Noin 10-15 % raskauksista päätyy keskenmenoon. Useimmiten raskaus keskeytyy jo ennen 12. raskausviikkoa. Lisäksi on hyvin varhaisia keskenmenoja, jolloin nainen ei ole edes tiennyt olevansa raskaana. Selvästi vähemmän keskenmenoja tapahtuu 12. raskausviikon jälkeen.

Keskenmeno aiheuttaa paljon huolta ja sen kokeneet tarvitsevat riittävästi tukea. Vaikka keskenmeno on yleistä, saattaa se herättää suuria tunteita ja olla traumaattinen kokemus sekä naiselle että hänen kumppanilleen. Keskenmenoneuvolassa keskitymme erityisesti jälkihoitoon, jotta keskenmenon kokenut nainen ja hänen kumppaninsa voivat jatkaa tästä kokemuksesta mahdollisimman hyvin eteenpäin.

Keskenmenoneuvola auttaa kaikkia keskenmenon kokeneita

Keskenmenon kokonaisvaltaisella jälkihoidolla voidaan ehkäistä vakavienkin terveydellisten vaaratilanteiden syntymistä ja auttaa äitejä ja pariskuntia toipumaan traumaattisesta kokemuksesta. Diagnostiikan ja tilanteen jatkokartoituksen avulla löydämme myös esimerkiksi ne tilanteet, joissa tarvitaan alkiodiagnostista tutkimusta seuraavan keskenmenon välttämiseksi. Keskenmenoneuvola on avoin kaikille. Meihin voi ottaa yhteyttä missä keskenmenon vaiheessa tahansa. Haluamme olla tukena ja auttaa kaikkia keskenmenon läpikäyneitä naisia ja pariskuntia.

Keskenmenoneuvolassa saat:

1. lääkärin neuvontaa ja tilannekartoituksen
2. keskenmenon jälkitarkastuksen ultraäänitutkimuksineen
3. psyykkistä tukea
4. jatkodiagnoosin, diagnostiikan.

Varaa aika Felicitaksen keskenmenoneuvolaan Mehiläisen ajanvarauksesta tai soittamalla. Voit myös jättää meille yhteydenottopyynnön ja olemme sinuun yhteydessä.

Keskenmeno – yleisimmät oireet ja syyt

Tyypillisiä keskenmenon oireita ovat verenvuoto, joko punainen tai rusehtava, jonka seassa voi olla kudospalasia. Tähän liittyy yleensä myös alavatsa- ja selkäkipua, mikä johtuu kohdun supistelusta.

Yleensä alkuraskauden keskenmenoihin syy on sikiöperäinen, yli puolella syinä voi olla sikiön ja istukan rakenteelliset poikkeavuudet. Myös erilaiset tulehdukset, alkoholi ja tupakka voivat olla keskenmenoon johtavia syitä.

Keskenmenoriski

On erilaisia tekijöitä, jotka saattavat lisätä keskenmenoriskiä kuten esimerkiksi naisen ja miehen yli 35-vuoden ikä, toistuvat keskenmenot, ylipaino, polykystiset munasarjat, huonossa tasapainossa oleva sairaus kuten diabetes, infektiot, kohdun rakennepoikkeavuudet, fyysinen vamma sekä vaarallisille aineille altistuminen.

Lievästi keskenmenoriskiä voi lisätä mm. tulehduskipulääkkeiden, alkoholin, tupakan ja huumeiden käyttö raskausaikana sekä kohtuun kohdistuvat toimenpiteet kuten lapsivesipunktio ja istukkanäyte.

Keskenmenon todennäköisyys

Jos naisella on taustalla yksi keskenmeno, se ei vielä lisää todennäköisyyttä uudelle keskenmenolle. Mutta, jos keskenmenoja on taustalla jo kahdesta kolmeen, on seuraavan raskauden keskeytyminen 20-40 % luokkaa. Kolmannen keskenmenon jälkeen voidaankin jo puhua toistuvista keskenmenoista.

Keskenmeno on yleisin raskauskomplikaatio. Jopa noin 15 % kliinisesti todetuista raskauksista keskeytyy ennen aikaisesti. 80 % keskenmenoista tapahtuu ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana.

Keskenmenon lääketieteellinen hoito

Nykyään valtaosa keskenmenoista hoidetaan lääkkeellisesti kotona lääkäriltä saatujen lääkkeiden avulla. Vuoto ja kivut voivat joskus yllättää ja riittävä kipua lieventävä lääkitys on tärkeää. Asiaan syvästi perehtyneen lääkärin jälkitarkastuksessa käydään läpi keskenmenon syyt, kartoitetaan nykytilanne ja selvitetään, mitä keinoja on välttää tilanteen toistumista.  Jälkiseurannassa voimme myös varmistaa, että kohtu on tyhjentynyt täysin ja ehkäistä kohtutulehduksen syntyä.

Keskenmenosta toipuminen

Surutyön tekeminen on tärkeä osa keskenmenosta toipumista. Lapsi alkaa syntyä naisen/parin mielikuvissa heti, kun raskaustesti näyttää positiivista. Ilman riittävää surutyötä ja siinä saatua tukea keskenmenoon liittyvät tunteet voivat nousta pintaan uuden raskauden tai muiden elämän kriisien myötä. Kriisin alkuvaiheessa annettu tuki ehkäisee ja lievittää traumaattisen kriisin aiheuttamaa psyykkistä stressiä ja ehkäisee näin post-traumaattisen stressireaktion syntymistämuutokseen.

Keskenmeno on aina kriisi ja herättää suuria tunteita. Siinä menetetään yllättäen jotain hyvin merkityksellistä. Keskenmeno on naiselle kokonaisvaltainen kokemus, koska hän kokee sen myös fyysisesti. Kumppani voi sen sijaan tuntea neuvottomuutta ja riittämättömyyttä yrittäessään lohduttaa puolisoaan. Keskenmenoneuvolamme on matalan kynnyksen palvelu kaikille keskenmenon kokeneille.

 

Lue lisää kemiallisesta raskaudesta.