Noin joka kuudes hedelmällisessä iässä oleva pari kohtaa tahatonta lapsettomuutta. Kun raskaus ei ole lähtenyt alkuun vuoden yrittämisen jälkeen, puhutaan lapsettomuudesta. Lapsettomuushoito auttaa erinomaisin tuloksin ja jopa 80 % hoitoon tulevista lapsettomuutta kohdanneista saa toivomansa lapsen.

Lapsettomuushoidot kehittyvät jatkuvasti ja Felicitas Mehiläisellä on käytössä korkeatasoiset ja alan uusimpien vaatimusten mukaiset lapsettomuuden tutkimus- ja hoitomenetelmät.

Lapsettomuushoitojen aloittamista edeltää aina huolellinen kliininen tutkimus ja perustutkimukset, jotka tehdään molemmille osapuolille. Lapsettomuushoito ja sen valinta riippuu sekä lapsettomuuden syistä että hoidossa olevan parin omasta tilanteesta. Tutkimusten jälkeen jokaiselle tehdään yksilöllinen hoitosuunnitelma.

Primaarinen ja sekundaarinen lapsettomuus

Lapsettomuus voi olla primaarista tarkoittaen, ettei henkilöllä ei ole yhtään aikaisempaa raskautta, tai sekundaarista tarkoittaen, ettei henkilöllä on aikaisempi/aikaisempia raskauksia tai synnytyksiä, mutta uusi raskaus ei ala. Kummassakin tapauksessa kannattaa viimeistään vuoden yrittämisen jälkeen kääntyä asiantuntijan puoleen ja selvittää mahdolliset syyt, jotka saattavat piillä lapsettomuuden taustalla.

Kuinka yleistä lapsettomuus on?

Yli 20 % naisista on kärsinyt lapsettomuusongelmista; tutkimusten mukaan kaikista naisista 16 % on joskus ollut vaikeuksia tulla raskaaksi ja 9 % on ollut tutkimuksissa tai saanut hoitoa lapsettomuuteen. Voidaan sanoa, että joka viides hedelmällisessä iässä oleva pariskunta kärsii tai on kärsinyt lapsettomuudesta, joten lapsettomuuden kanssa tuskaileva pariskunta löytää usein muitakin saman ongelman kanssa eläviä lähipiiristään.

Lapsettomuus on hyvin henkilökohtaista, mutta ainakin tietyille ihmisille siitä puhuminen helpottaa tilannetta. Niinpä hoitopaikassa on muun hoidon ohella oltava mahdollisuus myös henkiseen tukeen.

Lapsettomuuden syyt

Yleisimpiä lapsettomuuden syitä ja niihin vaikuttavia tekijöitä ovat lievät hormonihäiriöt, munatorviperäiset syyt, endometrioosi tai miehestä johtuvat syyt. Miehestä johtuva syy on useimmiten siittiöiden vähyys, huono liikkuvuus ja vähäinen normaalimuotoisten siittiöiden osuus. Usein nämä esiintyvät yhdessä.

Lapsettomuuden syiden taustat löytyvät 30 % tapauksista naisesta, 30 % tapauksista miehestä ja 30 % todennäköisyydellä molemmista. 10 % tapauksista selittävää syytä ei löydy. Onneksi nykyisin on mahdollista hoitaa lähes mistä syystä tahansa johtuvaa lapsettomuutta. Helpoimmin hoidettavia ovat lievät hormonihäiriöt, joissa raskaus alkaa käytännössä aina pienen lääkityksen jälkeen.

Kirurgista hoitoa voidaan harkita tietyissä munatorvivaurio- ja endometrioositilanteissa.

Naisen lapsettomuus

Naisen lapsettomuustutkimukset aloitetaan tavallisesti kuukautiskierron kartoituksella. Kuukautiskierron kartoituksella selvitetään, onko munasarjan toiminnassa poikkeavuutta, irtoaako munasolu ja onko keltarauhasen toiminta riittävää raskautta ajatellen. Tämä selviää kierron eri vaiheissa otetuista verinäytteistä. Munarakkulan kehitystä seurataan ultraäänellä.

Näillä perustutkimuksilla saadaan selville tyypillisimmät naisen lapsettomuuden aiheuttajat, joita ovat naisen lievät hormonihäiriöt ja vauriot munatorvissa.

Miehen lapsettomuus

Miehen lapsettomuus johtuu useimmiten siittiöiden vähyydestä, siittiöiden huonosta liikkuvuudesta ja vähäisestä normaalimuotoisten siittiöiden osuudesta. Usein nämä esiintyvät yhdessä.
Miehelle kannattaa tehdä siemennesteanalyysi jo muutaman kuukauden yrittämisen jälkeen, jos mies on sairastanut pahoja genitaalialueen tulehduksia, jos on tehty kivespussiin tai nivusalueelle kohdistuneita leikkauksia tai jos kivekset eivät olleet syntyessä laskeutuneet kivespussiin. Erektio- tai ejakulaatiohäiriöt ovat myös aihe hakeutua tutkimuksiin ja hoitoon.