Siemennesteen oksidatiivinen stressi vaikuttaa hedelmällisyyteen

Siemennesteen oksidatiivisen stressin tiedetään vaikuttavan miehen hedelmällisyyteen. Oksidatiivisella stressillä eli hapetusstressillä tarkoitetaan epätasapainoa solujen hapetus-pelkistystilassa. Pieni määrä oksidatiivista stressiä tarvitaan siittiöiden normaaliin toimintaan, mutta sen liiallinen määrä johtaa huonompaan hedelmöityskykyyn sekä voi aiheuttaa vaurioita siittiöiden pintarakenteissa, liikkuvuudessa ja perimäaineksessa eli DNA:ssa.

Monet sisäiset ja ulkoiset tekijät voivat vaikuttaa oksidatiivisen stressin määrään. Ulkoisia vaikuttavia tekijöitä ovat esimerkiksi ilmansaasteet, tupakointi, alkoholinkäyttö,  ikääntyminen sekä stressi. Sisäisistä tekijöistä muun muassa kiveskohjut, tulehdukset ja tietyt yleissairaudet, kuten diabetes, voivat aiheuttaa oksidatiivista stressiä.

MiOXSYS-menetelmä paljastaa oksidatiivisen stressin

MiOXSYS on uusi menetelmä, jolla tutkitaan oksidatiivista stressiä siemennesteessä. Tutkimus voi antaa lisätietoa miehen hedelmällisyydestä perinteisen siemennesteanalyysin lisäksi. Tutkimukseen tarvitaan pieni määrä siemennestettä, joten näytteen voi antaa samalla siemennesteanalyysin kanssa.

Mikäli tavallinen siemennesteanalyysi on jo tehty, varataan aika MiOXSYS-näytteenantoa varten erikseen Felicitas Mehiläisen spermalaboratoriosta.

Mikäli siemennesteessä on liikaa oksidatiivista stressiä, lääkärin kanssa käydään läpi mahdollisia toimenpiteitä sen alentamiseksi.

Ota yhteyttä lähimpään Felicitas Mehiläisen lapsettomuusklinikkaan ja varaa aika tutkimukseen. Voit jättää meille myös yhteydenottopyynnön.

Ajanvaraus Helsinki*

Ajanvaraus Turku*

Ajanvaraus Lappeenranta*

Ajanvaraus Oulu*

*Soitto 010-alkuiseen yritysnumeroon maksaa kiinteän verkon liittymästä sekä matkaviestinverkon liittymästä maksaa 0,0835 e/puhelu + 0,1669 e/min. Varatun ajan voi peruuttaa soittamalla perushintaiseen palvelunumeroon 020 33 4400. Puhelu maksaa 0,084 e/min

Lue myös: Miehestä johtuva lapsettomuus