TIDSBOKNING
Hoppa till sidans innehåll

Missfall och missfallsrådgivning

Missfall orsakar oro och sorg. Vår missfallsrådgivning stöder och hjälper alla som har upplevt ett missfall.

Missfall av graviditet

Cirka 10–15 procent av graviditeterna slutar i missfall. 80 procent av missfallen sker under första trimestern. Dessutom förekommer mycket tidiga missfall, då graviditeten inte ens var känd.

Missfall orsakar mycket oro, och de som har upplevt det behöver tillräckligt med stöd. Ett missfall är alltid en kris som väcker stora känslor. Det är en plötslig och oväntad förlust av något mycket betydelsefullt. Missfallet är en övergripande känsla, eftersom det också känns fysiskt. Kvinnans partner kan å andra sidan känna sig hjälplös och otillräcklig i sitt försök att trösta henne. 

Boka tid hos en läkare på missfallsrådgivningen

Boka tid hos en terapeut på missfallsrådgivningen

Missfallsrådgivningen hjälper alla som har upplevt ett missfall

Vår missfallsrådgivning är en tjänst med låg tröskel för alla som har upplevt ett missfall. På missfallsrådgivningen fokuserar vi särskilt på eftervård, så att kvinnor som har upplevt ett missfall och deras partner kan gå framåt så bra som möjligt.

En övergripande efterbehandling av missfall kan förebygga även allvarliga hälsokriser och hjälpa med att återhämta sig från den traumatiska upplevelsen. Med hjälp av diagnostik och ytterligare kartläggning av situationen kan vi också hitta till exempel de situationer där en embryodiagnostisk undersökning behövs för att undvika nästa missfall. Missfallsrådgivningen är öppen för alla. Du kan kontakta oss när som helst vid missfall. Vi vill stödja och hjälpa alla kvinnor och par som har upplevt ett missfall.

På vår missfallsrådgivning får du

Boka tid hos en läkare på missfallsrådgivningen

Boka tid hos en terapeut på missfallsrådgivningen

De vanligaste symtomen och orsakerna till missfall

Typiska symtom på missfall är en röd eller brunaktig blödning med eventuella vävnadsfragment. Förutom blödning förekommer vanligtvis smärta i nedre delen av buken och ryggen på grund av livmodersammandragningar.

Orsaken till missfallet kan undersökas med en POC-undersökning. Mer än hälften av missfallen beror på kromosomavvikelser hos fostret. Andra orsaker kan vara strukturella avvikelser i livmodern eller hormonella orsaker.

Risken för missfall ökar om kvinnan eller mannen är över 35 års eller om det finns upprepade missfall, övervikt, polycystiska äggstockar eller en sjukdom, såsom diabetes, i dålig vårdbalans.

Risken för missfall kan öka något vid användning av antiinflammatoriska läkemedel, alkohol, tobak och droger under graviditeten samt vid ingrepp i livmodern, såsom fostervattenpunktion och tagning av moderkaksprov.

Sannolikhet för missfall

Ett missfall ökar inte sannolikheten för ett annat. Om kvinnan har fått flera missfall finns det ändå en större möjlighet att också följande graviditet slutar i missfall. Efter det tredje missfallet kan vi tala om upprepade missfall.

Medicinsk behandling av missfall

Majoriteten av missfallen behandlas medicinskt hemma med hjälp av läkemedel som erhållits från en läkare. Blödning och smärtor kan komma som en överraskning, och tillräcklig smärtlindrande medicinering är viktig. Vid en efterkontroll hos en erfaren läkare granskar man orsakerna till missfallet, kartlägger den aktuella situationen och tar reda på hur man kan undvika att situationen upprepas. Vid efterkontrollen kan vi också se till att livmodern är helt tömd och förebygga en eventuell livmoderinflammation.

Återhämtning efter missfall

Sorgearbete är en viktig del av att återhämta sig från ett missfall. Man börjar föreställa sig det framtida barnet omedelbart efter ett positivt graviditetstest. Utan tillräckligt sorgearbete och stöd kan känslorna relaterade till missfallet dyka upp med en ny graviditet eller andra livskriser. Stödet som ges i början av krisen förebygger och lindrar den stress som orsakas av den traumatiska situationen.

Läs också: Kemisk graviditet och tidigt missfall

Boka tid till Felicitas Mehiläinens missfallsrådgivning genom att ringa Felicitas Mehiläinens kundtjänst på 010 414 6650 eller genom att boka tid på nätet.

Boka tid hos en läkare på missfallsrådgivningen

Boka tid hos en terapeut på missfallsrådgivningen

Du kan också lämna en kontaktbegäran till oss så vi kommer att kontakta dig.

Varför Felicitas Mehiläinen

Felicitas Mehiläinen är Finlands ledande fertilitetsklinik och mest erfarna barnlöshetsklinik.
Vi har kompetens på internationell nivå på flera ställen i Finland: Helsingfors, Åbo, Villmanstrand och Uleåborg.
Hos oss får du bästa möjliga vård. Vi lyssnar till dig och planerar din behandling i enlighet med din livssituation. Vi tar hand om dig helhetsmässigt och känslosamt.
Våra lekare och andra specialister är toppexperter specialiserade på fertilitetsvård och därmed våra behandlingar ärtframgångsrika. Vår målsättning är alltid att verka för våra kunders bästa.