TIDSBOKNING
Hoppa till sidans innehåll

Manlig fertilitet

Fertilitet hos män är en komplicerad fråga som påverkas av många delfaktorer. Med rätt kunskap och stöd är det möjligt att upprätthålla och till och med förbättra fertiliteten oavsett ålder.

Manlig fertilitet spelar en viktig roll i frågor om barnlöshet och familjeplanering, även om man i samtal ofta fokuserar på kvinnans fertilitet. Hos män baseras fertiliteten på förmågan att producera spermier som kan befrukta en äggcell. Spermierna ska vara friska, tillräckligt rörliga och ha rätt form.

En mans kropp producerar vanligtvis spermier hela livet. Vanligtvis är fertiliteten hos män som högst strax efter 20 års ålder och den minskar med åldern. Fertiliteten kan också försämras av olika störningar i spermieproduktionen, såsom försämrad eller utebliven spermieproduktion eller spermier som rör sig dåligt framåt.

Fertiliteten kan variera av många orsaker, bland annat livsstil, hälsotillstånd och genetiska faktorer. Ofta kan man också påverka sin egen fertilitet.

Även fertiliteten hos män minskar med åldern

Jämfört med kvinnor är män i allmänhet fertila även i äldre ålder. Men även hos män försämras fertiliteten på grund av flera biologiska förändringar som påverkar spermiernas kvalitet och kvantitet.

  1. Spermieproduktionen minskar. Fertiliteten börjar påverkas av minskad produktion vid cirka 35–40 års ålder.
  2. Spermiekvaliteten försämras. Spermiernas rörlighet och morfologi, dvs. spermiernas förmåga att ta sig till och befrukta äggcellen, kan försämras med åldern.
  3. Genetiska förändringar ökar. Äldre män löper större risk att producera genetiskt förändrade spermier, vilket kan påverka befruktningen, missfall och avkommans hälsa.

Rökning, alkohol, stress och övervikt sänker fertiliteten hos mannen

Rökning och andra nikotinprodukter minskar antalet spermier och deras rörlighet och kvalitet. Resultaten av fertilitetsbehandlingar blir också sämre för en person som röker. Stor alkoholkonsumtion påverkar testiklarna direkt och minskar spermieproduktionen. 

Kraftig, långvarig stress åtföljs av många hormonella förändringar som förändrar ämnesomsättningen. Således kan långvarig stress försämra spermieproduktionen. Hos överviktiga män bildar en riklig fettvävnad extra östrogen, som i sin tur kan hämma spermieproduktionen. Dessutom ökar övervikten temperaturen i testiklarna, vilket kan bidra till att försämra spermieproduktionen.

Läs också: Hur levnadsvanorna påverkar fertiliteten

Livsstilsförändringar förbättrar fertiliteten hos mannen inom 2–3 månader

Även en liten förbättring av antalet spermier och deras kvalitet kan förbättra chanserna för att fertilitetsbehandlingen lyckas. Även om den minskade mängden eller kvaliteten på spermier kräver en mikroinjektionsbehandling (ICSI) är det tillrådligt att du förbereder dig för behandlingen genom att förbättra dina levnadsvanor. En del av spermierna kan ha DNA-skador som leder till en sämre befruktningsförmåga hos mannen. Korrigerande behandlingar utvecklas och en av dem är antioxidantbehandling, som i vissa fall har gett lovande resultat. När det gäller bildningen av sädesvätska kan resultat förväntas tidigast inom 2–3 månader vid både livsstilsförändringar och korrigerande behandlingar. Detta är tiden det tar för spermier att mogna i testiklarna.

Hur läkemedel påverkar fertiliteten

Det är viktigt att berätta för din läkare om de läkemedel du tar, eftersom vissa läkemedel kan försämra fertiliteten. Anabola steroider (exempelvis testosteron) som används i bodybuilding är en grupp för sig. De hämmar spermiebildningen i testiklarna mycket kraftigt och långvarigt. Långvarig användning av anabola steroider kan leda till att spermieproduktionen tillfälligt upphör och det kan krävas medicinering för att återställa den. Det är emellertid möjligt att spermieproduktionen aldrig återgår till en normal nivå.

Hur undersöks fertiliteten hos män?

En spermaanalys avgör sädesvätskans befruktningsförmåga.

Undersökningen av barnlöshet hos män börjar vanligtvis med en spermaanalys som görs med ett spermaprov för att bestämma mannens befruktningsförmåga. Felicitas Mehiläinens spermalaboratorium undersöker provet för antalet spermier, deras rörlighet, struktur och möjliga antikroppar. Även specialundersökningar kan utföras under spermaanalysen.

Mannens fertilitet har börjat försämras om det finns mindre än 15 miljoner spermier i en milliliter sädesvätska. Hos vissa män saknas spermier helt i sädesvätskan. Om det finns mindre än 10 miljoner spermier per milliliter utförs ytterligare undersökningar på mannen. 

Störningar i sädesvätskan kan vara tillfälliga, permanenta eller medfödda. Ibland kan orsaken också vara ett hinder i sädesledarna eller avsaknad av dessa.

Spermieproduktionen påverkas av många faktorer

Spermieproduktionen kan påverkas av t.ex. kroniska sjukdomar, övervikt, inflammationer eller operationer i genitalområdet, åderbråck i testiklarna, vissa läkemedel, alkohol- eller drogkonsumtion samt kraftig stress.

Om man misstänker att en övergående faktor, t.ex. feber, kan påverka sädesvätskans kvalitet kontrolleras resultatet (testet görs om) före ytterligare undersökningar (t.ex. blodprover).

Spermieantikroppar kan också påverka sädesvätskans befruktningsförmåga. De kan uppstå till följd av exempelvis trauma, ingrepp eller inflammation.

Klinisk undersökning, ultraljudsundersökning och hormonundersökning

Ett sänkt spermieantal undersöks med blodprov för att utreda hypofyshormonerna och testosteronnivåerna som styr testiklarnas spermieproduktion. Dessutom känner man på testiklarna och bitestiklarna och gör en ultraljudsundersökning av pungen.

Om spermier saknas helt i sädesvätskan kan man leta efter spermier genom att ta ett vävnadsprov från testiklarna.

Barnlöshet som beror på mannen kan också bero på hormonella störningar. Låga hormonnivåer kan bero på medfödda faktorer, men man hittar inte alltid någon förklaring. I vissa fall är det möjligt att korrigera hormonnivåerna med läkemedel och på så sätt öka spermieproduktionen.


Genetiska undersökningar

Undersökning av fragmentering av spermiernas DNA

Spermiernas DNA-integritet påverkar spermiernas befruktningsförmåga avsevärt. Integriteten kan undersökas genom DNA-fragmenteringsundersökning. DNA-fragmenteringsindexet anger nivån och kvaliteten på spermiernas DNA-fragmentering.

Läs mer om DNA-fragmenteringstest

Kromosomtest och Y-deletion

Om antalet spermier är mycket lågt eller om de saknas helt är det också bra att utesluta sällsynta avvikelser i kromosomuppsättningen eller Y-kromosomen.

Avvikelser i Y-kromosomen

I Y-kromosomen har man hittat flera genområden (AZF-området, dvs. Azoospermia Factor) som reglerar spermiebildningen och vars avsaknad (deletion) har samband med kraftigt nedsatt spermieproduktion eller fullständig avsaknad av den.

Inom AZF-området finns det mindre områden (AZFa, AZFb och AZFc) där deletion påverkar spermieproduktionen på olika sätt.

Klinefelters syndrom

Vid Klinefelters syndrom har mannen en extra X-kromosom, det vill säga att hans kromosomuppsättning har 47 kromosomer, två X-kromosomer och en Y-kromosom (47, XXY).

Klinefelters syndrom åtföljs ofta av en minskad testikelvolym, på grund av vilken testiklarna inte producerar en normal mängd testosteron och spermieproduktionen är försämrad. Av denna anledning lider majoriteten av XXY-männen av barnlöshet. I vissa fall är det ändå möjligt att spermier bildas i testiklarna och sperman är fertil.

Ofta vet XXY-männen inte att de har en extra kromosom förrän graviditeten blir aktuell. Baserat på ett avvikande spermaprovsresultat kan infertilitetsläkaren beställa kromosomundersökningar för patienten, i vilket fall man kan konstatera den extra X-kromosomen i ett cellodlingsprov. Även om det inte finns spermier i spermaprovet är det i vissa fall möjligt att leta efter dem i testikelvävnadsprover för en fertilitetsbehandling.

Mioxsys-test

Mioxsys-testet används för att undersöka syreradikalnivån i sädesvätskan. Läs mer om testet här

 

Vill du veta mer om din egen fertilitet?

Vi är här för att hjälpa dig när du funderar på din fertilitet eller på att skaffa barn.

Vi erbjuder heltäckande tjänster och stöd för män som vill förstå och förbättra sin egen fertilitet. Våra tjänster inkluderar:

Boka tid för spermaanalys

Boka tid hos en specialistläkare (på distans eller på plats)

Boka tid hos en terapeut