TIDSBOKNING
Hoppa till sidans innehåll
Ovulaatio

Ägglossning (ovulation)

Med ägglossning avses att en äggcell lossnar från en äggstock. Det är möjligt att bli gravid vid tidpunkten för ägglossning.

Vad är ägglossning?

Med ägglossning avses att en äggcell lossnar från en äggstock. Äggcellen lossnar när äggblåsan spricker.

Det är möjligt att bli gravid vid tidpunkten för ägglossning. Ägglossning är en del av menstruationscykeln  och dess tidpunkt påverkas av längden på menstruationscykeln. Ägglossningen sker 12–14 dagar före början av följande blödning.

Det faktum att graviditeten börjar under ägglossningen baserar sig på att under ägglossningen utsöndras luteiniserande hormon (LH) i hypofysen. När LH-halten är hög är det mest sannolikt att bli gravid.

Längd på ägglossning

Äggcellen lever, eller kan befruktas, bara i 24 timmar efter ägglossningen. Spermierna kan däremot leva i äggledaren i 2–3 dagar i bästa fall. Av denna anledning rekommenderas samlag två dagar före ägglossningen samt dagen efter ägglossningen.

Läs mer

Varför Felicitas Mehiläinen

Felicitas Mehiläinen är Finlands ledande fertilitetsklinik och mest erfarna barnlöshetsklinik.
Vi har kompetens på internationell nivå på flera ställen i Finland: Helsingfors, Åbo, Villmanstrand och Uleåborg.
Hos oss får du bästa möjliga vård. Vi lyssnar till dig och planerar din behandling i enlighet med din livssituation. Vi tar hand om dig helhetsmässigt och känslosamt.
Våra lekare och andra specialister är toppexperter specialiserade på fertilitetsvård och därmed våra behandlingar ärtframgångsrika. Vår målsättning är alltid att verka för våra kunders bästa.