TIDSBOKNING
Hoppa till sidans innehåll
kemiallinen raskaus

Kemisk graviditet och tidigt missfall

Med en kemisk graviditet avses en graviditet som har slutat i ett missfall så tidigt att kvinnan vanligtvis inte vet att hon var gravid.

Med en kemisk eller biokemisk graviditet avses en graviditet som har slutat i ett tidigt missfall, där en befruktad äggcell har fäst vid livmodern och bildat tillräckligt med moderkaksvävnad för att graviditetstestet visar ett positivt resultat.

Graviditeten hinner emellertid inte utvecklas till en klinisk graviditet som kan upptäckas med ultraljud utan följs av ett mycket tidigt missfall som endast kan fastställas på basis av biokemiska förändringar i kroppen.

Blödningen börjar ändå några dagar senare än vid normal menstruation och kan vara rikligare än vanligt. Upp till hälften av befruktningarna beräknas sluta i missfall så tidigt att kvinnan inte ens vet att hon var gravid.

En kemisk graviditet är ändå inte en ”falsk graviditet” även om graviditeten inte börjar ordentligt. Å andra sidan ger de åtminstone liten information om befruktning. Om de upprepas oftare kan det ändå vara nödvändigt att utesluta eventuella sjukdomar och kontrollera den hormonella situationen samt livmoderväggarnas struktur.

Boka tid hos en läkare på missfallsrådgivningen

Boka tid hos en terapeut på missfallsrådgivningen

Tidiga missfall är vanliga

Mycket tidiga missfall, eller kemiska graviditeter, är mycket vanliga. Upp till hälften av nya graviditeter beräknas sluta i missfall, största delen av dem så tidigt att kvinnan inte ens vet att hon var gravid.

Tidigt missfall – symtom på och identifiering

Om inget graviditetstest görs är det möjligt att man inte märker det tidiga missfallet och det är symtomfritt. Det är mycket möjligt att menstruationsblödningen börjar i tid eller högst några dagar för sent och symtomen kan vara något rikligare än vanligt.

Graviditetstester som görs hemma är så känsliga att de kan visa ett positivt resultat dagar innan menstruationsblödningen ska börja. I detta fall kan graviditetstestet visa ett positivt resultat även vid kemisk graviditet. Hcg-värdet som mäts i ett blodprov visar också ett positivt resultat vid kemisk graviditet men värdet är vanligtvis mycket lågt.

Mer information om missfall och Felicitas Mehiläinens missfallsrådgivning.

Läs mer

Varför Felicitas Mehiläinen

Felicitas Mehiläinen är Finlands ledande fertilitetsklinik och mest erfarna barnlöshetsklinik.
Vi har kompetens på internationell nivå på flera ställen i Finland: Helsingfors, Åbo, Villmanstrand och Uleåborg.
Hos oss får du bästa möjliga vård. Vi lyssnar till dig och planerar din behandling i enlighet med din livssituation. Vi tar hand om dig helhetsmässigt och känslosamt.
Våra lekare och andra specialister är toppexperter specialiserade på fertilitetsvård och därmed våra behandlingar ärtframgångsrika. Vår målsättning är alltid att verka för våra kunders bästa.