AJANVARAUS
Siirry pääsisältöön

Munanjohtimien aukiolotutkimus

HSSG-tutkimuksella selvitetään munanjohtimien aukioloa sekä kohdun ja limakalvon rakennetta.

Munanjohtimien aukiolotutkimus eli HSSG

Munanjohtimien aukiolotutkimus eli hysterosonosalpingografia (HSSG) on ultraäänitutkimus, jolla selvitetään munanjohtimien aukioloa sekä kohdun ja limakalvon rakennetta.

Mitä HSSG-tutkimuksessa tehdään?

Tutkimuksen alussa lääkäri tekee gynekologisen tutkimuksen ja tavallisen emättimen kautta tehtävän ultraäänitutkimuksen. Tämän jälkeen kohdunkaulakanavaan viedään ohut, taipuisa katetri, joka saadaan pysymään paikallaan täyttämällä katetrin sisällä oleva tyhjä osio pienellä määrällä nestettä. Lääkäri ruiskuttaa kohtuonteloon keittosuolaliuosta kohdun rakenteen selvittämiseksi, minkä jälkeen ultraäänellä seurataan katetrin kautta ruiskutetun ilman ja keittosuolan kulkua munanjohtimissa.

Tutkimus kestää noin kymmenen minuuttia. Halutessasi voit seurata tutkimuksen etenemistä monitorista. Mahdollinen kipu tai muut tuntemukset ovat yksilöllisiä ja vaarattomia. Tutkimus voi aiheuttaa kuukautiskivun kaltaista kipua.

Varaa aika lapsettomuuslääkärille

HSSG-tutkimuksen ajankohta

Munanjohtimien aukiolotutkimus tehdään yleensä kuukautiskierron 7.–10. päivä niin, että kuukautisvuoto on loppunut kokonaan. Noin tunti ennen tutkimusta suositellaan otettavaksi kipulääkettä mahdollisten tuntemusten vuoksi.

Tutkimuksen jälkeen voi vatsan seudulla ilmetä kipua, joka voi säteillä myös hartioihin. Jälkikipu on vaaratonta ja johtuu vatsaonteloon kulkeutuneesta keittosuolaliuoksesta ja ilmasta. Kipu on ohimenevää ja sitä esiintyy tavallisimmin tutkimuspäivänä. Kipulääkettä voi tutkimuksen jälkeen ottaa tarpeen mukaan.

Lue myös

Miksi Felicitas Mehiläinen

17 500

lasta autettu maailmaan

30

vuotta lapsettomuushoitojen edelläkävijänä

1990

vuodesta lähtien

Felicitas Mehiläinen on lapsettomuushoitojen uranuurtajana Suomessa.
Meille kaikki ovat samanarvoisia. Haluamme auttaa juuri sinua toteuttamaan unelmasi perheestä.
Pääset nopeasti ja helposti alkuun varaamalla maksuttoman ensikäynnin lapsettomuushoitajalle. Aiempia tutkimuksia tai lähetettä ei tarvita.
Meillä on pitkä ja vankka kokemus ja osaaminen lapsettomuuden hoidosta hyvin tuloksin. Hoitoon tulevista 80 % saa lopulta syliinsä toivomansa lapsen.
Käytössämme ovat lapsettomuustutkimuksen viimeisin tietämys ja uusimmat menetelmät. Meiltä saat yksilöllistä hoitoa.
Toimimme neljällä paikkakunnalla: Helsinki, Turku, Oulu ja Lappeenranta. Hoitojen aloitus onnistuu myös Vaasassa. Vastaanottoja myös etänä.