Mistä lapsettomuus johtuu?

Tahaton lapsettomuus on yhä useamman parin ongelma. Vuosittain noin 3 000 uutta paria hakee Suomessa lääketieteellistä apua lapsettomuuteen lapsettomuushoidoilla.

Lapsettomuus voi johtua joko miehestä, naisesta tai molemmista. Osalla syy jää tuntemattomaksi. Tavallisimpia lapsettomuuden syitä ovat munasolun irtoamishäiriöt (20–30 % tapauksista), munanjohdinvauriot (10–20 %), endometrioosi (10–20 %) ja sperman laatu (20–30 %).

Lapsettomuus ja ikä

Ikä vaikuttaa lapsettomuuteen. Vaikeat gynekologiset tulehdukset ja leikkaukset ovat riski hedelmällisyydelle, samoin raskautta suunnittelevan korkea ikä. Yksi syy miksi lapsettomuus näyttää yleistyneen on se, että lasten saaminen siirretään aina vain myöhemmäksi. Tämä saattaa tuottaa aikanaan ikäviä yllätyksiä, sillä naisen ikä vaikuttaa keskeisesti sekä raskaaksi tulemisen todennäköisyyteen että lapsettomuushoitojen onnistumiseen. Ikä on raskauden onnistumisen kannalta tärkein yksittäinen tekijä kaikissa niissä hoitomuodoissa, joissa käytetään naisen omia sukusoluja.

Milloin lapsettomuustutkimuksiin?

Lapsettomuustutkimuksiin kannattaa hakeutua, kun raskautta on yritetty noin vuoden ajan. Aina ei kannata odottaa kokonaista vuotta. Tutkimuksiin on syytä tulla aiemmin, jos nainen on yli 35-vuotias, kuukautiskierto on epäsäännöllinen tai, jos epäilee munanjohdinvauriota tai alentunutta spermanlaatua.

Mitä tehdä, kun toivottu raskaus ei ala?

Terveellä pariskunnalla, joka on säännöllisesti yhdynnässä pari kolme kertaa viikossa, raskaus alkaa yleensä vuoden kuluessa ehkäisyn lopettamisen jälkeen. Suosituksen on, että jos raskauden yrittäminen ei vuoden jälkeen ole tuottanut tulosta, kannattaa hakeutua lapsettomuustutkimuksiin.

Aikaisemmin lapsettomuustutkimuksiin?

Lapsettomuustutkimuksiin kannattaa hakeutua jo aikaisemmin kuin yleensä, jos naisen kuukautiskierto on pidempi kuin 35 päivää tai lyhyempi kuin 25 päivää, jos kierrot heittelehtivät tai vuodot ovat kovin runsaita, pitkäkestoisia tai kivuliaita. Lapsettomuustutkimuksiin on syytä hakeutua jo muutaman kuukauden raskaaksi yrittämisen jälkeen, jos nainen on aiemmin sairastanut munasarjatulehduksia. Tällöin munatorvet saattavat olla tukossa.

Myös silloin, jos nainen on yli 35-vuotias, kannattaa tutkimuksiin hakeutua jo puolen vuoden yrittämisen jälkeen, koska naisen hedelmällisyys laskee tämän jälkeen nopeasti ja lapsettomuushoitoihin kannattaa edetä rivakasti.

Miehelle kannattaa tehdä siemennesteanalyysi jo muutaman kuukauden yrittämisen jälkeen, jos mies on sairastanut pahoja genitaalialueen tulehduksia, jos on tehty kivespussiin tai nivusalueelle kohdistuneita leikkauksia tai jos kivekset eivät olleet syntyessä laskeutuneet kivespussiin. Erektio- tai ejakulaatiohäiriöt ovat myös aihe hakeutua tutkimuksiin ja hoitoon.

Yleisimmät syyt hedelmällisyyshäiriöihin

Yleisimpiä hedelmällisyyshäiriöiden syitä ovat:

  1. munasolun irtoamishäiriöt (20–30 %)
  2. munajohdinvauriot (10–20 %)
  3. kohtuviat (2–5 %)
  4. endometrioosi (10–20 %)
  5. miehestä johtuvat syyt, esimerkiksi sperman laatu (20-30 %).

Jopa joka viidennellä pariskunnalla ei löydy mitään syytä hedelmällisyyshäiriöön, mutta silti hoidoista on usein apua. Varsinainen syy saattaa joskus paljastua vasta koeputkihedelmöityksen aikana solutasolta.

Felicitas Mehiläisen lapsettomuuslääkärin vastaanotolle pääsee ilman lähetettä.

Lue myös: Usein kysytyt kysymykset hedelmällisyydestä ja lapsettomuudesta