AJANVARAUS
Siirry pääsisältöön
Felicitas

Blastokystiviljely eli alkioiden pitkä viljely

Koeputkihedelmöityshoidon aikana aikana alkioita kasvatetaan soululaboratoriossa ennen niiden kohtuun siirtämistä. Blastokystiviljelyssä, eli pitkässä viljelyssä alkioita viljellään soluviljelykaapissa blastokystivaiheeseen asti, eli viidestä seitsemään päivää. Alkiodiagnostiikkaa käytettäessä viljellään alkiot aina blastokystivaiheeseen asti. 

Blastokystiviljelyllä saadaan arvokasta tietoa alkion kehityksestä. Sen avulla voidaan välttää turhat alkion siirrot, pakastamiset ja niihin liittyvät kustannukset. Pitkä viljely ei paranna alkioiden laatua, mutta sen avulla voidaan valikoida elinvoimaisimmat alkiot paremmin alkionsiirtoon tai pakastamista varten. Menetelmällä varmistetaan, ettei alkion kehitys pysähdy ennen blastokystivaihetta. Tämän vuoksi todennäköisyys raskaudelle on jopa 60 % jokaista alkionsiirtoa kohti.  

Blastokysti on valmis kiinnittymään kohdun limakalvolle 

Elimistössä normaalisti kasvava alkio on blastokystivaiheen saavuttaessaan matkannut jo munatorvista kohtuun, ja se on valmis kiinnittymään kohdun limakalvolle. On siis oikea-aikaisempaa siirtää kohtuun blastokystivaiheessa oleva alkio, kuin esimerkiksi kolme päivää vanha alkio. 

Kaikki alkiot eivät kehity blastokystiksi asti 

Keskimäärin 40–50 % hedelmöittyneistä munasoluista kehittyy blastokystiksi. Alkioiden kehitys voi pysähtyä esimerkiksi kromosomi- tai geenihäiriöiden vuoksi. Joskus kolmantena viljelypäivänä parhaalta näyttävä alkio ei kehity blastokystiksi, vaan jääkin jakautumisvaiheeseen (kehityksen 2.–4. päivä). Kolmantena päivänä tavanomaiselta vaikuttava alkio taas saattaa jatkaa kehitystään korkealaatuiseksi blastokystiksi. 

Miten blastokysti kehittyy? 

Munasolujen keräämisen ja hedelmöityksen jälkeen alkion solut alkavat jakautua. Toisen ja neljännen päivän välissä alkio on niin sanotussa jakaantumisvaiheessa ja alkiot sisältävät 2-16 (kolmantena päivänä usein 8) solua ja solut on helppo erottaa toisistaan. Kun solujen väliset liitokset muodostuvat tiiviimmiksi ja solujen määrä kasvaa nopeasti (satoja erilaistuvia soluja) saavutetaan blastokystivaihe. Tyypillisesti tämä tapahtuu viidentenä päivänä hedelmöityksestä. 

Blastokystivaiheessa alkio on nopeasti jakaantuva pallomainen solurykelmä, jonka sisällä on nestettä täynnä oleva ontelo. Uloimmasta solukerroksesta, jota kutsutaan ulkosolumassaksi, kehittyy myöhemmin istukka. Muu osa solurykelmästä (sisäsolumassa) kehittyy myöhemmin alkioksi ja lopulta sikiöksi.  

Blastokystiä ympäröi alkion kuori (zona pellucida, ZP), joka ohenee ja pehmenee alkion kasvaessa, jakautuvien solujen erittämien yhdisteiden avulla. Lopulta blastokysti alkaa kuoriutua alkiokuorestaan ja on valmis kiinnittymään kohdun limakalvolle, eli endometriumille. 

Lue myös

Miksi Felicitas Mehiläinen

17 500

lasta autettu maailmaan

30

vuotta lapsettomuushoitojen edelläkävijänä

1990

vuodesta lähtien

Felicitas Mehiläinen on lapsettomuushoitojen uranuurtajana Suomessa.
Meille kaikki ovat samanarvoisia. Haluamme auttaa juuri sinua toteuttamaan unelmasi perheestä.
Pääset nopeasti ja helposti alkuun varaamalla maksuttoman ensikäynnin lapsettomuushoitajalle. Aiempia tutkimuksia tai lähetettä ei tarvita.
Meillä on pitkä ja vankka kokemus ja osaaminen lapsettomuuden hoidosta hyvin tuloksin. Hoitoon tulevista 80 % saa lopulta syliinsä toivomansa lapsen.
Käytössämme ovat lapsettomuustutkimuksen viimeisin tietämys ja uusimmat menetelmät. Meiltä saat yksilöllistä hoitoa.
Toimimme neljällä paikkakunnalla: Helsinki, Turku, Oulu ja Lappeenranta. Hoitojen aloitus onnistuu myös Vaasassa. Vastaanottoja myös etänä.