaatio Felicitas Mehiläiseen.

Näytteenanto ja pakastus

Siemennestenäyte annetaan Felicitas Mehiläisen näytteenantohuoneessa klinikalta saatuun näytepurkkiin. Tarkemmat ohjeet näytteenannosta voit lukea täältä. Näytteenantokertoja voidaan tarvita useampia tilanteestasi ja siemennesteen laadusta riippuen. Saat tähän ohjeistuksen klinikalta ensimmäisen pakastuskerran jälkeen.

Siemennesteen vastaanottamisen yhteydessä henkilökunta varmistaa näytteenantajan henkilöllisyyden, joten ota henkilöllisyystodistus mukaasi.

Siemenneste voidaan pakastaa sellaisenaan tai se voidaan konsentroida tai pestä, jolloin hyvälaatuisimmat siittiöt erotellaan siemenplasmasta viljelynesteeseen ennen pakastusta. Menettely riippuu näytteen laadusta ja käyttötarkoituksesta. Pakastusnesteenä käytetään liuosta, joka sisältää pakastuksensuoja-aineita. Säilytysastiana on muovinen kapillaariputki eli pakastusolki. Oljet säilötään klinikalla nestetyppeen –196,6 C, missä solut säilyvät elävinä vuosikausia.

Pakastussopimus

Sukusoluja pakastettaessa laaditaan pakastussopimus, joka on voimassa kolme (3) vuotta. Pakastussopimus tehdään klinikalla ensimmäisen pakastuskerran yhteydessä ja se postitetaan sinulle täytettynä, kun pakastusprosessi on valmis. Säilytysmaksu laskutetaan vuosittain niin kauan kuin sukusoluja on jäljellä ja sopimus on voimassa. Sopimuksen voi irtisanoa milloin tahansa ilmoittamalla siitä kirjallisesti klinikalle, jolloin säilytys lopetetaan ja sukusolut hävitetään. Sopimuksen päättyessä voit jatkaa säilytystä ilmoittamalla siitä klinikalle, jolloin sopimus uusitaan määräajaksi. Jos sopimusta ei ole uusittu, sopimus päättyy sen viimeisenä voimassaolopäivänä ilman erillistä irtisanomista ja sukusolut hävitetään.

Pakastetun siemennesteen käyttö

Pakastettua siemennestettä voidaan sulatuksen jälkeen käyttää siemennesteen laadusta riippuen inseminaatio-, koeputkihedelmöitys- (IVF) tai mikroinjektiohoidoissa (ICSI). Hoitosuunnitelma tehdään aina yhdessä lääkärin kanssa.

Siittiöt sulatetaan hedelmöityspäivänä. Sulatettavien olkien määrä riippuu valitusta hedelmöitysmuodosta ja näytteen laadusta. Sulatuksen jälkeen näytteestä tutkitaan elävien siittiöiden osuus ja niiden liikkuvuus, ja näyte valmistellaan hedelmöitykseen.

Siemennesteen pakastuksen vaiheet:

  1. Sperma-analyysi
  2. Infektiokokeet
  3. Näytteenanto pakastusta varten, yleensä 1-3 kertaa
  4. Pakastussopimus
  5. Näytteiden säilytys klinikalla sopimuksen mukaisesti
  6. Pakastettujen siittiöiden käyttö hedelmöityshoitoon TAI
  7. Siittiöiden hävitys sopimuksen mukaisesti

Tutustu tarkemmin miehen hedelmällisyyteen.

Hedelmällisyyden tutkiminen

Lue myös

Miksi Felicitas Mehiläinen

17 500

lasta autettu maailmaan

30

vuotta lapsettomuushoitojen edelläkävijänä

1990

vuodesta lähtien

Felicitas Mehiläinen on lapsettomuushoitojen uranuurtajana Suomessa.
Meille kaikki ovat samanarvoisia. Haluamme auttaa juuri sinua toteuttamaan unelmasi perheestä.
Pääset nopeasti ja helposti alkuun varaamalla maksuttoman ensikäynnin lapsettomuushoitajalle. Aiempia tutkimuksia tai lähetettä ei tarvita.
Meillä on pitkä ja vankka kokemus ja osaaminen lapsettomuuden hoidosta hyvin tuloksin. Hoitoon tulevista 80 % saa lopulta syliinsä toivomansa lapsen.
Käytössämme ovat lapsettomuustutkimuksen viimeisin tietämys ja uusimmat menetelmät. Meiltä saat yksilöllistä hoitoa.
Toimimme neljällä paikkakunnalla: Helsinki, Turku, Oulu ja Lappeenranta. Hoitojen aloitus onnistuu myös Vaasassa. Vastaanottoja myös etänä.