TIDSBOKNING
Hoppa till sidans innehåll

Hysterosalpingosonografi

Undersökningen hysterosalpingosonografi (HSSG) visar om äggledarna är öppna och om det eventuellt finns missbildningar som till exempel en mellanvägg, polyper (myom) i livmoderhålan.

Undersökning av äggledarpassage d.v.s. hysterosalpingosonografi

Först genomgår du en gynekologisk undersökning och en vanlig ultraljudsundersökning via slidan. Därefter placeras ett spekulum i slidan och en undersökningskateter förs till livmoderhalsen. Genom att fylla en ballong i ändan av katetern med koksaltlösning förhindrar man att vätskan flödar bakåt. Det här skedet kan förorsaka en övergående smärta som liknar menssmärta och därför rekommenderar vi att du tar värkmedicin som lindrar smärtan ungefär en timme före undersökningen. Genom katetern sprutar man in koksaltlösning som innehåller luft. Med hjälp av ultraljud kan man följa luftbubblornas väg genom äggledarna. Samtidigt får man en uppfattning om livmoderhålans form. Om äggledarna är tilltäppta transporteras inte luftbubblorna vidare och ingen vätska kommer ut i bukhålan. Efter undersökningen kan det ibland uppstå stickande smärta i axlarna på grund av irritationen av mellangärdet. Smärtan är ofarlig och går över av sig själv.

Läs mer

Varför Felicitas Mehiläinen

Felicitas Mehiläinen är Finlands ledande fertilitetsklinik och mest erfarna barnlöshetsklinik.
Vi har kompetens på internationell nivå på flera ställen i Finland: Helsingfors, Åbo, Villmanstrand och Uleåborg.
Hos oss får du bästa möjliga vård. Vi lyssnar till dig och planerar din behandling i enlighet med din livssituation. Vi tar hand om dig helhetsmässigt och känslosamt.
Våra lekare och andra specialister är toppexperter specialiserade på fertilitetsvård och därmed våra behandlingar ärtframgångsrika. Vår målsättning är alltid att verka för våra kunders bästa.