Blastokystiviljely eli alkioiden pitkä viljely
Pitkän viljelyn avulla voidaan selvittää alkioiden kehittymistä ja valita siirtoon kehityskyvyiltään paras alkio. Blastokystiviljelyä käytetään erityisesti jos taustalla on toistuvia epäonnistuneita hoitoja.
Blastokystiviljely tarkoittaa alkioiden pitkää viljelyä. Blastokystiviljelyssä alkioita kasvatetaan laboratoriossa tavallista koeputkihedelmöitystä kauemmin, niin sanottuun blastokystivaiheeseen asti, minkä jälkeen alkio siirretään kohtuun. Kasvatus blastokystivaiheeseen kestää 5–6 päivää.
Pitkän viljelyn avulla voidaan selvittää alkioiden kehittymistä ja valita siirtoon kehityskyvyiltään paras alkio. Alkioiden pitkää viljelyä käytetään erityisesti silloin, kun taustalla on toistuvia epäonnistuneita hoitoja.
Keskimäärin kolmasosa alkioista kehittyy blastokystivaiheeseen asti. Jos viljelyn tuloksena saadaan useampia hyvälaatuisia blastokystivaiheen alkioita, voidaan ylimääräiset pakastaa mahdollista myöhempää alkionsiirtoa varten. Raskauden alkamisen todennäköisyys blastokystivaiheen alkionsiirron jälkeen on noin 40 prosenttia.