AJANVARAUS
Siirry pääsisältöön
Äitiysfysioterapia on kokonaisvaltaista ennaltaehkäisevää ja kuntouttavaa fysioterapiaa

Äitiysfysioterapia

Äitiysfysioterapiassa saat fysioterapeuteiltamme kokonaisvaltaista ennaltaehkäisevää ja kuntouttavaa kehonhuoltoa, sekä voimaa raskauteen ja palautumiseen.

Siirry osioon: Raskausajan äitiysfysioterapia, Äitiysfysioterapia synnytyksen jälkeen, Fysioterapeuttinen jälkitarkastus

Äitiysfysioterapia tähtää kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Vastaanotollemme voi tulla jo siinä vaiheessa, kun suunnittelee raskautta.

Äitiysfysioterapian tavoitteena raskausaikana on auttaa odottajaa sopeutumaan kehossa tapahtuviin muutoksiin, ennaltaehkäistä tuki- ja liikuntaelimistön kipuja ja vaivoja, edistää odottajan hyvinvointia ja jaksamista, sekä ohjata sopivan liikunnan harrastamiseen raskauden aikana.

Synnytyksen jälkeen äitiysfysioterapeuttimme auttavat sinua kehon kuntouttamisessa ja vahvistamisessa, kehoyhteyden löytämisessä ja sopivan liikunnan aloittamisessa. Erityisesti vatsalihasten erkauma (diastasis recti abdominis) mietityttää monia synnyttäneitä. Äitiysfysioterapeuttimme osaavat arvioida keskivartalon tilannetta kattavasti sekä ohjata sinulle sopivia, yksilöllisesti valittuja harjoitteita. Äitiysfysioterapiamme ei ole pelkästään vatsalihasten erkauman kuntouttamista, vaan paljon kokonaisvaltaisempaa fysioterapiaa.

Varaa aika äitiysfysioterapeutille

Raskausajan äitiysfysioterapia

Raskausaikana olisi suositeltavaa käydä vähintään yhden kerran äitiysfysioterapiassa, sillä raskausaika vaikuttaa monin tavoin kehon toipumiseen ja vahvistumiseen synnytyksen jälkeen.

Raskausaikana tapahtuu kehossa suuria muutoksia – ne ovat normaaleja. Muutokset voivat aiheuttaa kipuja tai vaikeuksia arjessa toimimisessa, joissa äitiysfysioterapeuttimme voivat auttaa ohjauksen, harjoitteiden ja manuaalisten käsittelyjen avulla. Monet olettavat erilaisten liitos- ja selkäkipujen kuuluvan raskauteen, ja niiden odotetaan loppuvan synnytykseen, mutta näin ei läheskään aina tapahdu. Siksi apua kipujen ja vaivojen kanssa kannattaa hakea mahdollisimman varhain. Pahimmillaan kivut voivat estää liikkumista ja hankaloittaa arkea. Kivut eivät kuulu normaalisti etenevään raskauteen ja kipuja voidaan tehokkaasti lievittää terapeuttisella harjoittelulla ja tarvittaessa manuaalisin käsittelyin tai yksilöllisesti arvioiduilla tukivöillä.

Raskausaikana saat äitiysfysioterapeutiltamme ohjeita ja neuvoja mm. sopivan liikunnan harrastamiseen raskausaikana, vinkkejä arjen ergonomiaan, asennon kannatteluun sekä lantionpohjan lihasten vahvistamiseen ja rentouttamiseen.

Varaa aika äitiysfysioterapeutille

Äitiysfysioterapia synnytyksen jälkeen

Synnytyksen jälkeen saat äitiysfysioterapeutiltamme tietoa, miten kehosi on palautunut synnytyksestä ja miten juuri sinä voit omalla toiminnalla edistää kehon vahvistumista. Kehon spontaani toipuminen synnytyksen jälkeen on nopeinta ensimmäisten kuukausien aikana ja keholle kannattaakin antaa aluksi aikaa palautua raskausajasta ja synnytyksestä. Äitiysfysioterapeuttimme vastaanotolle voit varata ajan milloin tahansa: ei ole olemassa oikeaa tai väärää aikaa.

Äitiysfysioterapeuttimme auttavat sinua, kun kehon hahmotus ja hallinta tuntuu haastavalta, vatsalihasten erkauma tai lantionpohjan kunto mietityttää, olet epävarma miten lähteä liikkeelle tai sinulla on kipuja esimerkiksi lantion, selän, kylkien tai rintakehän alueella. Lisäksi saat ohjeita sektio- ja episiotomia-arpien käsittelyyn.

Vastaanotoltamme saat aina juuri sinun tilanteeseesi sopivia harjoitteita, sillä mitään kaikille sopivia harjoitteita esimerkiksi erkauman kuntouttamiseksi ei ole olemassa. Osaavat äitiysfysioterapeuttimme ohjaavat ja neuvovat sinua oman kehon viestien kuuntelemisessa ja suunnittelevat yhdessä sinun kanssasi kuntoutumisen etenemistä.

Äitiysfysioterapiassa keskiössä on aina äidin hyvinvointi, jaksaminen, toiveet ja tavoitteet. Näitä kartoitetaan ensitapaamisella alkuhaastattelulla ja tavoitteita päivitetään kuntoutuksen edetessä. Toisinaan yksikin käynti antaa paljon eväitä jatkoon, mutta usein tarvitaan myös kontrollikäyntejä, jotta voidaan todeta kuntoutuksen etenevän nousujohteisesti. Tärkeää on muistaa, että synnytyksestä kuntoutuminen etenee aina yksilöllisesti.

Varaa aika äitiysfysioterapeutille

Fysioterapeuttinen jälkitarkastus

Fysioterapeuttinen jälkitarkastuksemme on tuoreelle äidille räätälöity vastaanottokäynti, jolla keskitytään vain äidin hyvinvointiin ja tapaamisen sisältö määräytyy asiakkaan toiveiden ja tarpeiden pohjalta.

Tapaaminen alkaa perusteellisella alkuhaastattelulla, jossa käydään läpi taustaa, raskauden ja synnytyksen kulkua, kehon tilannetta ja asiakkaan toiveita sekä odotuksia.
Fysioterapeuttisen jälkitarkastuksemme aikana arvioidaan laajasti koko kehon hallintaa ja toimintaa erilaisin toiminnallisin testein ja havainnoimalla. Tämän vuoksi tapaamisen kesto on 90 minuuttia. Osana koko kehon havainnointia ja tutkimista arvioidaan lantionpohjan sekä keskivartalon ja mahdollisen vatsalihasten erkauman tilannetta.

Lantionpohjan toimintaa voidaan arvioida manuaalisesti palpoimalla, kuvantavalla ultraäänilaitteella tai EMG-elektrodin avulla. Tutkimusmenetelmä valitaan alkuhaastattelun ja asiakkaan toiveiden pohjalta.

Fysioterapeuttisessa jälkitarkastuksessamme arvioidaan myös mahdollisten sektio- ja episiotomia-arpien tilannetta. Saat ohjeita arpien hoitoon ja käsittelyyn. Lisäksi saat yksilöllisiä ohjeita, joiden avulla voit edistää kehon kuntoutumista ja vahvistumista synnytyksen jälkeen.

Aika fysioterapeuttiseen jälkitarkastukseen kannattaa varata aikaisintaan noin 6–8 viikkoa synnytyksen jälkeen, jotta keho saa ensin aikaa toipua synnytyksestä, mutta vastaanotolle olet tervetullut myös aikaisemmin tai myöhemmin.

Lisätietoa äitiysfysioterapiasta

Äitiysfysioterapiaamme kannattaa hakeutua mahdollisimman pian, jos on epävarma siitä miten lähteä liikkeelle synnytyksen jälkeen, sinulla on kipuja tai haluat ohjausta sektio- tai episiotomia-arpien hoitoon.

Olet lämpimästi tervetullut vastaanotollemme Felicitas Mehiläiseen kaikissa raskausaikaan ja synnytyksen jälkeiseen aikaan sekä lantionpohjan tilanteeseen liittyvissä kysymyksissä.

Varaa aika äitiysfysioterapeutille

Asiantuntijana tässä artikkelissa toimi Felicitaksen äitiysfysioterapeutti Camilla Marjamäki.

Saat lisätietoa äitiysfysioterapiastamme ottamalla yhteyttä Felicitas Mehiläisen asiakaspalveluun. Voit jättää meille myös yhteydenottopyynnön.

Jätä yhteydenottopyyntö

Tutustu myös Mehiläisen äitiysfysioterapiaan ja lantionpohjan fysioterapiaan erikoistuneisiin ammattilaisiin.

Lue myös

Miksi Felicitas Mehiläinen

17 500

lasta autettu maailmaan

30

vuotta lapsettomuushoitojen edelläkävijänä

1990

vuodesta lähtien

Felicitas Mehiläinen on lapsettomuushoitojen uranuurtajana Suomessa.
Meille kaikki ovat samanarvoisia. Haluamme auttaa juuri sinua toteuttamaan unelmasi perheestä.
Pääset nopeasti ja helposti alkuun varaamalla maksuttoman ensikäynnin lapsettomuushoitajalle. Aiempia tutkimuksia tai lähetettä ei tarvita.
Meillä on pitkä ja vankka kokemus ja osaaminen lapsettomuuden hoidosta hyvin tuloksin. Hoitoon tulevista 80 % saa lopulta syliinsä toivomansa lapsen.
Käytössämme ovat lapsettomuustutkimuksen viimeisin tietämys ja uusimmat menetelmät. Meiltä saat yksilöllistä hoitoa.
Toimimme neljällä paikkakunnalla: Helsinki, Turku, Oulu ja Lappeenranta. Hoitojen aloitus onnistuu myös Vaasassa. Vastaanottoja myös etänä.