Koeputkihedelmöityshoidon, eli IVF-hoidon yhteydessä voidaan tarvittaessa tehdä munasolujen mikroinjektio, eli ICSI-hoito (intracytoplasmic sperm injection). Menetelmä on ollut käytössä 1990-luvun alusta.

ICSI-hoidossa yksittäinen siittiö poimitaan pestystä spermanäytteestä ja viedään munasolun sisään ohuen neulan avulla tarkoitukseen kehitetyn laitteiston ja mikroskoopin avulla. Siittiöt voidaan tarvittaessa kerätä kiveksestä tai lisäkiveksestä (TESA, mikrotese) tai voidaan käyttää pakastettuja siittiöitä. Muutoin hoito toteutetaan kuten koeputkihedelmöityshoito eli IVF.

Milloin mikroinjektiota käytetään?

Koeputkihedelmöityshoito eli IVF vaatii riittävän hyvälaatuisia siittiöitä. Aina miehellä ei ole niitä tarpeeksi. Tällöin koeputkihedelmöityksen yhteydessä voidaan käyttää mikrohedelmöitystä. Mikrohedelmöitystä käytetään toisinaan myös, vaikka siittiöt olisivat laadukkaita, mutta hedelmöittymistä ei vain tapahdu.

Mikroinjektiota  varten munasolu kypsytetään kuten tavallisessa koeputkihedelmöityksessä, joten pariskunnan kannalta se sujuu käytännössä samalla tavoin. Jos miehen siemennestenäytteestä ei löydy yhtään siittiötä, mutta niitä on kuitenkin kiveskudoksessa, siittiöitä voidaan kerätä ohutneulanäytteellä suoraan lisäkiveksistä tai kiveksistä. Varsinainen mikrohedelmöitys tapahtuu laboratoriossa: munasolun sisään ruiskutetaan vain yksi siittiö ohuella lasineulalla.

ICSI:n avulla hedelmöittyneiden munasolujen jakauduttua alkioiksi niistä valitaan yksi tai kaksi parasta, jotka siirretään kohtuun – aivan kuten tavallisessa koeputkihedelmöityksessäkin.