TIDSBOKNING
Hoppa till sidans innehåll
Munasolun mikroinjektio ICSI

Fertilitetsbehandlingar för kvinnor över 38 år

Felicitas Mehiläinen har en speciell stimuleringsmodell som vi använder i provrörsbehandlingar för kvinnor över 38 år i utvalda fall för att få bästa möjliga behandlingsresultat.

Kvinnornas bästa fertila ålder är mellan 20 och 30. När en kvinna blir äldre ökar den tid det tar att bli gravid samt risken för barnlöshet. Den är cirka 30 procent hos 35–39-åriga kvinnor och 65 procent hos 40–44 åriga kvinnor.

Under fosterperioden finns det miljontals äggceller i äggstocken och i början av den fertila åldern finns det mindre än en halv miljon av dem. Antalet minskar ständigt och oåterkalleligt med åldern, vilket minskar möjligheten till att bli gravid. Med tiden försämras också äggcellernas kvalitet, vilket ökar bl.a. fostrets kromosomavvikelser som leder till missfall. Antalet missfall börjar stiga efter 35 års ålder. Ungefär hälften av graviditeterna hos 40-åriga kvinnor, och ungefär nio av tio graviditeter hos 45-åriga kvinnor, leder till missfall.

Önskan om tillökning i familjen har gradvis förskjutits längre och längre bort från kvinnornas optimala fertila ålder över hela världen. Den goda tillgängligheten och säkerheten hos preventivmetoder, professionella och ekonomiska intressen och frånvaron av en partner är några av de viktiga faktorer som skjuter upp graviditetsförsök. Möjligheten till graviditet börjar minska avsevärt redan efter 38 års ålder och därför görs mer än hälften av behandlingarna med provrörsbefruktning för kvinnor över 38 år över hela världen.

Det är tillrådligt att de som är över 38 år och vill bli gravida söker sig till barnlöshetsundersökningar i god tid. Fertiliteten och partnerns sperma ska undersökas i ett tidigt skede. Om det finns något att behandla är möjligheterna till graviditet ju bättre desto tidigare åtgärder vidtas. Behandlingsformen för kvinnor över 40 år är i regel provrörsbefruktning eftersom med andra behandlingsmetoder är sannolikheten för graviditet några procentenheter. För 38–40-åriga väljs behandlingsformen individuellt.

Vi ägnar särskild uppmärksamhet åt hälsan och fertiliteten hos kvinnor över 38 år i förhållande till deras önskan om graviditet. Vi anser att det är mycket viktigt att grunderna är i ordning för en säker graviditet, men samtidigt strävar vi efter att starta nödvändiga fertilitetsbehandlingar utan att slösa tid. Behandlingen fortskrider också till provrörsbefruktning snabbare än för yngre människor. Felicitas Mehiläinen har en speciell stimuleringsmodell som vi använder i provrörsbehandlingar för kvinnor över 38 år i utvalda fall för att få bästa möjliga behandlingsresultat.

På grund av den ökade risken för missfall som beror på kromosomavvikelser undersöks embryonets kromosomer (embryodiagnostik, PGTA) ofta redan i embryofasen i provrörsbehandlingar. Detta förhindrar återföring av embryon med onormala kromosomuppsättningar till livmodern, minskar risken för missfall och påskyndar början av en graviditet som leder till att ett barn föds.

Vi hälsar dig varmt välkommen. Starta genom att boka ett första besök hos en infertilitetsläkare.

Att komma igång med fertilitetsbehandlingar

Vi vill hjälpa dig och din eventuella partner med alla tillgängliga medel. Du kan boka tid hos Felicitas Mehiläinen så fort som du blir orolig för att du inte blir gravid trots att du försöker. Ingen remiss eller tidigare undersökning krävs.

Boka tid hos en infertilitetsläkare

Boka en avgiftsfri tid hos en barnlöshetsjuksköterska

Läs mer

Varför Felicitas Mehiläinen

Felicitas Mehiläinen är Finlands ledande fertilitetsklinik och mest erfarna barnlöshetsklinik.
Vi har kompetens på internationell nivå på flera ställen i Finland: Helsingfors, Åbo, Villmanstrand och Uleåborg.
Hos oss får du bästa möjliga vård. Vi lyssnar till dig och planerar din behandling i enlighet med din livssituation. Vi tar hand om dig helhetsmässigt och känslosamt.
Våra lekare och andra specialister är toppexperter specialiserade på fertilitetsvård och därmed våra behandlingar ärtframgångsrika. Vår målsättning är alltid att verka för våra kunders bästa.