Fertilitetshälsa
Orolig för din fertilitet? Fertiliteten påverkas av många saker och till exempel kan äggstockarnas funktionella kapacitet mätas.
Finländarna skaffar sina barn äldre än tidigare. Den genomsnittliga åldern hos kvinnor som föder sitt första barn är 29,6 år och den genomsnittliga åldern hos alla kvinnor som föder är över 31 år. Kvinnans ålder har en betydande inverkan på fertiliteten och sannolikheten för graviditet.
Äggstockarnas funktionella kapacitet kan mätas
Kvinnans mest fertila ålder är i allmänhet 20–25 år. Då finns det också mest Anti-mullerian-hormon (AMH) i kvinnans blod. Hormonnivån kan mätas. AMH-testet ger information om äggstockarnas funktionella tillstånd. Testet rekommenderas särskilt för kvinnor som är över 35 år.
Fertilitetskliniken hjälper när du oroar dig för din fertilitet
Vanligtvis behöver kvinnan inte oroa sig för sin fertilitet om hon är i grunden frisk och under 30 år, inte lider av latenta symtom på någon allmänsjukdom och har en regelbunden menstruationscykel och en hälsosam livsstil. Ett besök på Felicitas Mehiläinens fertilitetsrådgivning är ändå värt att överväga om din livsstil inte är helt bra, du har någon grundsjukdom eller symtom på en och din mors menstruation har upphört i ung ålder.
Boka tid för fertilitetsrådgivning
Klimakteriet är en kvinnas ålder när produktionen av hormoner relaterade till reproduktion minskar. Samtidigt upphör också menstruationscykeln. Klimakteriet börjar vanligtvis individuellt mellan 45 och 55 år. Genomet påverkar tidpunkten för klimakteriet. Den för tidiga minskning av äggstocksfunktionen, eller för tidigt klimakterium, talas om när menstruationen upphör när kvinnan är under 40 år. I samband med fertilitetsbehandlingar kallas denna situation ofta POF (Premature Ovarian Failure).
Inte bara behandlingar, utan även kartläggning av fertilitet
Innan man påbörjar fertilitetsbehandlingar ska helhetssituationen, det vill säga alla saker som påverkar fertilitetshälsan, kartläggas och eventuella underliggande faktorer som försämrar fertiliteten korrigeras om möjligt.
Långvarig stress, näringsbrist hos dem som motionerar överdrivet mycket och överkontroll av livet är tydligt synliga på Felicitas Mehiläinens fertilitetsrådgivningsmottagningar. Betydande levnadsvanor som gör det svårare att bli gravid inkluderar också rökning och övervikt.
Läs också: Hur levnadsvanorna påverkar fertiliteten
Kopparspiralen kan orsaka problem
Fertilitetshälsan försämras också av latenta, ibland symtomfria eller existerande grundsjukdomar, såsom sköldkörteldysfunktion, gynekologiska sjukdomar, glutenöverkänslighet, diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och autoimmuna sjukdomar. I vissa fall kan även en tidigare kopparspiral vara en bakgrundsfaktor som gör det svårare att bli gravid.
Mannens fertilitetshälsa är lika viktig som kvinnans. Mannens levnadsvanor, såsom eventuell rökning, övervikt och grundsjukdomar, har mycket att göra med produktion av spermier och deras skick.