Kun lapsen saaminen tulee ajankohtaiseksi naisparille tai itselliselle naiselle, on alkuun hyvä varata aika Felicitas Mehiläisen hedelmällisyysneuvolaan. Käynneillä kartoitetaan gynekologinen terveydentila sekä käydään läpi lainsäädännöllisia seikkoja, elämäntilanteeseen ja tukiverkostoon liittyviä asioita sekä pohditaan tulevaa elämää lapsen kanssa. 

Naisparien ja itsellisten naisten hoitojen eteneminen

Itsellisen naisen tai naisparin toisen osapuolen raskaaksi saattaminen tapahtuu yleisimmin inseminaatiolla eli keinohedelmöityksellä. Hoito voidaan toteuttaa luonnollisella kierrolla, jos ovulaatio löytyy helposti. Inseminaatiohoidon onnistumistodennäköisyys jokaisella kerralla on noin 20 prosenttia. Jos raskaus ei ala 3–4 inseminaatiokerran tuloksena, voidaan miettiä vaihtoehdoksi koeputkihedelmöitystä, joka on keinohedelmöitystä tehokkaampi hoitomuoto. 

Hoidot räätälöidään aina yksilöllisesti. Naisparien ja itsellisten naisten kohdalla valitaan aina hoitomuoto, joka tuo todennäköisimmin parhaan lopputuloksen.

Naisparien ja itsellisten naisten hedelmöityshoidoissa käytetään luovutettuja siittiöitä. Luovutettujen sukusolujen käyttö vaatii huolellista suunnittelua ja valmistelua sekä keskustelua psykologin kanssa. 

Lue myös: Hoidot luovutetuilla sukusoluilla

Mitä naisparien tai itsellisten naisten hoidot maksavat?

Kela korvaa hoidot vain, mikäli kyse on lapsettomuutta aiheuttavasta sairaudesta. Naisparien ja itsellisten naisten hoidot ovat usein kalliimpia kuin vastaavat hoidot heteropariskunnalla, sillä hoitoihin ei useimmiten saa Kela-korvausta. 

Tutustu myös Felicitas Mehiläisen hinnastoon.

Tutustu hedelmöityshoitoa koskevaan lainsäädäntöön.

Essi ja Sara saivat lapsensa lahjoitettujen siittiösolujen avulla

Blogikirjoitus: Rohkea valinta – itsellinen vanhemmuus