Ultraäänitutkimukset raskausaikana

Alkuraskauden ultraäänitutkimuksessa varmistetaan, että raskaus on oikeassa paikassa kohdun sisällä. Tutkimuksessa todetaan alkioiden lukumäärä sekä määritetään raskauden kesto ja synnytyksen laskettu aika. 

Varhaisraskauden ultraäänitutkimus voidaan tehdä raskausviikoilla 5–12. Alkio ja sydämen syke voidaan nähdä raskausviikosta 6 eteenpäin.

Myöhemmässä raskauden vaiheessa ultraäänitutkimusta käytetään sikiön rakenteiden, kasvun, sikiön asennon ja istukan paikan arviointiin.

Varhaisraskauden ultraäänitutkimus tehdään emättimen kautta tai vatsanpeitteiden päältä. Virtsarakon tulee olla tyhjä. Alkuraskauden ultraäänitutkimuksesta ei saa Kela-korvausta kuin erityistapauksissa, jolloin asiakkaan on haettava itse korvausta Kelasta. Ultraäänitutkimuksen maksuun lisätään aikaperusteinen lääkärinpalkkio.

Rakenneultraäänitutkimus

Raskausviikoilla 19–22 tehtävän rakenneultraäänitutkimuksen tarkoituksena on tunnistaa sikiön vaikeat rakennepoikkeamat ja mahdollistaa sikiön jatkotutkimusten toteuttaminen ennen kuin raskaus on kestänyt 24 viikkoa. Tutkimuksessa katsotaan sikiöiden lukumäärä, vointi, rakenteet, raskauden kesto, lapsiveden määrä sekä istukan sijainti ja rakenne. Näillä viikoilla tehtävässä rakenneseulonnassa mahdollisiin jatkotutkimuksiin, neuvontaan ja jatkotoimenpiteistä päättämiseen jää riittävästi aikaa.

Raskausviikon 24 jälkeen

Raskausviikon 24 jälkeen tehtävän sikiön rakennepoikkeavuuksien seulonnan tavoitteena on tunnistaa sellaiset poikkeavuudet, joiden kohdalla syntyvän lapsen ennustetta voidaan parantaa ohjaamalla raskauden seuranta ja synnytys hyvin varustettuun sairaalaan, jossa sekä synnyttäjä että vastasyntynyt voivat saada tarvitsemansa hoidon viiveettä.

Sikiön 3D-/4D-ultraäänitutkimus

3D-/4D- ultraäänitutkimus on kolmi- tai neliulotteinen ultraäänitutkimus. Tutkimuksella saadaan moniulotteinen kuva sikiön rakenteista, erityisesti sikiön pintarakenteista.

3D-/4D-ultraäänitutkimuksessa sikiötä voidaan tarkastella sekä edestä että takaa, jolloin nähdään muun muassa sikiön kasvonpiirteet, selkäranka sekä siihen mahdollisesti liittyvät rakenneviat tai kasvaimet.

Myös sikiön liikkeet nähdään kolmiulotteisesti. Kuvat ja liikkeet voidaan tallentaa kotikatselua varten. Tutkimustulokset saa halutessa tallenteena muutaman euron veloitusta vastaan.

3D-/4D-tutkimuksia voidaan tehdä tarvittaessa raskausviikolle 30 asti. Tutkimustulosten ja näkyvyyden kannalta parhaat viikot ultraäänitutkimuksen tekemiseen ovat kuitenkin raskausviikot 24–26. 

3D-/4D-ultraäänitutkimusta hyödynnetään toisinaan myös muissa gynekologisissa tutkimuksissa, sillä esimerkiksi kohdun synnynnäiset rakennepoikkeavuudet näkyvät sillä tavallista ultraäänilaitteistoa paremmin. 

Lue lisää 3D-/4D-ultraäänitutkimuksesta.

Kokemuksia raskausajan ultraäänitutkimuksistamme:

Pienen elämän alkutaipaleet (Henna Ilo)
Vauvakuvia 4D-ultrasta (Nata Salmela)