AJANVARAUS
Siirry pääsisältöön
Asiantuntijakirjeet

Lapsettomuuslääkäri Piia Poikkeuksen kirje 30-vuotiaana hedelmällisyyttään pohtivalle

Felicitas Mehiläisen lapsettomuuslääkäri Piia Poikkeus kirjoitti kirjeen 30-vuotiaana äidiksi haluavalle. Kirje on osa kirjoitussarjaa, jossa Felicitas Mehiläisen asiantuntijat kannustavat lukijaa pohtimaan omaa hedelmällisyyttä ja suhtautumista siihen.

30-vuotiaana toive raskaudesta todennäköisesti toteutuu

Hei sinä 30-vuotiaana äidiksi haluava. Moni muukin ikäisesi pohtii hedelmällisyyttään tai alkaa vähitellen havahtua mahdollisiin lapsihaaveisiin. Suomessa naisen ikä on ensimmäisen lapsen syntyessä keskimäärin hieman alle 30 vuotta, joten et ole ajatustesi kanssa yksin.

Kenties olet jo valmis vanhemmuuteen ja yrität yksin tai puolisosi kanssa tulla raskaaksi. Ihanaa, että elämäsi on nyt sellaisessa vaiheessa, että voit kulkea kohti vanhemmuutta. Nyt 30-vuotiaana mahdollisuutesi tulla raskaaksi ovat keskimäärin oikein hyvät. Hetki on siis otollinen, ja on todennäköistä, että toiveesi raskaudesta toteutuu.

Ehkäpä raskaus ei ole sinulle juuri nyt ajankohtainen tai mahdollinen, mutta haluat lapsia tulevaisuudessa. Sinulla on jatkossakin mukavasti mahdollisuuksia siihen. Ikä vaikuttaa olennaisesti raskausyrityksen kestoon ja onnistumiseen. Jos toivot useita lapsia, raskauden yrittämistä kannattaa harkita lähivuosina. Elämän ei tarvitse olla täydellistä tai valmista, kun aloittaa matkansa kohti äitiyttä.

Kolmekymppisenä mahdollisuus tulla raskaaksi vuoden yrittämisen aikana on yli 80 prosenttia. Luku laskee 35 ikävuoteen mennessä 50–70 prosenttiin. Iän lisäksi hedelmällisyyteen vaikuttaa moni muukin asia. Vaikka naisilla on syntyessään keskimäärin miljoonia munarakkuloita, määrässä on paljon yksilöllisiä eroja. Erilaiset lapsuus- ja nuoruusiän tai nykyiset sairaudet voivat vaikuttaa hedelmällisyyteen. Turvallista raskausyrityksen aloittamista voi olla tärkeä ennakoida, jos käytät perussairauden vuoksi säännöllistä lääkitystä.

Saatat miettiä, miten voit itse vaikuttaa hedelmällisyyteesi ja parantaa mahdollisuuksiasi tulla raskaaksi. Ikääntymistä ei voi pysäyttää kukaan, mutta elintavoilla voit vaikuttaa hormonitoimintaasi paljonkin. Selkeä yksittäinen vinkki on lopettaa tupakointi, sillä se vähentää munarakkuloiden määrää. Yli- tai alipaino voi haastaa normaalia hormonitoimintaa, samoin erittäin rankka liikunta tai pitkäkestoinen kestävyysurheilu. Monipuolinen ravinto, riittävä lepo ja palautuminen sekä sopiva liikunta puolestaan tukevat hyvää hormonitasapainoa.

Oli tilanteesi mikä tahansa, olet enemmän kuin tervetullut gynekologin vastaanotolle keskustelemaan hedelmällisyydestäsi. Voit ottaa asian puheeksi tavanomaisella gynekologikäynnillä tai varata ajan arvioon.

Juuri kolmikymppisenä on oiva aika käydä hedelmällisyysneuvonnassa tai -arviossa, etenkin jos jokin asia askarruttaa. Jos raskausyritys ei ole juuri nyt mahdollinen, saatat haluta pohtia mahdollisuuksiasi hedelmällisyyden säilyttämiseen.

Lääkärin puoleen on hyvä kääntyä, jos kuukautiskiertosi on epäsäännöllinen, kuukautiset ovat pitkään poissa, sinulla on kipuja tai hankalat kuukautisvuodot. Jos tiedät lähisuvussasi olleen hedelmällisyysongelmia tai epäilet itselläsi jotakin hedelmällisyyteen vaikuttavaa sairautta, ota ne puheeksi rohkeasti. Pariskuntana tilannetta on hyvä arvioida vuoden sisään yrityksen aloittamisesta.

Muista olla itsellesi salliva. Kaikkea ei pysty aikatauluttamaan, eikä varsinkaan raskautta. On hienoa, jos pohdit hedelmällisyyttä jo hieman etukenossa ja pysähdyt toisinaan miettimään, mitä asioita elämältäsi haluat. Olet lämpimästi tervetullut jatkamaan pohdintaa hedelmällisyyteen ja lapsettomuuteen perehtyneen lääkärin kanssa.

Piia Poikkeus
Lapsettomuuslääkäri

Lue lisää ensikäynnistä lapsettomuuslääkärillä

Lue myös

Miksi Felicitas Mehiläinen

17 500

lasta autettu maailmaan

30

vuotta lapsettomuushoitojen edelläkävijänä

1990

vuodesta lähtien

Felicitas Mehiläinen on lapsettomuushoitojen uranuurtajana Suomessa.
Meille kaikki ovat samanarvoisia. Haluamme auttaa juuri sinua toteuttamaan unelmasi perheestä.
Pääset nopeasti ja helposti alkuun varaamalla maksuttoman ensikäynnin lapsettomuushoitajalle. Aiempia tutkimuksia tai lähetettä ei tarvita.
Meillä on pitkä ja vankka kokemus ja osaaminen lapsettomuuden hoidosta hyvin tuloksin. Hoitoon tulevista 80 % saa lopulta syliinsä toivomansa lapsen.
Käytössämme ovat lapsettomuustutkimuksen viimeisin tietämys ja uusimmat menetelmät. Meiltä saat yksilöllistä hoitoa.
Toimimme neljällä paikkakunnalla: Helsinki, Turku, Oulu ja Lappeenranta. Hoitojen aloitus onnistuu myös Vaasassa. Vastaanottoja myös etänä.