AJANVARAUS
Siirry pääsisältöön
Merja Tuomi-Nikula asiakkaan kanssa

Felicitas Mehiläinen – 30 vuotta lapsettomuushoitojen edelläkävijänä

Olemme saaneet auttaa kymmeniä tuhansia ihmisiä toteuttamaan unelmansa perheestä. Olemme kehittäneet hoitomenetelmiä, jotta yhä useammalla olisi mahdollisuus saada lapsi. Olemme iloinneet ja surreet – yhdessä asiakkaiden ja koko henkilökunnan kesken. Tärkeä työ jatkuu.

Vuodesta 1990 lähtien asiantuntijamme ovat auttaneet maailmaan jo yli 17 500 lasta – pienen kaupungin asukasluvun verran. Keskitymme erityisesti kokonaisvaltaiseen hoitoon, hoitojen kehittämiseen sekä uusiin menetelmiin. Kaiken takana on halu auttaa vastaanotolle tulevaa ihmistä.

Kun professori Aarne I. Koskimies ja lääketieteen tohtori, erikoislääkäri Henri Kurunmäki perustivat Felicitaksen vuonna 1990, he tiesivät olevansa isojen asioiden äärellä. Vuonna 1984 Koskimies oli auttanut maailmaan Suomen ensimmäisen koeputkilapsen, Antti Eemelin. Siitä lähtien lapsettomuushoitojen kehitys on ollut huimaa. Koko historiamme aikana me Felicitaksessa olemme auttaneet maailmaan jo yli 17 500 lasta.

Nykyään koeputkihedelmöitys- eli IVF-hoidot ovat Felicitaksessa arkipäivää. Olemme toimineet Suomessa pioneerina monissa uusissa hoitomuodoissa: heti tarinamme alkuvuosina toimme Suomeen ICSI- eli munasolun mikroinjektio -hoidot, joissa yksittäinen siittiö viedään munasolun sisään. Aloitimme myös ensimmäisenä Pohjoismaissa lahjoitetuilla munasoluilla tehdyt hoidot.

Lapsettomuuden hoito on tiimityötä

Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Merja Tuomi-Nikula on työskennellyt Felicitaksessa jo 25 vuotta, melkein alusta saakka. Alkuaikoina korostui hänen mukaansa innostus ja ilo siitä, että lapsettomuuden hoidossa ollaan uuden innovaation äärellä – kuten on oltu jatkuvasti siitä lähtien, kun tekniikka kehittyy. Samoin tärkeää oli koko tiimin panos.

”Jo silloin ajateltiin, että hoitotyön onnistumisen kannalta jokaisen panos on tärkeä: lääkäreiden, hoitajien, psykologien ja biologien. Siitäkin periaatteesta on pidetty kiinni, että jokainen asiakas saa oman hoitavan lääkärin”, Tuomi-Nikula sanoo.

Uusia keinoja auttaa

Viime vuosien merkittävimpiä uusia edistysaskeleita on ollut hedelmällisyys- ja keskenmenoneuvoloiden perustaminen sekä yli 40-vuotiaille räätälöity hedelmöityshoito-ohjelma. Merkittävää edistystä on tehty muun muassa alkionsiirtoon liittyvässä kohdun limakalvon analysoinnissa, jossa toimimme yhteistyössä Ranskassa toimivan laboratorion kanssa. Samoin munasolujen pakastus sekä alkionvalintaan liittyvät menetelmät ovat kehittyneet merkittävästi.

Tuomi-Nikula on iloinen siitä, että asiakkaat ovat löytäneet vastaanotolle hedelmällisyysneuvolaan. Monia hedelmällisyys mietityttää, vaikkei lapsen saaminen vielä olisi ajankohtaista. Hedelmällisyysneuvolassa pääsee selvittämään matalalla kynnyksellä esimerkiksi sitä, kauanko on aikaa odottaa mahdollista raskaaksi tuloa, tai mitä voisi tehdä sen hyväksi, että raskaus alkaisi myöhemmin. Samalla käynti korvaa perinteisen gynekologin tarkastuskäynnin.

”Moni nainen haluaa ennalta kartoittaa omaa hedelmällisyyttään. On myös nuoria valveutuneita naisia, jotka haluavat pakastaa parempilaatuisia munasoluja tulevan varalle”, Tuomi-Nikula kertoo.

Hyviä tuloksia yksilöllisellä hoidolla

Meillä Felicitaksessa tehdään vuosittain 3 000–3 500 hedelmöityshoitoa. Hoitojen onnistumisprosentti kasvaa koko ajan vähitellen, kun menetelmät kehittyvät. Jopa 80 prosenttia hoidettavista saa lapsen hedelmöityshoitojen avulla.

Yksikönjohtaja Miia Savanderin mukaan Felicitas Mehiläisen toimintatapaan kuuluu vahvasti huolellinen selvitys hoitoihin hakeutuvien terveydestä. Lapsettomuuden syy tutkitaan perusteellisesti, jotta voidaan valita täsmällisin ja samalla tehokkain hoito.

”Haluamme selvittää vastaanotolle tulevan terveydentilan kokonaisvaltaisesti, eli mahdolliset sairaudet ja elämäntavat ennen kuin hoitoja tehdään. Joskus käy niin, ettei hoitoihin edes tarvitse lähteä, jos ratkaisu löytyy muualta”, Savander kertoo.

Kun hoito onnistuu, raskautta halutaan seurata tiiviisti loppuun saakka. Sitä varten olemme kehittäneet ja kasvattaneet äitiysneuvolan toimintaa.

”Joskus pitkäänkin kestäneiden hoitojen jälkeen alulle saatu raskaus vaatii huolellista seurantaa, jotta kaikki menee loppuun saakka hyvin”, Tuomi-Nikula kertoo.

Hyvä työ palkitsee konkreettisesti

Samalla kun lapsettomuuden hoito on monipuolistunut ja kehittynyt, myös perhemuodot ovat moninaistuneet. Naisparit ja itselliset naiset ovat kuuluneet Felicitaksen hoitojen piiriin jo monien vuosien ajan.

Savander näkee Felicitaksen tulevaisuuden hyvänä ja odottaa mielenkiinnolla toimialan seuraavia kehitysaskeleita. Panostamalla kehittämistyöhön pystymme jatkuvasti tarjoamaan asiakkaillemme kehittyneimmät tutkimus- ja hoitomenetelmät. Olemme kunnianhimoisia siinä, että meillä jokainen asiakas saa parhaat mahdollisuudet onnistuneeseen lopputulokseen. Erittäin kokeneilla ja taitavilla tiimeillämme on tälläkin hetkellä käynnissä useita kehitysprojekteja.

Erityisesti Savander uskoo klinikan ammattilaisten kykyyn kohdata vastaanotolle saapuva ihminen.

”Nämä ovat kipeitä ja herkkiä asioita. Kaiken tieteellisyyden ja huippuammattilaisuuden takana on halu auttaa ihmistä, joka tulee tutkimuksiin tai hedelmällisyysneuvolakäynnille. Joka ikinen ihminen kohdataan Felicitaksella aidosti”, Savander kertoo.

Kun työ kantaa hedelmää, on palkintokin hyvin konkreettinen. ”Ihanat vauvakuvat ovat paras palaute, mitä tiimi voi saada. Ilo onnistuneesta hoidosta tuntuu joka kerta ainutlaatuiselta”, Tuomi-Nikula sanoo.

Lue, miten pääset alkuun lapsettomuushoidoissa

Jätä meille yhteydenottopyyntö

Lue myös

Miksi Felicitas Mehiläinen

17 500

lasta autettu maailmaan

30

vuotta lapsettomuushoitojen edelläkävijänä

1990

vuodesta lähtien

Felicitas Mehiläinen on lapsettomuushoitojen uranuurtajana Suomessa.
Meille kaikki ovat samanarvoisia. Haluamme auttaa juuri sinua toteuttamaan unelmasi perheestä.
Pääset nopeasti ja helposti alkuun varaamalla maksuttoman ensikäynnin lapsettomuushoitajalle. Aiempia tutkimuksia tai lähetettä ei tarvita.
Meillä on pitkä ja vankka kokemus ja osaaminen lapsettomuuden hoidosta hyvin tuloksin. Hoitoon tulevista 80 % saa lopulta syliinsä toivomansa lapsen.
Käytössämme ovat lapsettomuustutkimuksen viimeisin tietämys ja uusimmat menetelmät. Meiltä saat yksilöllistä hoitoa.
Toimimme neljällä paikkakunnalla: Helsinki, Turku, Oulu ja Lappeenranta. Hoitojen aloitus onnistuu myös Vaasassa. Vastaanottoja myös etänä.