Alkuun on hyvä tarkistaa oma hedelmällisyystilanne, eli kannattaa varata hedelmällisyysneuvolakäynti Felicitas Mehiläiseen.  Neuvontakäyntien aikana tapaat gynekologin, hoitajan sekä psykologin.

Käyntien tarkoituksena on kartoittaa paitsi gynekologista terveydentilaasi myös lainsäädännöllisiä sekä elämäntilanteeseen ja tukiverkostoon liittyviä asioita sekä pohtia tulevaa elämää lapsen kanssa.

Naisparien ja itsellisten naisten hoitojen eteneminen

Hoitomuodot ovat joko inseminaatio, yleensä max 3–4 kertaa, tai ellei raskaus siten alakaan, on syytä miettiä koeputkihedelmöityshoitoa, joka on inseminaatiota tehokkaampi hedelmöityshoito.

Naisparien hoitopolku etenee samankaltaisesti kuin itsellisillä naisilla, eli niin, että kartoitetaan hedelmällisyystilanne raskaaksi aikovalta puolisolta ja psykologin valmennus lahjasukusoluhoitoon.

Kun hoitopäätös on varmistunut, aloitetaan ne yleensä inseminaatiohoidoin. Hoito voidaan toteuttaa luonnon kierrolla, jos ovulaatio löytyy helposti.  Kuten itsellistenkin naisten kohdalla, voidaan edetä koeputkihedelmöityshoitoon, jos inseminaatio ei tuota toivottua tulosta.

Kaikki hoidot kuitenkin räätälöidään aina yksilöllisesti, eli naisparien ja itsellisten naisten kohdalla valitaan aina sellainen hoitomuoto, joka tuo todennäköisimmin hyvän lopputuloksen.

Hoidon onnistuessa ja lapsen synnyttyä on myös todettu kokemuksen kautta psykologin tuen olevan tärkeä aina silloin, kun puhutaan lahjasukusoluhoidosta.

Mitä naisparien tai itsellisten naisten hoidot maksavat?

Koska KELA ei korvaa hoitoja kuin erittäin poikkeavassa tilanteessa, kuten silloin, jos vaikkapa munatorvet ovat tukossa, eli on kyse lapsettomuutta aiheuttavasta sairaudesta, hoidot ovat kalliimmat kuin heteropariskunnilla.

Senpä vuoksi inseminaatiohoitojakaan ei kannata kovin pitkään jatkaa, koska onnistumistodennäköisyys per kerta on noin 20%. IVF-hoidolla, eli koeputkihedelmöityksen avulla tulos melkein tuplataan, riippuen tietenkin naisen  iästä ja hormonitilanteesta.

Sukusolujen luovuttajalla ei ole juridisia oikeuksia tai velvollisuuksia syntyvään lapseen, paitsi jos hän on antanut suostumuksensa isyyden vahvistamiseen.

Yleisimmin Felicitas Mehiläisen hoidoissa käytetään oman spermapankkimme siittiöitä. Ulkomaisen spermapankin siittiöiden käyttö on myös mahdollista.

Tutustu myös Suomen hedelmöityshoitolakiin.

Lue Saran ja Essin vanhemmuustarina.

Blogikirjoitus: Rohkea valinta – itsellinen vanhemmuus.