TIDSBOKNING
Hoppa till sidans innehåll
Siemennesteanalyysi

Spermaanalys

Tiden för undersökning av sperman bokas vid spermalaboratoriet.

Undersökning av sädesvätskan d.v.s. spermaanalys

Ni kan boka en tid redan vid första besöket. Provet ska helst ges genom masturbation i klinikens provtagningsrum. Det ska ha gått minst en och högst tre dagar sedan föregående sädesuttömning.

Sädesuttömningen ska ske så fullständigt som möjligt i en provtagningsburk som fås på kliniken. Ett ofullständigt prov ger en felaktig bild av spermans kvalitet. Om provgivningen misslyckas rekommenderas ett nytt försök efter ett tillräckligt långt uppehåll (1–3 dygn). För ett nytt prov behövs det en ny och ren provtagningsburk.

Vanliga kondomer kan inte användas för uppsamling av sperman, eftersom de innehåller spermiedödande medel. Hos kliniken kan ni köpa speciella Silastic-kondomer, som kan användas för uppsamling av spermaprov.

Provet kan också ges hemma i en provtagningsburk som fås på kliniken, om det är möjligt att föra provet till kliniken inom en timme efter provtagningen. Spermaprovet ska skyddas noggrant mot kyla och värme. Optimal transporttemperatur är 20–37 °C.

Om resultatet av spermaanalysen är normalt, behövs det vanligen inga ytterligare undersökningar av mannen. Om det konstateras att spermieproduktionen är nedsatt är tilläggsundersökningar motiverade.

Läs mer

Varför Felicitas Mehiläinen

Felicitas Mehiläinen är Finlands ledande fertilitetsklinik och mest erfarna barnlöshetsklinik.
Vi har kompetens på internationell nivå på flera ställen i Finland: Helsingfors, Åbo, Villmanstrand och Uleåborg.
Hos oss får du bästa möjliga vård. Vi lyssnar till dig och planerar din behandling i enlighet med din livssituation. Vi tar hand om dig helhetsmässigt och känslosamt.
Våra lekare och andra specialister är toppexperter specialiserade på fertilitetsvård och därmed våra behandlingar ärtframgångsrika. Vår målsättning är alltid att verka för våra kunders bästa.