AJANVARAUS
Siirry pääsisältöön
Hedelmällisyysterveyteen vaikuttavat monet eri asiat

Hedelmällisyysterveys

Huolettaako oma hedelmällisyys? Hedelmällisyyteen vaikuttavat monet asiat, ja esimerkiksi munasarjojen toiminnallista kapasiteettia voi mitata.

Suomalaiset hankkivat lapsensa aiempaa vanhempina. Naisen ikä ensimmäisen lapsen syntyessä on keskimäärin 29,6 vuotta, ja kaikkien synnyttäjien ikä on keskimäärin reilut 31 vuotta. Naisen ikä vaikuttaa oleellisesti hedelmällisyyteen ja raskauden alkamisen todennäköisyyteen.

Munasarjojen toiminnallista kapasiteettia voi mitata

Naisen hedelmällisin ikä on yleisesti 20–25 vuotta. Tällöin myös Anti-mullerian-hormonia (AMH) on eniten naisen veressä. Hormonin tasoa voidaan mitata. AMH-mittauksella  saadaan tietoa munasarjojen toiminnallisesta kunnosta. Mittausta suositellaan erityisesti yli 35-vuotiaille. 

Hedelmällisyystarkastus auttaa kun hedelmällisyys tai perheen perustaminen mietityttävät

Hedelmällisyystarkastus (hedelmällisyysneuvola) on hyvä paikka aloittaa. Erikoislääkärin vastaanottokäynnillä saat kattavan kuvan hedelmällisyydestäsi ja siihen vaikuttavista tekijöistä – olipa toiveissasi perheen perustaminen nyt tai vasta myöhemmin.

Naisella omasta hedelmällisyydestä ei ole useinkaan huolta, jos on alle 30-vuotias perusterve nainen, ei kärsi piilevistä yleissairauden oireista, kuukautiset ovat säännölliset ja elintavat terveelliset. Käyntiä Felicitas Mehiläisen hedelmällisyystarkastuksessa kannattaa kuitenkin harkita, mikäli omat elämäntavat eivät ole aivan kunnossa, on jokin perussairaus tai sen oireita ja äidin kuukautiset ovat loppuneet nuorena. 

Miehen hedelmällisyydellä on tärkeä rooli lapsettomuuden ja perhesuunnittelun kysymyksissä, vaikka keskusteluissa usein keskitytään naisen hedelmällisyyteen. Miehellä hedelmällisyys perustuu kykyyn tuottaa siittiöitä, jotka voivat hedelmöittää munasolun. Siittiöiden tulee olla terveitä, riittävän liikkuvia ja oikean muotoisia.

Varaa aika hedelmällisyystarkastukseen

Lue lisää hedelmällisyyden tutkimisesta

Vaihdevuodet

Vaihdevuosiksi kutsutaan naisen ikäkautta, jolloin lisääntymiseen liittyvä hormonituotanto vähenee. Samalla myös kuukautiskierto päättyy. Vaihdevuodet alkavat yleensä yksilöllisesti 45–55 vuoden välillä. Perimä vaikuttaa vaihdevuosien alkamisajankohtaan. Munasarjojen toiminnan ennenaikaisesta hiipumisesta eli ennenaikaisista vaihdevuosista puhutaan, kun kuukautiset jäävät pois alle 40-vuotiaana. Usein lapsettomuushoitojen yhteydessä tästä tilanteesta käytetään lyhennettä POF (Premature Ovarian Failure).

Ei vain hoitoja, vaan myös hedelmällisyyden kartoitusta

Ennen lapsettomuushoitojen aloittamista on syytä kartoittaa kokonaistilanne, eli kaikki hedelmällisyysterveyteen vaikuttavat asiat ja korjata hedelmällisyyttä mahdollisesti heikentävät taustatekijät, mikäli mahdollista.

Pitkään jatkunut stressi, ravintovaje ylenpalttista liikuntaa harrastavilla sekä elämän ylikontrollointi näkyvät selvästi Felicitas Mehiläisen vastaanotolla. Merkittäviä raskaaksi tuloa vaikeuttavia elintapoja ovat myös tupakointi ja ylipaino.

Lue myös: Elintapojen vaikutus hedelmällisyyteen

Kuparikierukka voi aiheuttaa ongelmia

Hedelmällisyysterveyttä heikentävät myös piilevät, toisinaan oireettomat tai  olemassa olevat perussairaudet, kuten kilpirauhasen toimintahäiriö, gynekologiset sairaudet, gluteeniyliherkkyys, diabetes ja sydän- ja verisuonitaudit ja autoimmuunisairaudet. Myös aiempi kuparikierukka voi joissain tapauksissa olla taustatekijä hankaloituneeseen raskaaksi tuloon.

Miehen hedelmällisyysterveys on yhtä merkittävää kuin naisenkin. Miehen elintavoilla, kuten mahdollisella tupakoinnilla, ylipainolla ja perussairauksilla, on paljon merkitystä siittiöiden tuotantoon ja kuntoon. 

Lue myös

Miksi Felicitas Mehiläinen

17 500

lasta autettu maailmaan

30

vuotta lapsettomuushoitojen edelläkävijänä

1990

vuodesta lähtien

Felicitas Mehiläinen on lapsettomuushoitojen uranuurtajana Suomessa.
Meille kaikki ovat samanarvoisia. Haluamme auttaa juuri sinua toteuttamaan unelmasi perheestä.
Pääset nopeasti ja helposti alkuun varaamalla maksuttoman ensikäynnin lapsettomuushoitajalle. Aiempia tutkimuksia tai lähetettä ei tarvita.
Meillä on pitkä ja vankka kokemus ja osaaminen lapsettomuuden hoidosta hyvin tuloksin. Hoitoon tulevista 80 % saa lopulta syliinsä toivomansa lapsen.
Käytössämme ovat lapsettomuustutkimuksen viimeisin tietämys ja uusimmat menetelmät. Meiltä saat yksilöllistä hoitoa.
Toimimme neljällä paikkakunnalla: Helsinki, Turku, Oulu ja Lappeenranta. Hoitojen aloitus onnistuu myös Vaasassa. Vastaanottoja myös etänä.