AJANVARAUS
Siirry pääsisältöön
Munasolun mikroinjektio ICSI

Mikrohedelmöitys (munasolun mikroinjektio, ICSI)

Osassa koeputkihedelmöityshoitoja hedelmöitys tehdään mikrohedelmöityksellä eli mikroinjektiolla.

Mikrohedelmöitys eli ICSI

Mikrohedelmöitys (ICSI, intracytoplasmic sperm injection) on tärkeä pääasiassa miehestä johtuvan lapsettomuuden hoitomuoto. Menetelmä on ollut käytössä 1990-luvun alusta alkaen ja raskaustulokset vastaavat perinteisen koeputkihedelmöityshoidon eli IVF-hoidon tuloksia. Felicitaksen hoidon tuloksena syntyi Suomen ensimmäinen ICSI-lapsi jo vuonna 1991.

Mitä ICSI-hoidon aikana tapahtuu?

ICSI-hoitoa varten munarakkulat kasvatetaan ja kypsytetään ja munasolut kerätään, kuten tavanomaisessa koeputkihedelmöityshoidossa. Mikrohedelmöityksessä munasolu hedelmöitetään viemällä yksittäinen siittiö ohuella lasineulalla munasolun sisään mikromanipulaattorilaitteiston avulla. Toimenpiteellä kokeneet laboratoriotyöntekijämme varmistavat, että siittiö pääsee munasoluun, vaikka se ei itse kykenisi liikkumaan, tarttumaan munasolun pintaan tai läpäisemään munasolun kuorta. Näin voimme auttaa hedelmöittymistä, jos siemennesteen laatu ei ole riittävän hyvä tavanomaiseen koeputkihedelmöitykseen.

Siemennestenäyte valmistellaan hedelmöitykseen ennen mikroinjektiota. Näytteen käsittelyn eli pesun tarkoituksena on erotella siemennesteestä laadultaan parhaat siittiöt. Pesun jälkeen siittiöitä tutkitaan mikroskoopilla ja hedelmöitykseen valitaan liikkuvuudeltaan ja rakenteeltaan parhaimmat siittiöt. Hedelmöitysajankohta on munasolukeräyspäivän iltapäivänä.

Mikroinjektiohoidoissa hedelmöittyy normaalisti 70–100 % munasoluista. Hyvien tulosten ylläpitämiseksi seuraamme Felicitas Mehiläisellä jatkuvasti laboratorioidemme hedelmöittymistuloksia käyttäen kansainvälisiä mittareita vertailukohteena ja varmistamme tälläkin tavalla hoidon korkean laadun.

ICSI-hoitoa käytetään harkinnan mukaan, jos:

ICSI-hoidon eteneminen

  1. Ensikäynti lapsettomuuslääkärin vastaanotolla ja lapsettomuustutkimukset
  2. Hoidon suunnittelu ja hoitosuostumusten tekeminen
  3. Munarakkuloiden stimulaatiohoito
  4. Munasolujen keräys ja siittiöiden keräys
  5. ICSI valitulla tekniikalla munasolujen keräyspäivänä
  6. Alkioiden viljely laboratoriossa
  7. Alkion siirto ja/tai alkioiden pakastus myöhempää käyttöä varten

Muokatut ICSI-menetelmät

ICSI-menetelmästä on kehitetty myös eri tilanteisiin soveltuvia tekniikoita, joilla pyrimme varmistamaan munasolujen hedelmöittyminen ja alkiokehitys kaikkein haastavimmissakin tapauksissa. Valitsemme hoidomuodon aina harkiten, yksilölliseen tilanteeseenne parhaiten soveltuen.

Kivesbiopsia-ICSI

Jos miehen siemennestenäytteestä ei löydy yhtään siittiötä (azoospermia), mutta niitä on kuitenkin kiveskudoksessa, voidaan siittiöitä kerätä suoraan lisäkiveksistä tai kiveksistä (kivesbiopsia). Kivesbiopsiasiittiöitä voidaan käyttää hedelmöitykseen mikroinjektiotekniikalla. Siittiöiden poiminta kiveksestä voidaan tehdä munasolukeräyspäivänä, jolloin siittiöt käytetään hedelmöitykseen tuoreeltaan, tai kudosnäyte voi olla ennalta pakastettua.

LAISS

LAISS (Laser-Assisted Immotile Sperm Selection) menetelmällä voidaan erottaa liikkumattomista siittiöistä elävät, hedelmöityskykyiset siittiöt. LAISS-menetelmästä on hyötyä tilanteessa, jossa siemennesteestä löytyy siittiöitä, mutta ne ovat liikkumattomia (astenozoospermia tai nekrozoospermia) tai jos hoidossa käytetään kiveskudoksesta poimittuja siittiöitä. LAISS-tekniikalla siittiön häntään kohdistetaan laser-pulssi, johon elävä siittiö reagoi toisin kuin elottomat siittiöt. Eläväksi todettujen siittiöiden hedelmöityskyky on huomattavasti parempi kuin liikkumattomien, osittain kuolleiden siittiöiden.

PICSI

PICSI-menetelmällä halutaan tehostaa siittiön valintaa mikroinjektiohoidossa. PICSI (physiological ICSI) perustuu kypsien siittiöiden erottamiseen siemennesteestä. Kypsä siittiösolu tuottaa pinnalleen tiettyä molekyyliä (hyaluronihappoa, HA), jonka avulla se normaalisti sitoutuu munasolua ympäröivään soluvyöhykkeeseen. PICSIn avulla testataan siittiöiden sitoutumiskykyä ja valitaan kypsät, hedelmöityskykyisimmät siittiöt käytettäväksi mikrohedelmöitykseen.

PICSI-hoitoa voidaan harkita, jos:

Mitä, jos ICSI ei auta?

Erittäin harvinaisissa tapauksissa munasolu ei hedelmöity edes mikroinjektion avulla. Tällöin voimme käyttää munasolujen aktivaatiota hedelmöittymisen apuna.

Lue myös

Miksi Felicitas Mehiläinen

17 500

lasta autettu maailmaan

30

vuotta lapsettomuushoitojen edelläkävijänä

1990

vuodesta lähtien

Felicitas Mehiläinen on lapsettomuushoitojen uranuurtajana Suomessa.
Meille kaikki ovat samanarvoisia. Haluamme auttaa juuri sinua toteuttamaan unelmasi perheestä.
Pääset nopeasti ja helposti alkuun varaamalla maksuttoman ensikäynnin lapsettomuushoitajalle. Aiempia tutkimuksia tai lähetettä ei tarvita.
Meillä on pitkä ja vankka kokemus ja osaaminen lapsettomuuden hoidosta hyvin tuloksin. Hoitoon tulevista 80 % saa lopulta syliinsä toivomansa lapsen.
Käytössämme ovat lapsettomuustutkimuksen viimeisin tietämys ja uusimmat menetelmät. Meiltä saat yksilöllistä hoitoa.
Toimimme neljällä paikkakunnalla: Helsinki, Turku, Oulu ja Lappeenranta. Hoitojen aloitus onnistuu myös Vaasassa. Vastaanottoja myös etänä.