Raskauden seuranta Felicitas Mehiläisellä

Felicitas Mehiläinen tarjoaa äitiysneuvolan lisäksi raskaudenajan seurannan erikoislääkärin vastaanotolla. Haluamme tarjota kaikille odottaville yksilöllistä, raskauteen perehtynyttä ja kiireetöntä palvelua. Tarvittaessa vastaanottokäynti järjestyy lyhyelläkin varoitusajalla.

Asiantuntijamme seuraavat raskautta huipputason laitteistojen avulla. Käytämme 4D-ultraäänilaitetta, jolla sikiöstä saadaan kolmiulotteinen, liikkuva kuva. Laitteen käyttö tarkentaa rakennepoikkeavuuksien havaitsemista. Käytössä on myös sikiön sykekäyrää seuraava kardiotokografi sekä Felicitas Mehiläisen laboratorio.

Kuinka usein raskauden seurannassa käydään? 

Suosittelemme raskauden aikana noin viittä käyntiä lääkärillä. Raskausviikoilla 11–13 tehdään niskapoimu-ultraääni sekä seerumiseula tai NIPT-tutkimus äidin verestä. Rakenneultraäänitutkimus tehdään viikoilla 18–19. Keskiraskauden ultraääni tehdään raskausviikoilla 26–28, ja loppuraskauden ultraääni viikoilla 36–38. Jos raskausviikkoja tulee yli 40, seuraa vielä niin kutsuttu yliaikaisuuskontrolli. Kaikki käynnit sovitaan yksilöllisesti toiveiden mukaan.

Voit varata ensimmäisen käynnin äitiysneuvolaamme heti kun raskaustesti osoittautuu positiiviseksi. Felicitas Mehiläisen synnytyksiin erikoistuneilta gynekologeilta eli perinatologeilta saa osaavaa tukea, palvelua ja hoitoja raskauden jokaisessa vaiheessa. 

Raskauden seuranta ultraäänen avulla

Varhaisraskauden ultraäänitutkimukseen kannattaa tulla raskausviikolla 7. Tutkimuksessa varmistetaan, että raskaus on oikeassa paikassa kohdun sisällä ja sikiö kasvaa ja kehittyy hyvin. Lisäksi lääkäri määrittää raskauden keston ja lasketun ajan. 

Äitiysneuvolan ensikäynnille kannattaa tulla raskausviikoilla 10–13. Seuraavien käyntien ajankohdat suunnitellaan yksilöllisesti. Myöhemmissä raskauden vaiheissa ultraäänitutkimusta käytetään sikiön rakenteiden, kasvun, sikiön asennon sekä istukan paikan arviointiin.

 Sydämen syke voidaan nähdään viimeistään viikosta 6 eteenpäin.

Raskauden eteneminen

On tärkeää, että raskaus etenee turvallisesti ja koko perhe voi hyvin. Siksi kuuntelemme tarkasti tulevien vanhempien toiveita ja tarpeita. Felicitas Mehiläisen neuvolassa oma kätilö huolehtii seurannasta koko raskauden ajan, aina vauvan syntymään saakka. Lisäksi tukena on raskauden seurantaan perehtynyt erikoislääkäri, joka toimii omana neuvolalääkärinä.