Inseminaatio eli keinohedelmöitys

Inseminaatiohoitoa käytetään erityisesti silloin, kun kyse on lievästä siittiötuotannon häiriöstä tai lapsettomuuteen ei ole löytynyt mitään selvää syytä, eli kysymyksessä on selittämätön lapsettomuus.

Inseminaatio ja onnistumisprosentti

Raskauden alkamisen todennäköisyys on inseminaatiohoidoissa noin 10–15 % yritystä kohden. Suurin osa raskauksista alkaa ensimmäisen 3–4 hoitokerran aikana.

Inseminaatio on toimenpide, jossa hyvin liikkuvat siittiöt erotetaan erityisellä pesumenetelmällä siemennesteestä ja ruiskutetaan kohtuonteloon munasolun irtoamisen aikana. Inseminaatio voidaan tehdä joko luonnollisessa kuukautiskierrossa tai yhdistettynä munasolun kypsytyshoitoon. Toimenpide ajoitetaan mahdollisimman lähelle ovulaation ajankohtaa. Hedelmöittyminen tapahtuu naisen elimistössä.

Inseminaatio ja ajoitus

Inseminaatiossa (IUI, Intrauterine insemination) miehen pestyt siittiöt ruiskutetaan kohtuonteloon juuri ennen munasolun irtoamista, eli ovulaatiota. Tässä hoitomuodossa ei välttämättä tarvita hormonihoitoa, vaan se voidaan ajoittaa luonnollista kuukautiskiertoa seuraamalla. Hoidossa voidaan käyttää joko puolison omia tai luovutettuja.

Inseminaatio luovuttajan siittiöillä

Inseminaatiohoidossa voidaan käyttää luovutettuja siittiöitä, jos puolisolla ei ole lainkaan omia siittiöitä tai niitä ei ole mahdollista käyttää esimerkiksi niiden heikkolaatuisuuden vuoksi tai jos riski perinnöllisiin sairauksiin on suuri. Luovutettuja siittiöitä käytetään myös naisparien ja yksin lasta haluavien naisten hoidoissa.

Felicitas klinikoilla toimii oma spermapankki, joten hoitoihin on mahdollista valita joko klinikan oman spermapankin siittiöitä tai ulkomaisen spermapankin siittiöitä. Ennen hoitopäätöstä pariskunta tai hoitoa toivova nainen käy klinikalla neuvonnassa saamassa tietoa hoidosta, hoidon edellytyksistä ja hoidon tuloksena syntyvän lapsen ja muiden osapuolten oikeudellisesta asemasta.

Lue lisää lapsettomuushoitojen hoitotuloksista tai ota yhteyttä ja kysy lisää.