Felicitas Mehiläisessä raskauden seurantaan erikoistuneella lääkärillä, perinatologilla, on käytössää 3D/4D-ultraäänilaite, jolla sikiöstä saadaan kolmiulotteista ja liikkuvaa kuvaa. Suomessa 3D/4D-ultraäänitutkimusta on tehty 2000-luvun alkupuolelta lähtien ja Felicitaksessa ultraäänitutkimukset aloitettiin 2004.

Miten 4D-ultraäänitutkimus toimii?

3D-ultrassa hyödynnetään kolmiulotteista kuvaa ja taas 4D-ultralla tarkoitetaan liikkuvaa kuvaa, jonka pohjalla hyödynnetään 3D-kuvaa. Felicitas Mehiläisen 4D-ultraäänilaitteen 2D-kuva on myös erittäin tarkka, sillä kuvantaminen tarvitsee pohjalle mahdollisimman laadukkaan 2D-kuvan.

4D-ultraäänilaite laskee ja mallintaa tietokoneen avulla pienistä vokseleista kolmiulotteisen kuvan. Vokseli on pieni tilavuusyksikkö, eli se tarkoittaa eri asiaa kuin pikseli, joka saattaa olla monelle tuttu kaksiulotteisista kuvista puhuttaessa.

3D/4D-kuvauksessa ultraäänilaitteen anturinpään moottori liikuttaa kuvakulmaa kolmeen suuntaan, mikä voi tuntua äidin vatsalla pienenä värinänä. Tämä moottorin liike saa ruudulla näkyvän 3D-ulotteisen kuvan aikaan. 2D-kuvauksessa moottori ei ole päällä.

Ultraäänitutkimuksen kuvat ja liikkeet voidaan tallentaa kotikatselua varten. Jos tutkimuksesta haluaa oman tallenteen DVD-levykkeellä tai muistitikulla kotiin, onnistuu koko ultraäänisession tallentaminen muutaman euron veloitusta vastaan.

Lue myös: Kokemustarina 4D-ultrasta

Missä 4D-ultraäänitutkimuksia tehdään?

4D-ultrausta tekevät asiantuntijat Felicitas Mehiläisessä (Helsinki ja Lappeenranta) ovat käyneet kattavan koulutuksen. Osaamisen pohjalta löytyy myös perinteisen 2D-ultraäänen käytön vahva hallinta ja osaaminen. Osa ultraäänitutkimuksesta, kuten sydämen valtasuonten virtaukset, voidaan käydä läpi myös 2D-näkymässä saman tutkimuksen aikana. 4D-ultraäänitutkimuksia tekee Felicitas Mehiläinen Helsingissä Tapio Kurki.

4D-ultraäänitutkimuksen hyödyt

4D-ultraäänitutkimuksessa rakennepoikkeavuudet voidaan nähdä perinteistä 2D-ultraäänitutkimusta tarkemmin ja siten luotettavammin. Tutkimuksessa sikiön sydän, kallo, kasvot, raajat ja pinnat, eli selkä ja vatsanpeitteet, saadaan varsin tarkasti tutkittua. Sikiön sydäntä tarkastellessa 4D-ultrauslaitteen mahdollistama stic-moodi auttaa poissulkemaan TGA-syndrooman (valtasuonten transpositio, Transposition of Great Arteries).

Lääketieteellisen merkityksen ohella kolmiulotteinen ultraäänikuva lujittaa lapsen ja vanhempien suhdetta jo raskausaikana. 4D-ultraäänestä tulevan lapsen piirteet hahmottuvat tarkasti, jos kasvot ovat oikeassa kulmassa. Kokenut lääkäri saa 4D-ultraäänen avulla selville myös lapsen sukupuolen erittäin luotettavasti.

Tässä kuvassa 2D-kuva ja 3D-kuva samasta tilanteesta utlraäänitutkimuksessa.

Milloin 4D-ultraäänitutkimukseen?

4D-ultraäänitutkimukseen tullessa ei ole mitään erityistä yläviikkorajaa, mutta toki raskauden ollessa pitkällä voi näkymä kohtuun kaventua ja olla siten rajallinen. Esimerkiksi lihavuus, lapsiveden määrä, sikiön hankala asento ja etuseinäistukka voivat rajoittaa 3D/4D-kuvaa. Kyseiset seikat voivat toki hankaloittaa ultraäänikuvausta jo ylipäätään, kun kyseessä on perinteinen 2D-ultraäänitutkimuskin. Jos esimerkiksi istukka on kohdun etuseinämässä, raskauden edetessä sen kasvu voi vaikuttaa siihen, miten hyvin ultraäänitutkimuksen avulla kohtuun lopulta pystytään näkemään.

Näkyvyyden kannalta parhaimpia raskausviikkoja tutkimuksen tekemiselle ovat 24–26, mutta tutkimus voidaan hyvinkin toteuttaa vielä 30 raskausviikon tienoilla.

– Tavallisin asiakas on nykyään jostain syystä huolestunut raskaudestaan tai raskauden etenemisestä normaalisti, jolloin toivotaan asiantuntijan arviota, eli pyydetään ns. second opinion oman neuvolan tutkimusten lisäksi. Ennen juurikin pelkän vauvan kasvojen näkemisen, 3D-kuvien tai 4D-videon takia tulevia odottajia oli ehkä enemmän kuin nykyään, perinatologian erikoislääkäri ja dosentti Tapio Kurki Felicitas Mehiläinen Helsingistä kertoo.

4D-ultraäänitutkimukseen ei tarvitse erillistä lääkärin lähetettä. Jos tutkimuksesta haluaa Kelan korvauksen, on tutkimukselle oltava selkeä lääketieteellinen syy ja siten myös lähete. Jos tutkimuksessa havaitaan jotain poikkeavaa, ohjaa ultraäänitutkimuksen tehnyt lääkäri eteenpäin tarvittaviin jatkotutkimuksiin aina tapauskohtaisesti.

3D/4D-ultraäänitutkimusta voidaan joskus hyödyntää myös muussa gynekologisessa tutkimuksessa, sillä esimerkiksi kohdun synnynnäiset rakennepoikkeavuudet näkyvät tarkemmin.

Katso myös:

Raskauden seuranta Felicitas Mehiläisessä

Perinnöllisyyslääkärin vastaanotto

Raskausajan ultraäänitutkimukset