Undersökning av äggledarnas öppenhet
HSSG-undersökningen undersöker om äggledarna är öppna samt livmoderns och slemhinnans struktur.
Undersökning av äggledarnas öppenhet eller HSSG
Undersökningen av äggledarnas öppenhet eller hysterosalpingosonografin (HSSG) är en ultraljudsundersökning som används för att undersöka om äggledarna är öppna samt livmoderns och slemhinnans struktur.
Vad görs i HSSG-undersökningen?
I början av undersökningen genomför läkaren en gynekologisk undersökning och en vanlig ultraljudsundersökning genom slidan. En tunn flexibel kateter förs sedan in i livmoderhalskanalen och hålls på plats genom att fylla en tom sektion inuti katetern med en liten mängd vätska. Läkaren sprutar koksaltlösning i livmoderhålan för att undersöka livmoderns struktur, varefter ultraljud används för att observera hur luften och koksaltet som sprutats genom katetern går framåt i äggledarna.
Undersökningen tar cirka tio minuter. Om du vill kan du följa undersökningens förlopp på monitorn. En eventuell smärta eller andra känningar är individuella och ofarliga. Vid undersökningen kan man uppleva en smärta som påminner om menstruationssmärta.
Tidpunkt för HSSG-undersökningen
HSSG-undersökningen görs vanligtvis den 7:e–10:e dagen i menstruationscykeln, så att menstruationsblödningen har upphört helt. Det rekommenderas att smärtstillande medel tas cirka en timme före undersökningen på grund av eventuella känningar.
Efter undersökningen kan du ha smärta i bukområdet, som också kan stråla ut i axlarna. Smärtan är ofarlig och beror på saltlösningen och luften som har kommit in i bukhålan. Smärtan är övergående och förekommer oftast på undersökningsdagen. Efter undersökningen kan du ta smärtstillande medel vid behov.