AJANVARAUS
Siirry pääsisältöön
Asiakaskokemukset

Äitiysfysioterapia auttaa Minnaa luottamaan omaan kehoonsa raskausaikana

Tekstin on kirjoittanut asiantuntijatyötä tekevä Minna, joka odottaa esikoistaan yhdessä puolisonsa kanssa.

Raskaus voi aiheuttaa uudenlaisia kiputiloja kehon muuttuessa. Useat vaivat voivat olla kuitenkin vanhoja tuttuja ongelmia, jotka nousevat esiin uudelleen raskauden aikana, kun kehon kuormituksessa tapahtuu muutoksia. Olen aktiivinen liikkuja ja muuttuva keho, kivut sekä oudot tuntemukset saivat minut hakeutumaan Felicitas Mehiläisen äitiysfysioterapeutille. Äitiysfysioterapeutilta saamani tiedot auttoivat luottamaan omaan kehoon paremmin raskausaikana. Eihän kukaan ensimmäistä kertaa raskaana oleva voi ymmärtää, mitä kaikkea kehossa tapahtuu.

Olen hyvä esimerkki siitä, miten erilaiset fyysiset vaivat näyttäytyivät raskauden myötä jo hyvin varhaisessa vaiheessa. Liikunta loppui kuin seinään raskausviikolla 8, kun iskias, lantio sekä pakarakivut yltyivät ja käveleminenkin teki kipeää. Kipu tuntui puukoniskulta alaselässä ja pakarassa – toisinaan jalat eivät kantaneet ylös noustessa. Vaivat olivat minulle tuttuja pienissä määrin jo ennestään, sillä olin kärsinyt näistä jo vuosia istumatyön sivutuotteena. Tällä kertaa kipu oli kuitenkin moninkertainen. On melko pitkä aika odotella synnytystä kipujen kanssa, mikäli ne alkavat yhtä aikaisin kuin minulla. Reilu puoli vuotta sohvan pohjalla ei kuulostanut itsestä kovin mukavalta ajatukselta, joten hakeuduin äitiysfysioterapeutin juttusille.

Varaa aika äitiysfysioterapeutille

Kivut eivät jää synnytyssaliin

Monet, kuten minäkin, olettavat erilaisten liitos- ja selkäkipujen kuuluvan raskauteen ja loppuvan synnytykseen, mutta näin ei läheskään aina tapahdu. Siksi kannattaa hakea apua mahdollisimman varhain. Yksikin käynti fysioterapeutilla raskausaikana voi riittää ymmärtämään kehon muutoksia, ja miten niihin tulisi reagoida. Äitiysfysioterapian tavoitteena on auttaa odottajaa sopeutumaan kaikkiin kehossa tapahtuviin muutoksiin ja ehkäistä jo ennalta kipuja ja vaivoja.

Koska en tiennyt miten kipujen kanssa toimisin, oli vastauksia haettava ammattilaiselta. Mietin, olisiko nyt aika lopettaa liikunta, ettei saisi pahempia ongelmia aikaan vai suunnata lenkkipolulle ja kuntosalille tekemään sopivia treenejä (ja mitä ne sopivat treenit sitten ovat). Felicitas Mehiläisen äitiysfysioterapeutti Camilla Marjamäki teki hyvin selväksi minulle, ettei sohvalla makoilu minun tapauksessani ainakaan paranna tilannetta. Oikeanlainen lihaskuntoharjoittelu salilla yhdistettynä reippaaseen kävelyyn ja minun kohdallani myös pilatesharjoitteluun tuottavat varmasti hyvän lopputuleman, joka edesauttaa synnytyksen jälkeisessä toipumisessa.

Äitiysfysioterapia rohkaisi liikkumaan ja rauhoitti mieltä

Äitiysfysioterapeutti auttoi ymmärtämään omaa muuttuvaa kehoa, joka ei hetkittäin edes tunnu omalta. Lisäksi erilaisiin tutkimuksiin perustuva faktatieto tuntui rauhoittavan mieltä. Usko omiin tuntemuksiin lisääntyi ja rohkaistuin ajattelemaan, ettei liikunta voi saada kehossani mitään pahaa aikaan, kunhan olen armollinen itselleni ja kivuilleni. Camilla pystyi myös auttamaan akuutteihin kipuihin avaamalla pahimpia jumeja ja lievittämällä kireyksiä. Vinkkien ja rauhallisen olon lisäksi sain kotiin vietäväksi monia täsmäharjoitteita, joiden tarkoitus on vahvistaa niveliä ympäröiviä lihaksia ja rentouttaa kehoa.

Synnytys on vielä edessä, enkä osaa sanoa millaiset vaivat jäävät minulle kaveriksi tai miten toipuminen käynnistyy. Opin kuitenkin sen, että vanhat vammat kannattaa hoitaa ennen raskautta tai viimeistään raskausaikana. Pitkään jatkunut hoitamaton vaiva mahdollisesti vain pahenee raskauden edetessä kroppaan suuntautuvan rasituksen myötä, eikä näille vaivoille ole välttämättä odotettavissa katoamistemppuja synnytyksen jälkeenkään.

Varaa aika äitiysfysioterapeutille

Lue myös

Miksi Felicitas Mehiläinen

17 500

lasta autettu maailmaan

30

vuotta lapsettomuushoitojen edelläkävijänä

1990

vuodesta lähtien

Felicitas Mehiläinen on lapsettomuushoitojen uranuurtajana Suomessa.
Meille kaikki ovat samanarvoisia. Haluamme auttaa juuri sinua toteuttamaan unelmasi perheestä.
Pääset nopeasti ja helposti alkuun varaamalla maksuttoman ensikäynnin lapsettomuushoitajalle. Aiempia tutkimuksia tai lähetettä ei tarvita.
Meillä on pitkä ja vankka kokemus ja osaaminen lapsettomuuden hoidosta hyvin tuloksin. Hoitoon tulevista 80 % saa lopulta syliinsä toivomansa lapsen.
Käytössämme ovat lapsettomuustutkimuksen viimeisin tietämys ja uusimmat menetelmät. Meiltä saat yksilöllistä hoitoa.
Toimimme neljällä paikkakunnalla: Helsinki, Turku, Oulu ja Lappeenranta. Hoitojen aloitus onnistuu myös Vaasassa. Vastaanottoja myös etänä.