AJANVARAUS
Siirry pääsisältöön

Siittiöiden DNA-fragmentaatiotutkimus

Siittiöiden DNA-fragmentaatiotutkimuksella mitataan siittiöiden DNA:n pilkkoutumista. Koska DNA:n eheys on osittain riippumaton muista siemennesteanalyysissä tutkittavista arvoista, antaa tutkimus lisätietoa siemennesteen laadusta. Lisääntyneen DNA:n pilkkoutumisen on todettu vaikuttavan heikentävästi miehen hedelmällisyyteen. Korkea fragmentaatio voi vaikeuttaa raskauden alkamista spontaanisti tai hedelmöityshoitojen aikana ja aiheuttaa varhaisen keskenmenon.

Yhden ja kahden juosteen katkos

DNA koostuu kahdesta juosteesta. Tutkimuksella saadaan selville, onko kyseessä vain toisen (ssDF, yhden juosteen katkos) vai molempien (dsDF, kaksoisjuosteen katkos) juosteiden pilkkoutuminen. Eri katkokset vaikuttavat eri tavoin hedelmällisyyteen ja niiden hoitotavat eroavat toisistaan.

Yhden juosteen katkokset vaikuttavat siittiöiden liikkuvuuteen ja heikentävät niiden hedelmöittämiskykyä. Yhden juosteen katkoksista voidaan saada viitteitä jo normaalissa siemennesteanalyysin liikkuvuusmittauksessa. Hedelmöityshoitojen aikana tehtävässä mikrohedelmöityksessä voidaan valita hyvin liikkuvat siittiöt hedelmöitykseen.

Kahden juosteen katkokset ovat merkittäviä, koska ne vaikuttavat alkioiden kehitykseen ja kiinnittymiseen sekä aiheuttavat suurempaa keskenmenojen riskiä. Kahden juosteen katkoksia ei voida päätellä perus siemennesteanalyysissä tutkittavista ominaisuuksista.

DNA:n pilkkoutumista selittäviä tekijöitä

DNA:n korkea pilkkoutumisaste voi johtua oksidatiivisesta stressistä tai häiriöistä siittiöiden kehityksessä. Erityisesti yhden juosteen katkoksiin vaikuttavaa siemennesteen oksidatiivista stressiä voidaan mitata MiOXSYS-tutkimuksella.

DNA:n pilkkoutumista lisääviä tekijöitä voivat olla esimerkiksi elämäntavat, kuten runsas tupakointi ja huonot ravintotottumukset, eräät lääkkeet ja sairaudet, korkea ikä, ympäristömyrkyt sekä infektiot. Jos DNA-fragmentaatiotutkimuksen tulos (DFI, DNA fragmentaatioindeksi) on poikkeava, selvittää lääkäri sinulle sen merkityksen ja antaa ohjeita tilanteen korjaamiseksi.

Voit ottaa meihin yhteyttä yhteydenottolomakkeella tai soittamalla 0104146650 (pvm/mpm).