AJANVARAUS
Siirry pääsisältöön
Siemennesteanalyysi

Siemennesteanalyysi

Siemennesteanalyysissa tutkitaan siemennesteen siittiöiden määrä ja laatu.

Siemennesteanalyysilla selvitetään sperman hedelmöityskykyä. Felicitas Mehiläisen spermalaboratorio tutkii siemennestenäytteestä siittiöiden määrän, sekä niiden liikkuvuuden, rakenteen ja mahdolliset vasta-aineet.

Varaa aika siemennesteanalyysiin

Sperman hedelmöityskyky

Siemennesteanalyysilla selvitetään sperman hedelmöityskykyä. Felicitas Mehiläisen spermalaboratorio tutkii siemennestenäytteestä siittiöiden määrän, sekä niiden liikkuvuuden, rakenteen ja mahdolliset vasta-aineet.

Miehestä johtuvan lapsettomuuden taustalla voi olla liian myöhään korjattu laskeutumaton kives, sillä siittiöiden tuotanto onnistuu vain ruumiinlämpötilaa alemmassa lämmössä. Muita syitä siemennesteen heikkoon laatuun ovat kiveslaskimon suonikohjut, siittiövasta-aineet sekä aiemmin sairastettu sukuelinten sairaus, kuten klamydia.

Siemennesteen häiriö voi olla synnynnäinen tai tilapäinen. Tulehdukset, erilaiset lääkeaineet, alkoholin runsas käyttö, stressi tai muu tilapäinen tekijä saattaa vaikuttaa voimakkaasti siittiötuotantoon, ja siksi poikkeava löydös on kontrolloitava ennen lisätutkimuksia.

Spermanäytteen voi halutessaan tutkituttaa jo ennen lapsettomuuslääkärin ensikäyntiä tai varautua antamaan näyte ensikäynnin yhteydessä.

Varaa aika siemennesteanalyysiin

Siemennesteanalyysin antaminen

Analyysia varten miehen tulee antaa siemennestenäyte näytteenottopurkkiin Felicitas Mehiläisen näytteenottohuoneessa. Joissain tapauksissa näytteenotto voidaan suorittaa myös kotona. Tällöin näyte tulee toimittaa tutkittavaksi mahdollisimman pian, viimeistään tunnin sisällä näytteen ottamisesta. Kuljetuksen aikana siemennestenäyte on suojattava huolellisesti kylmältä ja kuumalta. Optimaalinen kuljetuslämpötila on 20–37 astetta.

Tavallisia kondomeja ei saa käyttää siemennestenäytteen keräämiseen, koska niissä on siittiöille myrkyllisiä aineita. Tarvittaessa meiltä saa erityisiä Silastic-kondomeja, joita voi käyttää näytteen keräämiseen.

Siemennesteanalyysiin tultaessa edellisestä siemensyöksystä tulee olla kulunut 1–3 päivää.

Siemennesteen vastaanottamisen yhteydessä laboratorio varmistaa näytteenantajan henkilöllisyyden, joten henkilöllisyystodistus tulee olla mukana.

Varaa aika siemennesteanalyysiin

Mitä siemennestetutkimus kertoo?

Spermalaboratoriossa tutkitaan siemennesteen määrä, siittiöiden liikkuvuus, siittiöiden muoto, siittiövasta-aineet ja siemennesteen muut solut. Tuloksista muodostetaan yhteenveto, joka antaa viitteitä siemennesteen hedelmöityskyvystä.

Hedelmöityskykyyn vaikuttaa luonnollisesti myös partnerin hedelmällisyys, eikä sperma-analyysi kerro kaikkea siittiön kyvystä kohdata ja hedelmöittää munasolu. Sperma-analyysin tuloksia on karkeasti neljänlaisia: hedelmöityskyky on hyvä tai erittäin hyvä, jonkin verran alentunut, huomattavasti alentunut tai siemenneste on täysin hedelmöityskyvytöntä. Viimeksi mainitussa tilanteessa siemennesteestä ei löydy siittiöitä lainkaan.

Jos sperma-analyysin tulos on normaali, miehelle ei useinkaan tarvita lisätutkimuksia. Mikäli siittiötuotannossa todetaan alenemista, lisätutkimukset ovat aiheellisia.

Siittiöiden vasta-ainetutkimukset

Siittiöiden osoittaessa agglutinaatiota eli toisiinsa takertumista syynä ovat usein agglutinoivat vasta-aineet, jotka voivat heikentää siittiöiden hedelmöityskykyä. Vasta-aineiden selvittämiseksi siemennestenäytteestä tehdään Mar-testi. Erikoistutkimuksilla voidaan edelleen määrittää vasta-aineiden määrä ja laatu.

Siittiöiden koepesu

Suunniteltaessa kohdunsisäistä inseminaatiota, koeputkihedelmöitystä tai mikrohedelmöitystä on tärkeää tietää miten siittiöt kestävät eristämistä siemennesteestä. Sitä varten teemme siittiöiden koepesuja.

Siittiöiden DNA-fragmentaatiotutkimus

Siittiöiden DNA-fragmentaatiotutkimus tehdään tuoreesta siemennestenäytteestä. Sillä mitataan siittiöiden DNA:n pilkkoutumista. Jos yli 30 prosentissa siittiöistä on pilkkoutunutta DNA:ta, se vaikeuttaa raskauden alkamista ja voi raskauden alkaessa aiheuttaa keskenmenon. Korkea prosentti voi johtua esimerkiksi runsaasta tupakoinnista tai alkoholinkäytöstä, kivesten korkeasta lämpötilasta tai tulehduksista. DNA-testiin tarvitaan lääkärin lähete ja siihen on varattava aika laboratoriosta. Ajanvarauksen yhteydessä annamme tarkemmat ohjeet tutkimukseen liittyen.

Ota yhteyttä lähimpään Felicitas Mehiläisen lapsettomuusklinikkaan jos haluat varata ajan siemennesteanalyysiin. Ajan voi varata myös verkosta Helsingin, Oulun ja Turun klinikalle. Voit jättää meille myös yhteydenottopyynnön.

Varaa aika siemennesteanalyysiin

Lue myös

Miksi Felicitas Mehiläinen

17 500

lasta autettu maailmaan

30

vuotta lapsettomuushoitojen edelläkävijänä

1990

vuodesta lähtien

Felicitas Mehiläinen on lapsettomuushoitojen uranuurtajana Suomessa.
Meille kaikki ovat samanarvoisia. Haluamme auttaa juuri sinua toteuttamaan unelmasi perheestä.
Pääset nopeasti ja helposti alkuun varaamalla maksuttoman ensikäynnin lapsettomuushoitajalle. Aiempia tutkimuksia tai lähetettä ei tarvita.
Meillä on pitkä ja vankka kokemus ja osaaminen lapsettomuuden hoidosta hyvin tuloksin. Hoitoon tulevista 80 % saa lopulta syliinsä toivomansa lapsen.
Käytössämme ovat lapsettomuustutkimuksen viimeisin tietämys ja uusimmat menetelmät. Meiltä saat yksilöllistä hoitoa.
Toimimme neljällä paikkakunnalla: Helsinki, Turku, Oulu ja Lappeenranta. Vastaanottoja myös etänä.