Siemennesteen oksidatiivinen stressi

Oksidatiivisella eli hapetusstressillä tarkoitetaan epätasapainoa solujen hapetus-pelkistystilassa. Siemennesteen oksidatiivisen stressin tiedetään vaikuttavan miehen hedelmällisyyteen. Pieni määrä oksidatiivista stressiä tarvitaan siittiöiden normaaliin toimintaan, mutta liiallinen määrä sitä voi aiheuttaa vaurioita siittiöiden pintarakenteissa, liikkuvuudessa ja perimäaineksessa eli DNA:ssa, johtaen huonompaan hedelmöityskykyyn ja raskausennusteeseen.

Monet sisäiset ja ulkoiset tekijät voivat vaikuttaa oksidatiivisen stressin määrään. Ulkoisista tekijöistä esimerkiksi ilmansaasteet, tupakointi, alkoholinkäyttö,  ikääntyminen ja stressi ovat merkittäviä. Sisäisistä tekijöistä muun muassa kiveskohjut, tulehdukset ja tietyt yleissairaudet, kuten diabetes, voivat aiheuttaa oksidatiivista stressiä.

MiOXSYS- tutkimus

MiOXSYS on uusi menetelmä, jolla tutkitaan oksidatiivista stressiä siemennesteessä. Tutkimus voi antaa lisäinformaatiota miehen hedelmällisyydestä perinteisen siemennesteanalyysin lisäksi. Näytteeseen tarvitaan ainoastaan 30 µl siemennestettä, joten mikäli olet antamassa siemennestenäytteen tavallista siemennesteanalyysiä varten, analyysiin voidaan ottaa pieni osa tästä näytteestä. Mikäli tavallinen analyysi on jo tehty, varataan aika MiOXSYS-näytteenantoa varten erikseen spermalaboratoriosta.

Vastauksen kuulet omalta lääkäriltäsi. Mikäli siemennesteessä on liikaa oksidatiivista stressiä, lääkärin kanssa käydään läpi mahdollisia toimenpiteitä sen alentamiseksi.

Miten pääset tutkimukseen

Ota yhteyttä lähimpään Felicitas Mehiläisen lapsettomuusklinikkaan ja varaa aika tai kysy lisää.

Siemennesteen vastaanottamisen yhteydessä laboratorio varmistaa asiakkaan henkilöllisyyden, joten henkilöllisyystodistus tulee olla mukana.

Lue lisää siemennestetutkimuksesta