TIDSBOKNING
Hoppa till sidans innehåll
Raskaana oleva nainen pitelee hellästi vatsaansa

Enheter för övervakning av fostret KTG och Doppler

Fostrets hjärtfrekvens kan övervakas och lyssnas på med hjälp av speciella övervakningsenheter.

Doppler används för att lyssna på fostrets hjärtljud

Med hjälp av Doppler lyssnar man på fostrets hjärtfrekvens från och med graviditetsveckan 12. Att kunna höra hjärtljud under de första graviditetsveckorna påverkas av fostrets ställning, moderkakans plats och tjockleken på moderns bukvägg. 

Att lyssna på hjärtfrekvens med Doppler ingår rutinmässigt i varje rådgivningsbesök från och med graviditetsveckan 12. Att lyssna på hjärtljuden kan göra den nya graviditeten mer verklig. Genom att lyssna på hjärtljud kan man också bekräfta att fostret är levande och att hjärtfrekvensen är normal (120–160 slag per minut).

Det är möjligt att komma till Felicitas Mehiläinens mödrarådgivning även bara för att lyssna på hjärtfrekvensen om modern eller familjen är orolig för fostrets hälsa. Du kan kontakta oss via Felicitas Mehiläinens kundtjänst eller om du vill kan du lämna en kontaktbegäran till oss.

KTG används för att övervaka fostrets hjärtfrekvens och livmodersammandragningar

Kardiotokografi, eller KTG, är en enhet för övervakning av fostrets hjärtfrekvens och livmodersammandragningar. Med hjälp av KTG övervakas fostrets hjärtfrekvens, variationen i basal hjärtfrekvens, om den blir snabbare eller långsammare, samt sammandragningarnas frekvens, varaktighet och effekter på fostrets hälsa. 

I huvudsak används KTG under förlossningen antingen som kontinuerlig eller periodisk övervakning. På sjukhus mödrapolikliniker används KTG-enheter utöver ultraljudsundersökning för mer närmare övervakning av fostrets hälsa. 

Felicitas Mehiläinens mödrarådgivning har en KTG-enhet i bruk, och vid behov kan den användas för att övervaka fostret närmare i samband med rådgivningsbesöket.  KTG används som en övervakningsmetod vanligtvis först under graviditetens sista trimester. Du kan boka tid för ett KTG-övervakningsbesök även om du vanligtvis inte besöker Felicitas Mehiläinens mödrarådgivning för uppföljning av graviditet.

En barnmorska tar en KTG-kurva på rådgivningen om fostret till exempel har rört sig mindre eller man vill tillsammans med familjen bekräfta i slutet av graviditeten att fostret mår bra. Om man upptäcker en avvikelse vid KTG-övervakningen skickar vi modern till jouren på förlossningssjukhuset eller mödrapolikliniken för närmare övervakning och ytterligare undersökningar.

Hos Felicitas Mehiläinen övervakas fostrets hjärtljud och sammandragningar med KTG externt genom att fästa plastsensorer på moderns mage med ett flexibelt bälte. Sensorerna skickar en signal till enheten, som i sin tur drar en hjärtfrekvens- och sammandragningskurva på ett papper. Under förlossningen kan fostrets hjärtfrekvens i allmänhet övervakas internt, dvs. genom att fästa en scalp-sensor på fostrets huvud.

Läs mer

Varför Felicitas Mehiläinen

Felicitas Mehiläinen är Finlands ledande fertilitetsklinik och mest erfarna barnlöshetsklinik.
Vi har kompetens på internationell nivå på flera ställen i Finland: Helsingfors, Åbo, Villmanstrand och Uleåborg.
Hos oss får du bästa möjliga vård. Vi lyssnar till dig och planerar din behandling i enlighet med din livssituation. Vi tar hand om dig helhetsmässigt och känslosamt.
Våra lekare och andra specialister är toppexperter specialiserade på fertilitetsvård och därmed våra behandlingar ärtframgångsrika. Vår målsättning är alltid att verka för våra kunders bästa.