AJANVARAUS
Siirry pääsisältöön
Miehen hedelmällisyys

Uusi MiOXSYS-menetelmä tutkii oksidatiivista stressiä siemennesteestä

MiOXSYS-menetelmän avulla voidaan selvittää syy miehen hedelmättömyyteen.

Lehdistötiedote 18.11.2019

Uusi menetelmä voi selvittää syyn miehen hedelmättömyyteen – mittaa siemennesteen oksidatiivisen stressitason

Tupakointi, alkoholinkäyttö, stressi, infektiot, ikääntyminen ja jopa ilmansaasteet voivat lisätä siemennesteen oksidatiivista stressitasoa, eli hapetusstressiä. Oksidatiivinen stressi voi heikentää miehen hedelmällisyyttä. Uusi MiOXSYS-menetelmä tutkii oksidatiivista stressiä siemennesteestä.

Oksidatiivinen stressi, eli hapetusstressi, vaikuttaa monien sairauksien syntyyn, ja sillä on todettu olevan merkitystä myös miehen hedelmällisyyteen. Monet sisäiset ja ulkoiset tekijät voivat vaikuttaa oksidatiivisen stressin määrään.

– Ulkoisista tekijöistä esimerkiksi ilmansaasteet, tupakointi, alkoholinkäyttö, infektiot ja stressi voivat lisätä oksidatiivista stressiä. Sisäisistä tekijöistä muun muassa kiveskohjut, ikääntyminen, tulehdukset ja tietyt yleissairaudet, kuten diabetes, voivat aiheuttaa sitä, toteaa naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Kati Härkönen Felicitas Mehiläinen lapsettomuusklinikalta.

– Oksidatiivinen stressi voi aiheuttaa häiriöitä muun muassa siittiöiden normaaleihin hedelmöitykseen liittyviin reaktioihin johtaen siihen, että siittiö ei pääse tunkeutumaan munasolun sisälle eli hedelmöityminen estyy, eikä raskaus ala, sanoo Härkönen.

Oksidatiivinen stressi on seurausta hapettajien, oksidanttien, ja niiltä suojaavien pelkistäjien, antioksidanttien, välisestä epätasapainosta soluissa. Pieni määrä oksidatiivista stressiä tarvitaan siittiöiden normaaliin toimintaan, mutta liiallinen määrä sitä voi aiheuttaa vaurioita siittiöiden pintarakenteissa, liikkuvuudessa sekä niiden perimäaineksessa, DNA:ssa.

Elämäntavoilla voi pyrkiä vaikuttamaan oksidatiivisen stressin määrään

MiOXSYS on uusi menetelmä, jolla tutkitaan oksidatiivista stressiä siemennesteessä. Tutkimus voi antaa lisäinformaatiota miehen hedelmällisyydestä perinteisen siemennesteanalyysin lisäksi. Näytteeseen tarvitaan ainoastaan 30 µl siemennestettä.

– Mikäli siemennesteessä on liikaa oksidatiivista stressiä, lääkärin kanssa käydään läpi terveydelliset ja elämäntapatekijät, jotka voivat lisätä oksidatiivista stressiä ja mietitään, voisiko niille olla tehtävissä jotain. Lisäksi voidaan aloittaa antioksidanttivalmiste, jolla pyritään vähentämään oksidatiivisen stressin määrää, toteaa Kati Härkönen.

MiOXSYS-tutkimukseen varataan aika Felicitas Mehiläisen lapsettomuusklinikoiden laboratoriosta. Asiakas kuulee tutkimuksen vastauksen omalta lääkäriltään.

Lue myös

Miksi Felicitas Mehiläinen

17 500

lasta autettu maailmaan

30

vuotta lapsettomuushoitojen edelläkävijänä

1990

vuodesta lähtien

Felicitas Mehiläinen on lapsettomuushoitojen uranuurtajana Suomessa.
Meille kaikki ovat samanarvoisia. Haluamme auttaa juuri sinua toteuttamaan unelmasi perheestä.
Pääset nopeasti ja helposti alkuun varaamalla maksuttoman ensikäynnin lapsettomuushoitajalle. Aiempia tutkimuksia tai lähetettä ei tarvita.
Meillä on pitkä ja vankka kokemus ja osaaminen lapsettomuuden hoidosta hyvin tuloksin. Hoitoon tulevista 80 % saa lopulta syliinsä toivomansa lapsen.
Käytössämme ovat lapsettomuustutkimuksen viimeisin tietämys ja uusimmat menetelmät. Meiltä saat yksilöllistä hoitoa.
Toimimme neljällä paikkakunnalla: Helsinki, Turku, Oulu ja Lappeenranta. Hoitojen aloitus onnistuu myös Vaasassa. Vastaanottoja myös etänä.