Milloin lapsettomuustutkimuksiin?

Noin 15 prosentilla pariskunnista on jossain elämänsä vaiheessa vaikeuksia saada raskautta alulle. Nyrkkisääntönä voi sanoa, että vuoden yrittämisen jälkeen kannattaa hakeutua lapsettomuuteen perehtyneen lääkärin vastaanotolle. Yrittämisellä tarkoitetaan sitä, että pariskunta on kuukautiskierron keskivaiheilla yhdynnässä joka toinen tai joka kolmas päivä.

Felicitas Mehiläiseen voi tulla tutkimuksiin myös jo alle vuoden yrittämisen jälkeen. Tämä kannattaa erityisesti silloin, jos nainen on yli 35-vuotias, sillä naisen ikä vaikuttaa raskauden alkamiseen ja hoitojen onnistumiseen. Tutkimukset kannattaa aloittaa nopeammin myös, jos naisen kuukautiskierto on hyvin epäsäännöllinen, hän on sairastanut pahan lantion alueen tulehduksen tai miehellä on ollut lapsena laskeutumattomat kivekset, murrosiässä sikotauti tai myöhemmin jokin kivesten tulehdus tai vamma sukuelinten alueella.

Raskauden alkamiseen vaikuttaa moni tekijä: muun muassa naisen yli- tai alipainoisuudella ja puolisoiden elämäntavoilla on todettu olevan merkitystä. Lapsettomuuden aiheuttaja voi löytyä yhtä todennäköisesti naisesta kuin miehestäkin. Yli neljäsosassa tapauksista se löytyy molemmista. Aina selkeää syytä ongelmaan ei edes löydy. Tärkeätä on, että lapsettomuuden hoitomuodot ovat nykyisin kehittyneitä. Lähes kaikista syistä johtuvaa lapsettomuutta voidaan hoitaa.

Felicitas Mehiläisessa tutkimuksiin pääsee helposti

Tutkimuksiin pääsee helposti: soitto meille riittää. Lähetettä ei tarvita. Halutessanne voitte pyytää päästä tietyn lääkärin vastaanotolle. Tutkimukset alkavat ensikäynnillä.

  1. Ensikäynnillä lääkäri saa tärkeää tietoa siitä, millaisia tutkimuksia juuri te tarvitsette. Tutkimukset suunnitellaan aina yksilöllisesti. Niitä tehdään, koska tarvitsemanne hoito riippuu siitä, mikä teille aiheuttaa lapsettomuutta. Jos lääkärillä on aihetta epäillä jo valmiiksi tiettyä lapsettomuuden aiheuttajaa tai asiaa on aikaisemmin tutkittu, siirrytään suoraan tarvittaviin lisäselvityksiin tai hoitoon.
  2. Lapsettomuuden tutkiminen aloitetaan tavallisesti sillä, että mies saa ajan siemennestenäytteeseen. Näyte annetaan aamuaikaan klinikalla siihen varatussa huoneessa. Klinikan spermalaboratorio tutkii näytteestä siittiöiden määrän, liikkuvuuden, rakenteen ja mahdolliset vasta-aineet.
  3. Naiselle puolestaan tehdään kuukautiskierron kartoitus. Naiselle tulee kartoituksen aikana noin kolme käyntiä klinikalla: Kierron alussa hän käy verikokeessa verinäytelaboratoriossamme ja ennen kierron puoltaväliä ultraäänitutkimuksessa, jossa tarkistetaan munarakkulan koko. Kierron lopussa otetaan verinäyte, josta tarkistetaan keltarauhashormonipitoisuus.
  4. Näitä tutkimuksia seuraa usein naisen munatorvien aukiolotutkimus, joka tehdään seuraavan kuukautiskierron alussa.
  5. Näillä perustutkimuksilla saadaan selville tyypillisimmät lapsettomuuden aiheuttajat. Niitä ovat naisen lievät hormonihäiriöt ja vauriot munatorvissa sekä miehen siittiöiden vähyys, huono liikkuvuus tai vähäinen normaalimuotoisten siittiöiden osuus spermassa.
  6. Ensimmäisten, noin puolentoista kuukauden aikana tehtyjen tutkimusten jälkeen saatte lääkäriltänne uuden vastaanottoajan, jonne teidän kannattaa tulla yhdessä. Siellä kerrotaan tutkimustenne tuloksista ja suunnitellaan, millainen hoito juuri teille on sopivin.

Kun harkitset lapsettomuustutkimuksia: