Ultraäänitutkimukset 3D- ja 4D-laitteilla

Felicitas Mehiläisen raskauden seurantaan erikoistuneella lääkärillä eli perinatologilla on käytössään 3D-/4D-ultraäänilaite, jolla sikiöstä saadaan kolmiulotteista ja liikkuvaa kuvaa. 

3D-/4D-ultraäänitutkimuksessa rakennepoikkeavuudet voidaan nähdä perinteistä 2D-ultraäänitutkimusta tarkemmin ja luotettavammin. Tutkimuksessa sikiön sydän, kallo, kasvot, raajat ja pinnat, eli selkä ja vatsanpeitteet, saadaan varsin tarkasti tutkittua. Sikiön sydäntä tarkastellessa 4D-ultrauslaitteen mahdollistama stic-moodi auttaa poissulkemaan TGA-syndrooman eli valtasuonten transposition (Transposition of Great Arteries).

Lääketieteellisen merkityksen ohella kolmiulotteinen ultraäänikuva lujittaa lapsen ja vanhempien suhdetta jo raskausaikana. 4D-ultraäänitutkimuksessa vauvan piirteet hahmottuvat tarkasti, mikäli kasvot ovat sopivassa kulmassa. Kokenut lääkäri saa 4D-ultraäänen avulla selville myös lapsen sukupuolen erittäin luotettavasti.

Milloin 3D-/4D-ultraäänitutkimukseen?

3D-/4D-ultraäänitutkimukseen tullessa ei ole erityistä yläviikkorajaa, mutta raskauden ollessa pitkällä voi näkymä kohtuun kaventua tai olla rajallinen. 

Ylipaino, lapsiveden määrä, sikiön hankala asento sekä etuseinään kiinnittynyt istukka voivat vaikuttaa siihen, miten hyvin ultraäänitutkimuksen avulla kohtuun  pystytään näkemään.

Näkyvyyden kannalta parhaimpia raskausviikkoja tutkimuksen tekemiselle ovat raskausviikot 24–26, mutta tutkimus voidaan toteuttaa vielä 30:nnen raskausviikon tienoilla.

3D-/4D-ultraäänitutkimukseen ei tarvitse erillistä lähetettä. Kela-korvauksen edellytyksenä tulee olla selkeä lääketieteellinen syy ja lähete. Jos tutkimuksessa havaitaan jotain poikkeavaa, ohjaa ultraäänitutkimuksen tehnyt lääkäri eteenpäin tarvittaviin jatkotutkimuksiin aina tapauskohtaisesti.

3D-/4D-ultraäänitutkimusta hyödynnetään toisinaan myös muissa gynekologisissa tutkimuksissa, sillä esimerkiksi kohdun synnynnäiset rakennepoikkeavuudet näkyvät sillä tavallista ultraäänilaitteistoa paremmin. 

Miten 3D-/4D-ultraäänitutkimus toimii?

3D-ultrassa hyödynnetään kolmiulotteista kuvaa. 4D-ultralla tarkoitetaan puolestaan liikkuvaa kuvaa, jonka pohjalla hyödynnetään 3D-kuvaa. Felicitas Mehiläisen 4D-ultraäänilaitteen kaksiulotteinen kuva on myös erittäin tarkka, sillä kuvantaminen tarvitsee pohjalle mahdollisimman laadukkaan 2D-kuvan.

4D-ultraäänilaite laskee ja mallintaa tietokoneen avulla pienistä vokseleista kolmiulotteisen kuvan. Vokseli on pieni tilavuusyksikkö ja tarkoittaa eri asiaa kuin pikseli, joka on monelle tuttu kaksiulotteisista kuvista puhuttaessa.

3D-/4D-kuvauksessa ultraäänilaitteen anturinpään moottori liikuttaa kuvakulmaa kolmeen suuntaan, mikä voi tuntua vatsalla pienenä värinänä. Moottorin liike saa ruudulla näkyvän kolmiulotteisen kuvan aikaan. 

Ultraäänitutkimuksen kuvat ja liikkeet voidaan tallentaa kotikatselua varten. Ultraäänisessio voidaan myös tallentaa, ja tallenteen saa muistoksi muutaman euron veloitusta vastaan. 

Lue myös kokemustarina 4D-ultrasta