Dopplerilla kuunnellaan sikiön sydänääniä

Dopplerilla kuunnellaan sikiön sykettä raskausviikolta 12 lähtien. Sydänäänten kuulumiseen varhaisilla raskausviikoilla vaikuttaa sikiön asento, istukan paikka sekä äidin vatsanpeitteiden paksuus. 

Dopplerilla tehtävä sykekuuntelu kuuluu rutiininomaisesti jokaiseen neuvolakäyntiin raskausviikosta 12 lähtien. Sydänäänten kuuntelu voi tehdä alkaneesta raskaudesta todellisemman. Kuuntelulla voidaan myös varmistua siitä, että sikiö on elossa ja syketaso on normaali, eli sykkeen vaihteluväli on 120–160 lyöntiä minuutissa.

Felicitas Mehiläisen äitiysneuvolaan voi tulla myös pelkkään sykekuunteluun, mikäli äidillä tai perheellä on huoli sikiön voinnista. Saat meihin yhteyden Felicitas Mehiläisen asiakaspalvelun kautta tai halutessasi voit jättää meille yhteydenottopyynnön.

 

KTG:llä seurataan sikiön sykettä ja kohdun supistuksia

Kardiotokografia eli KTG on sikiön sydämen sykkeen ja kohdun supistusten seurantalaite. KTG:llä seurataan sikiön sydämen lyöntitiheyttä, sykkeen perustason vaihtelua, kiihtymistä tai hidastumista sekä supistusten tiheyttä, kestoa ja vaikutusta sikiön vointiin. 

KTG:tä käytetään pääsääntöisesti synnytyksen aikana joko jatkuvana tai jaksottaisena seurantana. Sairaaloiden äitiyspoliklinikoilla KTG-laitteita käytetään ultraäänitutkimuksen lisäksi sikiön voinnin tarkempaan seurantaan. 

Felicitas Mehiläisen äitiysneuvolassa on käytössä KTG-laite, ja sikiön tarkempaa seurantaa varten voidaan tarvittaessa ottaa KTG-käyrää neuvolakäynnin yhteydessä.  Ktg:tä käytetään seurantamenetelmänä yleensä vasta viimeisessä raskauskolmanneksessa. KTG-seurantakäynnille voi varata ajan, vaikka ei kävisikään Felicitas Mehiläisen neuvolaseurannassa.

Kätilö ottaa  neuvolassa KTG-käyrän, jos sikiön on esimerkiksi  liikkunut vähemmän tai halutaan yhdessä perheen kanssa varmistua loppuraskaudessa sikiön hyvinvoinnista. Jos KTG-seurannassa havaitaan poikkeavuutta, lähetämme äidin synnytyssairaalan päivystykseen tai äitiyspoliklinikalle tarkempaan seurantaan ja jatkotutkimuksiin.

Felicitas mehiläisessä sikiön sydänääniä ja supistuksia seurataan KTG:llä ulkoisesti kiinnittämällä joustavalla vyöllä äidin vatsalle muoviset anturit. Anturit lähettävät signaalia laitteeseen, joka puolestaan piirtää syke- ja supistuskäyrää paperille. Synnytyksen aikana voidaan sikiön sykettä seurata yleisesti sisäisesti, eli kiinnitämällä scalp-anturi sikiön päähän.

 

Jätä yhteydenottopyyntö